Σκότωσαν την πρώην δήμαρχο στο Μεξικό που πολέμησε τα καρτέλ

Η πρώην δήμαρχος του Τικιτσέο, Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα, γνωστή και ως «Η ηρωίδα του 21ου αιώνα» για τη σκληρή μάχη που έδωσε κατά τη διάρκεια της θητείας της προκειμένου να εξαρθρώσει τα καρτέλ ναρκωτικών βρέθηκε σήμερα νεκρή σε κεντρικό δρόμο της κοινότητας Σαν Χουάν Ταραραμέο.

Γιατρός και μητέρα τριών παιδιών, η Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα ήξερε πολύ καλά με ποιους τα έβαζε όταν αναλάμβανε τον δήμο της πόλης Τικιτσέο, το 2008. Τίποτα όμως δεν στάθηκε ικανό να την αποτρέψει. Δεν εγκατέλειψε τα καθήκοντά της ούτε μετά τις δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον της, το 2011. Απεναντίας, εξερχόμενη από το νοσοκομείο, μετά τη δεύτερη επίθεση - κατά την οποία ένοπλοι δολοφόνησαν τον άνδρα της - η Γκοροστιέτα φωτογραφήθηκε επιδεικνύοντας τις ουλές της. «Κάθε μέρα παλεύω να σβήσω τις μνήμες των τραγικών στιγμών που έζησα"

Η Γκοροστιέτα ήταν μητέρα τριών παιδιών και η οικογένεια της είχε δηλώσει την εξαφάνισή της από τις 14 Νοεμβρίου. Η ίδια ήταν για χρόνια στο στόχαστρο των καρτέλ ναρκωτικών και είχε επιβιώσει από θαύμα, από τις δύο προηγούμενες επιθέσεις δολοφονίας που είχαν γίνει εναντίον της.

Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον της έγινε τον Οκτώβριο του 2009, στο El Limone, όταν ένοπλοι «γάζωσαν» με σφαίρες το αυτοκίνητο της, ωστόσο εκείνη επέζησε αλλά τρεις μήνες μετά έγινε νέα απόπειρα δολοφονίας της, όταν ομάδα μασκοφόρων της έστησε ενέδρα και άρχισε να εξαπολύει εναντίον της πυρά. Από τις 30 σφαίρες που καρφώθηκαν στο βανάκι, τρεις την «βρήκαν» στο σώμα, ωστόσο και τότε είχε καταφέρει να διαφύγει τον κίνδυνο και να σταθεί ξανά στα πόδια της.

"Δεν μπορώ να τα παρατήσω όμως. Εχω τρία παιδιά στα οποία πρέπει να δώσω το σωστό παράδειγμα», έλεγε τότε απευθυνόμενη στους δημότες της και τους ανθρώπους που πίστευαν στο έργο της.

Αν και η θητεία της στον δήμο είχε πλέον λήξει, η Γκοροστιέτα θεωρούνταν ακόμη στόχος για τους ντόπιους βαρόνους των ναρκωτικών

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα