"Η Ελλάδα νικάει τον Φόβο": Κίνημα πολιτών

«Κάθε αναφορά σε μία κρίση, απλά την προμοτάρει. Ας σταματήσουμε, μια για πάντα, τη μαινόμενη κρίση που αντιπροσωπεύει την τραγωδία της άρνησής μας να την αντιμετωπίσουμε». Τα λόγια ανήκουν στον μεγαλύτερο φυσικό του 20ου αιώνα Άλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά η σκέψη είναι απλή και αρχίζει να καλλιεργείται σε πολλούς.

Μουδιασμένοι, απογοητευμένοι, θυμωμένοι, παρακολουθούμε εδώ και καιρό παθητικά τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις που γίνονται από άλλους για το δικό μας μέλλον. «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιο πραγματικά είναι το μέλλον μας» θα απαντήσουν κάποιοι που ετοιμάζονται για έναν δύσκολο αγώνα. Αυτόν ενάντια στον φόβο.

Σε μικρές χαραμάδες αρχίζει να συγκροτείτε μια «παράλληλη Ελλάδα», που επιχειρεί να σταματήσει τις αδιέξοδες, διχαστικές συζητήσεις γύρω από την οικονομική κρίση. Επιδιώκει και αρχίζει να οργανώνεται, με πολίτες που παίρνουν το παιχνίδι στα χέρια τους, αισιοδοξούν και ελπίζουν.

Μα είναι δυνατόν η πραγματικότητα της Ελλάδας σήμερα να κρύβει αισιοδοξία; Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, θα απαντήσουν. Ούτε ρομαντισμού. Οι μεγάλοι φόβοι αγνοούν τη λογική. Καταλήγουν να δημιουργούν μια εικόνα, που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. «Δεν μπορεί μια γενιά (...των 700 ευρώ) να έχει γίνει σύνθημα και να χαρακτηρίζεται μόνο από τα χρήματα που παίρνει. Όχι. Είμαστε ακόμη η γενιά των δυνατοτήτων με μεγαλύτερη μόρφωση και όπλα που δεν είχανε άλλους καιρούς» θα πουν.

Η νέα κίνηση Πολιτών «Η Ελλάδα νικάει τον Φόβο» αφορά σε όλους εκείνους που επιλέγουν να απαντήσουν στην καταστροφολογία, με μια νέα εκστρατεία πληροφορίας. «Αυτή μας φόβισε, αυτή θα μας απελευθερώσει» θα πει ο Παύλος, εμπνευστής και μάνατζερ της κίνησης.

Γραφίστες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μάνατζερ, φοιτητές, συγγραφείς, χορευτές, bloggers, web designers, ζωγράφοι, μουσικοί, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, όλοι απλά μέλη της σημερινής ελληνικής κοινωνίας ενώθηκαν με έναν και μόνο στόχο.

Να ανατρέψουν το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, γύρω από την οικονομική κρίση, μέσα από την ένωση της τέχνης και της πληροφορίας, καταρρίπτοντας τον φόβο που την τρέφει και την περιβάλλει. Προσφέρουν τον χρόνο τους, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητές τους, σχεδιάζουν και υλοποιούν προσπαθώντας να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας προς το εξωτερικό. Μέσα από τηλεοπτικά, διαδικτυακά και ραδιοφωνικά σποτ, καταχωρήσεις σε εφημερίδες και άρθρα, διαχέουν την ιδέα «Η Ελλάδα νικάει τον φόβο» σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

«Σε ένα ταξί τις προάλλες άκουγα τον οδηγό και τον συνοδηγό να συμφωνούν, πως σίγουρα σ’ ένα χρόνο το πολύ θα έχουμε χρεοκοπήσει. Όλοι περιμένουν κάτι να γίνει. Αυτή η συνεχής ανασφάλεια και τα πρόσωπα των περαστικών που πια δεν χαμογελούν εύκολα, αποτέλεσε την αφορμή να φτιαχτεί η κίνηση» λέει ο Παύλος.

Η ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη το group της στο facebook (greececonquersfear@groups.facebook.com) στο οποίο μπορεί ο καθένας να εγγραφεί, και σύντομα ανεβάζει την επίσημη ιστοσελίδα της δράσης της, στο www.greececonquersfear.org.

Επικοινωνούν με μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές, ζωγράφους τηλεοπτικούς σταθμούς, έντυπα και διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκοπό να δημιουργήσουν μια μέρα ένωσης. Σε μερικούς μήνες από σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η τέχνη και η επικοινωνία, θα ενώσει χιλιάδες Έλληνες πολίτες, κοινοποιώντας σε ολόκληρο τον κόσμο, τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε δίχως χρήματα.

Η Ελλάδα όχι απλά δεν θα χρεοκοπήσει, αλλά τώρα πια ανθίζει. Νικώντας τον φόβο και ξανακερδίζοντας αυτά που ξεχάσαμε. Την αλληλεγγύη, την ενότητα, τις γειτονιές μας, το χαμόγελο, τα όνειρά μας. Δίχως φόβο και ως ένας λαός ενωμένος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα