Θρίλερ με τους μετανάστες στη Νομική

Χωρίς παρατράγουδα και εντάσεις έγινε η μεταφορά των 237 λαθρομεταναστών από το κτίριο της Νομικής σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην Πατησίων, όπου θα παραμείνουν -μετά από  συμφωνία- 15 μέρες.

Η αποχώρηση των καταληψιών – μεταναστών ξεκίνησε τελικά στις 03:00 τα ξημερώματα, καθώς νωρίτερα είχε παρουσιαστεί νέα εμπλοκή στη διαδικασία αποχώρησης

Οι λαθρομετανάστες έφυγαν πεζή από τη Νομική μέσω των οδών Σίνα, Σόλωνος και Κάνιγγος, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κεφαλή της πορείας τους.

Νωρίτερα, η όλη υπόθεση είχε εξελιχθεί σε θέατρο του παραλόγου, καθώς λίγο πριν την συμφωνημένη αποχώρηση τους, γύρω στις 02:00 το πρωί, παρουσιάστηκε νέα εμπλοκή, αφού ο ιδιοκτήτης που παραχωρούσε κτίριο στην συμβολή των οδών Ηπείρου και Πατησίων για να μεταστεγαστούν οι λαθρομετανάστες, κοινοποίησε ότι η μετακίνηση δεν μπορούσε να γίνει στη διάρκεια της νύχτας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι καταληψίες άρχισαν νέες διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Αλληλεγγύης, η οποία ζήτησε από τον Πρύτανη, να ανασταλεί για ένα 24ωρο η άρση της ασυλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης ζήτησε χρόνο προκειμένου να εξετάσει το αίτημα τους,ενώ παράλλήλα η πρυτανεία αναζητούσε άλλο κτίριο.

Μάλιστα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρότεινε να οδηγηθούν οι καταληψίες σε κτίριο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, αυτό όμως απορρίφθηκε από την Επιτροπή Αλληλεγγύης, η οποία δεν ήθελε οι λαθρομετανάστες να απομακρυνθούν από το κέντρο της Αθήνας. 

Η όλη ιστορία θυμίζει κακόγουστη οπερέτα, καθώς ένα ολόκληρο Κράτος άγεται και φέρεται από τις προθέσεις ενός ιδιώτη. Σημειώνεται ότι από το απόγευμα της Πέμπτης στη Νομική Σχολή βρίσκονται δυο εισαγγελείς, οι οποίοι ήταν παρόντες σε όλη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για ειρηνική εκκένωση του κτιρίου, μετά το αίτημα της Πρυτανείας να αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις δώδεκα το βράδυ της Πέμπτης, υπήρξε οριστική συμφωνία για οικειοθελή αποχώρηση των καταληψιών από τη Νομική Σχολή. Οι λαθρομετανάστες μετά από γενική συνέλευση είχαν αποδεχθεί την πρόταση να μετεγκατασταθούν στο κτήριο, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου, όπου θα φιλοξενούνταν αρχικά για 15 ημέρες και αν δεν προκαλούσαν φθορές, ο ιδιοκτήτης θα παρέτεινε  τη φιλοξενία.

Οι 237 καταληψίες, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία πείνας, είχαν συμφωνήσει να αποχωρήσουν πεζή, καθώς δεν δέχονταν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, και με διακριτική συνοδεία της αστυνομίας. Είχαν συμφωνήσει επίσης να εγκατασταθούν στο συγκεκριμένο κτίριο με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να τους επισκέπτονται οι ομάδες αλληλεγγύης και ότι η φρούρηση του κτιρίου από την Αστυνομία θα είναι διακριτική.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν το απόγευμα της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά την απόφαση της Πρυτανείας να ζητήσει άρση του ασύλου και εκκένωση της Νομικής Σχολής από τους καταληψίες λαθρομετανάστες. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η Πρυτανεία μετά το "όχι" που αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης η γενική συνέλευση των καταληψιών για τη μεταφορά τους σε χώρο που είχε βρει η Πρυτανεία.

Αμέσως στη Νομική πήγαν δύο εισαγγελείς και άλλοι τρεις στη ΓΑΔΑ. Ο πρώτος εισαγγελέας που έφτασε στη Νομική έγινε δεκτός μέσα στο κτήριο της Σχολής με συνθήματα από αλληλέγγυους των μεταναστών που έλεγαν ότι δεν θα πάνε πουθενά.

Για ώρες σε ακτίνα τριών τετραγώνων από τη Νομική είχαν συγκεντρωθεί κλούβες των ΜΑΤ, που απομάκρυναν άτομα από τους γύρω χώρους και δημιούργησαν έναν απροσπέλαστο κλοιό. Τελικά μετά από αρκετές ώρες έντασης επήλθε η συμφωνία για ειρηνική έξοδο και ασφαλή μετεγκατάσταση των λαθρομεταναστών στο κτίριο της Πατησίων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα