Δημοσκοπήσεις για το φράκτη στο Έβρο

Συντριπτικά ποσοστά υπέρ του φράχτη στον Εβρο εμφανίζουν τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις για το θέμα, οι οποίες δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Marc για το Έθνος, το 80,3% λέει «ναι» στο φράχτη ενώ μόλις το 18,6% απαντά «όχι» (1,1% το «δεν απαντώ»). Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα το 73% τάσσεται υπέρ του φράχτη και το 18% κατά, ενώ 9% δεν παίρνει θέση. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή το ποσοστό υπέρ του φράχτη είναι υψηλό μεν αλλά πέφτει στο 59% έναντι 28% που διαφωνεί και 12% που δεν παίρνει θέση.

Στην έρευνα της Public Issue με τίτλο «Η κοινή γνώμη απέναντι στο τείχος του Εβρου», προκύπτει ακόμα πως το θέμα της παράνομης μετανάστευσης απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. Το 55% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο φράχτης είναι από τα μέτρα που μπορούν να εμποδίσουν το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Υπέρ της κατασκευής του φράχτη τοποθετείται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (51%), μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (37%), ενώ σύμφωνος εμφανίζεται και ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους των κομμάτων της Αριστεράς. Μάλιστα, ενδεικτικό της ευρείας συζήτησης που γίνεται για το θέμα είναι το στοιχείο πως το 87% δηλώνει ότι έχει ακούσει ή διαβάσει κάτι σχετικά, ενώ το 51% των πολιτών δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά ενημερωμένο σχετικά.

Την ίδια ώρα, στην δημοσκόπηση της Marc τέθηκαν ερωτήματα σε θέματα της ευρύτερης μεταναστευτικής πολιτικής. Στο ερώτημα εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικειοθελή ή αναγκαστική απέλαση των λαθρομεταναστών από τη χώρα μας, εννέα στους δέκα πολίτες συμφωνούν (89,5% έναντι 9,8%), ενώ ιδιαίτερα συντριπτικά είναι τα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.  Επίσης, το 68,8% εμφανίζεται να συμφωνεί με την τη δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών -όπως αξιοποίηση στρατοπέδων σε μη λειτουργία, ενώ διαφωνεί το 41,3% (που στην πλειοψηφία του αφορά ψηφοφόρους εκτός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Τέλος, σε ερώτηση αν εάν συμφωνούν με τη θέση να γίνει επιχείρηση-σκούπα από την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας, το 86,5% λέει «ναι», ενώ μόλις το 11,4% διαφωνεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα