Πεφταστέρια: Βροχή των Λεοντιδών 17 και 18 Νοεμβρίου

Η «βροχή» των Λεοντιδών είναι ένα θέαμα πολλά υποσχόμενο για επιστήμονες και ρομαντικούς.  Το θέαμα, αναμένεται να κορυφωθεί ανάμεσα στις 11 το βράδυ και τα μεσάνυχτα, της Τετάρτης

Τα σωματίδια της σκόνης θα εκρήγνυται στην ατμόσφαιρα και θα μοιάζουν σαν φωτεινά ουράνια πυροτεχνήματα!

Καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα γύρω στα 72 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, τα σωματίδια καίγονται και δημιουργούν ορατές λάμψεις. Στη φετινή βροχή αναμένονται αρκετές δεκάδες φωτεινές γραμμές ανά ώρα.

Οι Λεοντίδες ονομάζονται έτσι επειδή οι διάττοντες φαίνεται να πηγάζουν από ένα σημείο στον ουρανό, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα.

Έκπληκτοι έμειναν οι κάτοικοι της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας που πέρασαν τους διάττοντες αστέρες για... μετεωρίτες που θα χτυπούσαν την γη! Πανικόβλητοι, νόμιζαν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου και δεν ήξεραν πώς να προφυλαχθούν.

Η... θρυλική πύρινη σφαίρα φαινόταν να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα τη γη και να μεγαλώνει, ερχόμενη από την πλευρά της θάλασσας με κατεύθυνση τον Κίσσαβο, στο τμήμα μεταξύ Μελιβοίας και Καρίτσας στα παράλια της Λάρισας.

Έντρομοι οι κάτοικοι άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα φίλους, συγγενείς, αστυνομία και  πυροσβεστική ρωτώντας για τις φλεγόμενες μπάλες στον ουρανό. Μέχρι και το λιμενικό ειδοποίησαν, λέγοντας πως ήταν φωτοβολίδες από σκάφη που κινδύνευαν!

«Κουνήθηκαν τα παράθυρα, βγήκαν στον δρόμο οι γείτονες», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο Star, ενώ ένας άλλος διηγήθηκε πως άκουσε ένα μπαμ στον ουρανό.

Πάντως, δεν ήταν ούτε μετεωρίτης, ούτε ούφο... Ήταν απλά το φαινόμενο των λεοντιδών που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.«Βροχές» διαττόντων αστεριών, των Λεοντιδών, θα έχουν την δυνατότητα να δούν οι Έλληνες τις επόμενες νύχτες. Το αποκορύφωμα του φαινομένου αναμένεται στις 17 και 18 Νοεμβρίου και η καλύτερη στιγμή παρατήρησης θα είναι λίγο πριν το ξημέρωμα.

Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» έλκουν την καταγωγή τους από τον κομήτη 55Ρ/Τέμπελ-Τατλ, αλλά επειδή φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, έχουν πάρει το όνομά του.

Η «βροχή» των Λεοντιδών διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες (7 έως 28 Νοεμβρίου), αλλά κορυφώνεται στο διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου.

Κάθε διάττοντας αστέρας είναι συνήθως μικρότερος από έναν κόκκο ρυζιού, γίνεται όμως ορατός καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 71 χιλιομέτρων ανά ώρα και αναφλέγεται.

Ο ρυθμός πτώσης των φωτεινών μετεώρων υπολογίζεται σε 15 ανά ώρα κατά μέσο όρο.

Οι Λεοντίδες ξεχωρίζουν επειδή η τροχιά του κομήτη Tempel-Tuttle, από τον οποίο προέρχονται, έχει αντίθετη φορά από αυτήν της Γης, με συνέπεια τα θραύσματά του, να συγκρούονται με τον πλανήτη μας μετωπικά, με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από αυτή άλλων διαττόντων.

Αναπτύσσεται, έτσι, μια μεγαλύτερη θερμοκρασία λόγω της τριβής κατά τη διέλευση των μετεώρων μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα τα «πεφταστέρια» να καίγονται πιο έντονα και να εκπέμπουν περισσότερη λάμψη κατά την πτώση τους.

Η μεγαλύτερη καταιγίδα διαττόντων που παρατηρήθηκε ποτέ ήταν η Καταιγίδα των Λεοντιδών στις 12 προς 13 Νοεμβρίου του 1833, όταν το φαινόμενο θύμιζε εκρήξεις πυροτεχνημάτων από μία ροή δεκάδων μετεώρων κάθε δευτερόλεπτο που διήρκεσε επί ώρες.

Ενας ιστορικός μάλιστα το 1878 τη θεώρησε ένα από τα 100 πιο σημαντικά γεγονότα των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα