Δάκρυα, οργή και ούτε μία συγνώμη

Ούτε ένα συγγνώμη δεν ακούστηκε όλους αυτούς τους μήνες από τα χείλη του Κορκονέα. Αυτό είναι το παράπονο της μητέρας του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπως δήλωσε στην «Εspresso» ο εκπρόσωπος της οικογένειας Ανδρέας Κωνσταντίνου μετά το τέλος της πολύκροτης δίκης. Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, καθώς όχι μόνο δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, αλλά αντίθετα το δικαστήριο του μετέτρεψε σε αυστηρότερη την κατηγορία και τον καταδίκασε σε ισόβια.

Το κακουργιοδικείο της Αμφισσας αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία (4-3) την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο, δεν αναγνώρισε στο πρόσωπό του κανένα ελαφρυντικό, ούτε καν τον πρότερο έντιμο βίο, και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον φυλάκιση 15 μηνών. Στον συγκατηγορούμενο και συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη το δικαστήριο επιφύλαξε για το αδίκημα της απλής συνέργειας στη δολοφονία του άτυχου μαθητή ποινή κάθειρξης δέκα ετών, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα για αναστολή εκτέλεσης ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου. Δικαιώθηκε η μνήμη του Αλέξη» τόνισε ο Ανδρέας Κωνσταντίνου μιλώντας εκ μέρους της οικογένειας, που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει πώς ο Αλέξης έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή εκείνο το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου. Ο πόνος είναι βουβός, τα δάκρυα στέρεψαν και ένα μεγάλο «γιατί;» θα ταλανίζει πάντα όσους έμειναν πίσω να ανάβουν ένα κερί στη μνήμη του άτυχου παιδιού. «Η κυρία Τσαλικιάν εδώ και οκτώ μήνες βρισκόταν απέναντι από τον άνθρωπο που σκότωσε το παιδί της. Δεν αντάλλαξαν ούτε μια κουβέντα. Ποτέ δεν άκουσε τη συγγνώμη από τον κατηγορούμενο», λέει ο κύριος Κωνσταντίνου.

Η πρόταση του εισαγγελέα που βασσίστηκε στα στοιχεία της δικογραφίας υπήρξε καταπέλτης, αλλά και καταλύτης για την έκβαση της απόφασης, καθώς στο επιχείρημά του να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πολυβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλα και πυροβόλησε δύο φορές προς την πλευρά του θύματος». Το γεγονός, δε, ότι μετά τους πυροβολισμούς οι δύο κατηγορούμενοι εξαφανίστηκαν αφήνοντας το παιδί στον δρόμο αβοήθητο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θέση του.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε στην «Espresso»: «Η σημερινή καταδίκη των υπαιτίων της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο αποτελεί ιστορική απόφαση που δικαιώνει τον αγώνα της οικογένειάς του για την αλήθεια και απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη. Η μνήμη του Αλέξανδρου παραμένει ζωντανή, άσπιλη, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες αμαύρωσής της από την υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα και η άδικη θυσία του πρέπει να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη δικαστών, πολιτών και αστυνομικών, με την ελπίδα να είναι ο Αλέξανδρος το τελευταίο όνομα στη λιτανεία των θυμάτων ακραίας αστυνομικής βίας».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας δήλωσε: «Τόσο ο κατά πλειοψηφία νομικός χαρακτηρισμός του εγκλήματος όσο και η κατά πλειοψηφία απόρριψη του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορούμενου αποτελούν πρωτοφανή νομική επιλογή, δεν προβλέπονται πουθενά στον νόμο και στη νομολογία του Αρείου Πάγου, οφείλονται δε μόνο στο γεγονός ότι ακολουθούν δύο δικαστικές κρίσεις στο Εφετείο και στον Αρειο Πάγο και είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι διαφορετικές, γιατί αλλιώς καταργείται το κράτος δικαίου, το οποίο είναι η κατοχύρωση της Δημοκρατίας».

Τραγική φιγούρα στη δίκη ήταν η γιαγιά του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου, η οποία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κρατούσε στο στήθος της τη φωτογραφία του εγγονού της. Στο άκουσμα του αιτήματος που υπέβαλε χθες η υπεράσπιση του Βασίλη Σαραλιώτη, για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, η κυρία Τσαλικιάν ξέσπασε με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στη μητέρα του Βασίλη Σαραλιώτη, Μεταξία Γεράκη, και τη γιαγιά του Αλέξη. Την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας για την αναστολή η μητέρα του ειδικού φρουρού, η κυρία Τσαλικιάν σηκώθηκε από τη θέση της και δείχνοντας τη φωτογραφία του εγγονού της άρχισε να φωνάζει: «Ορίστε, ορίστε, για το παιδί αυτό, δείτε ποιον δολοφονήσατε!»

Μητέρα Σαραλιώτη: «Δεν σήκωσε το χέρι, δεν έκανε τίποτα ο γιος μου».
Γιαγιά Αλέξη: «Βοήθησε, βοήθησε».

Στη συνέχεια τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ένας αστυνομικός της φρουράς, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του, ακούστηκε να φωνάζει «Βγάλτε την έξω», εννοώντας την κυρία Τσαλικιάν. Η παρέμβαση του αστυνομικού πυροδότησε την έκρηξη του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος γυρνώντας προς το μέρος του αστυνομικού είπε: «Εσείς θα πάρετε το δίκιο; Με το όπλο στο χέρι θα πάρετε το δίκιο;» Στο σημείο αυτό ακούστηκε πάλι η γιαγιά του Αλέξη, η οποία απευθυνόμενη προς τη μητέρα του Βασίλη Σαραλιώτη που είχε ξεσπάσει σε κλάματα, είπε: «Το δικό μας το παιδί είναι στον ουρανό»!

Για το περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στην κυρία Τσαλικιάν και τον αστυνομικό φρουρό ζήτησε να ενημερωθεί η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αμφισσας Βασιλική Βλάχου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα