Κύμα μετανάστευσης πτυχιούχων που εγκαταλείπουν την Ελλάδα

Κύμα μετανάστευσης νέου επιστημονικού προσωπικού δημιουργεί η παρατεταμένη ύφεση. Η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές απολαβές δείχνουν την πόρτα εξόδου στους νέους, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την χώρα τους.

Το συμπέρασμα- σοκ που πρόεκυψε από έρευνα της Κάπα Research για  «Το Βήμα της Κυριακής» είναι ότι επτά στους δέκα Έλληνες, οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, θα εγκατέλειπαν την Ελλάδα για μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη στείλει τα βιογραφικά τους σε εταιρίες του εξωτερικού.

Κυρίαρχα στους νέους είναι τα συναισθήματα της αγωνίας και της απογοήτευσης για την κατάσταση στην αγορά, αλλά και για το μέλλον, που προβλέπεται δυσοίωνο.

Μάλιστα, οι περισσότεροι τονίζουν ότι η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας τους ωθεί να στραφούν σε άλλες χώρες αναζητώντας ένα πιο… δίκαιο επαγγελματικό μέλλον.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι νέοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης μονιμότητας στον Δημόσι.ο τομέα σε ποσοστό 73,5%, ενώ στην ερώτηση «ποιο πολιτικό κόμμα πιστεύετε ότι είναι πιο κοντά στους νέους» το 71,8% απάντησε «κανένα». Ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 8,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,4%, η ΝΔ με 4%, το ΚΚΕ με 3,5% και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 2%.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα