Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε Κινέτα, Πεντέλη. Κάηκαν δεκάδες σπίτια, στις φλόγες ξενοδοχείο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε  Κινέτα, Πεντέλη. Κάηκαν δεκάδες σπίτια, στις φλόγες ξενοδοχείο

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές, μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες στη Κινέτα. Ενώ και επιχειρήσεις κοντά στην εθνική οδό,εχουν τυλιχτεί στις φλόγες, οι δύο ηλικιωμένοι απεγλωβίστηκαν 

Το έργο της πυροσβεστικής που δινει  μάχη με τις φλόγες δυσχερένουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν και τα 7 μποφόρ

Η   πυροσβεστική αναφέρει για εγκλωβισμένους στην Άνω Γαλήνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν και πολίτες που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με την Πυροσβεστική να επιχειρεί να απομακρύνει κατοίκους και να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Φωτιά στην Πεντέλη - Εκκενώνονται κατασκηνώσεις και ιδρύματα στον Νέο Βουτζά

Φωτιά στην Κινέτα - Κατευθύνεται προς Ελευσίνα

Μεγάλη η φωτία στην Πεντέλη,κοντά στον οικισμό της Καλιτεχνούπολης

Νέο πύρινο μέτωπο έχει ξεσπάσει αυτή την ώρα στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης Ραφήνας. Έχουν καεί τρία σπίτια,ενώ απειλούνται και άλλα.

Η φωτιά φαίνεται πως έχει ξεσπάσει περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από τον οικισμό, σε έκταση με χαμηλή βλάστηση. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη. Στην περιοχή επικρατούν πολύ ισχυροί άνεμοι.

 Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου δήλωσε τον Realfm 97,8 ότι έχουν καεί τρία σπίτια στην Πεντέλη, ενώ εκκενώθηκε το Λύρειο Ίδρυμα. 

 

Προσαγωγή υπόπτου για την φωτιά στην Κινέτα!

Σύμφωνα με το Korinthostv.gr, σημειώθηκε προσαγωγή ενός άνδρα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το συγκεκριμένο μέσο, η προσαγωγή έγινε καθώς κρίθηκε ύποπτος για την πυρκαγιά στον οικισμό Πανόραμα στην Κινέτα.

 

 

 

  Το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά

 

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη και ζήτησε ενημέρωση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επίσης ζήτησε να μεταφερθεί η συμπαράστασή της στα στελέχη όλων των υπηρεσιών, που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες την μάχη στα πύρινα μέτωπα.

Επικοινωνία Μάκη Βορίδη με τον Π. Σκουρλέτη

Πριν από λίγο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάκης Βορίδης με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.  

Συμφωνα με ενημέρωση απο τη ΝΔ, ο κ. Σκουρλήτης τού είπε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τεθούν τα μέτωπα υπό έλεγχο, αλλά τις προσπάθειές τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και στις τρεις περιοχές που μαίνονται οι πυρκαγιές (Κινέτα, Πεντέλη και Χανιά). Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε αμέσως μετά τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη που βρίσκεται στη Βουλή.

Μεγάλη φωτιά στα Χανιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις δύο μετά το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου στον Αποκόρωνα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει κάψει κυρίως δασικές εκτάσεις και κατευθύνεται προς το χωριό Βρύσες. Σε ένα μέρος των Βρυσών έχει ζητηθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει μέχρι και αυλές σπιτιών και είναι ορατές σε πολύ μεγάλη έκταση. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 20 οχήματα με 44 άνδρες πεζοπόρα τμήματα που ενισχύονται από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν στην Κρήτη. Λόγω της κατάστασης οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε τμήμα της Εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνης, όπου σχηματίστηκαν ουρές οχημάτων, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου Αποκορώνου, το ΕΚΑΒ και υγειονομικές μονάδες σε Χανιά και Ρέθυμνο.... 

 Σε ετοιμότητα ο δήμος Αθηναίων

Στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θέτει ο δήμος Αθηναίων δύο (2) υδροφόρα οχήματα για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Κινέτα και Πεντέλη.

Ο μηχανισμός του δήμου Αθηναίων βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, έως ότου υποχωρήσουν οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Με τρία ερπυστριοφόρα οχήματα για τις χωματουργικές εργασίες και επτά υδροφόρες συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα, ανταποκρινόμενη άμεσα στο σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται σε ανακοίνωσή της ότι τον συντονισμό του έργου κατάσβεσης όταν η πυρκαγιά περιορίζεται εντός των ορίων ενός δήμου, όπως η συγκεκριμένη στον δήμο Μεγάρων, έχει ο δήμος. «Ωστόσο η Περιφέρεια βρίσκεται σε ετοιμότητα με το ανθρώπινο και μηχανικό δυναμικό της να συνδράμει την Πυροσβεστική σε ό,τι της αιτηθεί» δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, μη κρύβοντας επίσης την ανησυχία τους για τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στον οικισμό Νταού Πεντέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας μετέδωσε, κατευθυνόμενος προς την περιοχή, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, «η πυρκαγιά βρίσκεται εντός του οικισμού κατακαίοντας ήδη σπίτια και περιουσίες…».

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσέτρεξαν στην περιοχή, όπως και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα. Η τελευταία εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, με ενδεχόμενη επέκταση της προς την περιοχή του Διονύσου.

Σπίτια και περιουσίες έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.  Καίγονται σπίτια σε Μαρούλα και Πανόραμα.

Ένα ακόμη μέτωπο φωτιάς καίει κοντά στα διυλιστήρια της Κορίνθου. Η φωτιά δεν μοιάζει να απειλεί τις εγκαταστάσεις, με το προσωπικό ασφαλείας να έχει ριχτεί στην μάχη για να περιοριστεί

Ενημερώνεται συνεχώς ο Τσίπρας

Ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας για τη μεγάλη φωτιά στην Κινέτα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Έτσι, το όλο "βάρος" έχει πέσει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Έχει δοθεί εντολή για άμεση κινητοποίηση σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο Νίκος Τόσκας βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων από την πρώτη στιγμή.

Κρίσιμη η κατάσταση - Τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές, μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

λος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο κ. Καπάκης. 

Ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις

 Η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται, από νωρίς το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής και η οποία ξεκίνησε από πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Ορη, έχει φτάσει σε σπίτια, ορισμένα από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί, της Γαλήνης και του Πανοράματος 1 και 2.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν σκληρή μάχη κόντρα στις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ενισχύονται συνεχώς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, είναι κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής

 Η πρόγνωση για την εξάπλωση της φωτιάς στην Κινέτα σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σύσκεψη παρουσία του Νίκου Τόσκα για τα μέτωπα φωτιάς

 

 Μαρτυρίες πως η φωτιά έφτασε στα διυλιστήρια της Κορίνθου!

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως υπάρχει δεύτερη εστία φωτιάς κοντά στα διυλιστήρια της Κορίνθου! Σύμφωνα με τον ίδιο, προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων κάνουν ό, τι μπορούν για να εμποδίσουν τις φλόγες!

Κλειστός και ο Προαστιακός

Διεκόπησαν προσωρινά τα δρομολόγια του Προαστιακού σιδηροδρομου στο τμήμα Αθήνα - Κιάτο και αντίστροφα λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Κινέτας. Η εντολή εδόθη από την ΕΛΑΣ κα την Πυροσβεστική.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

 Εκκενώθηκαν,  οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής, όπου μαίνεται από νωρίς το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Η εκκένωση έγινε μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής.

 Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για φωτιά στη Κινέτα: Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για την φωτιά στη Κινέτα

Μαρτυρίες πως η φωτιά έφτασε στα διυλιστήρια της Κορίνθου!

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως υπάρχει δεύτερη εστία φωτιάς κοντά στα διυλιστήρια της Κορίνθου! Σύμφωνα με τον ίδιο, προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων κάνουν ό, τι μπορούν για να εμποδίσουν τις φλόγες!

Άγιοι Θεόδωροι και Κινέτα είναι χωρίς ρεύμα

Ελικόπτερα επιχειρούν για την κατάσβεση

Οδηγίες της Πυροσβεστικής για την μεγάλη φωτιά

«Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών για την δική τους ασφάλεια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια σκληρή μάχη στην Κινέτα, για να μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους». Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από λίγο, η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στα Γεράνεια Ορη, ενώ πρόσθεσε πως αναμένονται ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων με 17 οχήματα, από διαφορές περιοχές της περιφέρειας. 

Παράλληλα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, έκλεισαν, πριν από λίγο, η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ. 

Επίσης, νωρίτερα εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, ενώ σημειώνεται, ότι από τους πυκνούς καπνούς έχουν καλυφθεί αρκετές περιοχές της Αττικής. 

Σπίτια στις φλόγες

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ περισσότερα από 5 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και πολλά ακόμη λόγω του αέρα κινδυνεύουν να καούν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος τα ενεργά μέτωπα είναι τέσσερα έως πέντε και κινούνται σε μήκος 6 χιλιομέτρων με το βασικότερα να βρίσκεται βόρεια της Κινέτας προς την περιοχή Καπελλάρη.

 

  Διακοπή κυκλοφορίας στη νέα και παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου

Διακοπή της κυκλοφορίας στη νέα και παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα από το 39ο έως και το 57ο χλμ, λόγω της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, και η ορατότητα στους δρόμους είναι περιορισμένοι 

 

 

 

 

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στην Κινέτα η οποία κατακαίει πευκοδάσος, ενώ πλησιάζει και σπίτια στην περιοχή αναγκάζοντας τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν!

Η φωτιά καίει ορεινή δασική έκταση και για την ώρα δεν απειλεί κατοικίες, όμως στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι πέντε έως έξι μποφόρ.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τριάντα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την έναρξη της κινητοποίησης, που σήμανε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι. Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι έχουν φέρει πυκνό σύννεφο καπνού στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου.

 Ο αέρας άλλαξε φορά με αποτέλεσμα να «κατέβει» η φωτιά από το βουνό και να έχει φτάσει σε κατοικημένες περιοχές. Λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι φλόγες έχουν φτάσει στην κατοικημένη περιοχή Μαρούλα βόρεια της Κινέτας, ενώ το έργο των εναέριων μέσων δυσχεραίνουν οι πυκνοί καπνοί που έχουν φτάσει ακόμη και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους όπως – όπως και οι πρώτες εικόνες από το σημείο δείχνουν τις αυλές να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Οι καπνοί είναι πλέον ορατό από το Κερατσίνι μέχρι την Βούλα και από τον Άλιμο μέχρι την Κηφισιά.

Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες η ατμόσφαιρά σε αρκετές περιοχές και κυρίως στα δυτικά του λεκανοπέδιου είναι ιδιαίτερα αποπνικτική.

 

Η Δυτική Αττική έχει «πνιγεί» από τους καπνούς. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα