Η τραγική ιστορία ενός μωρού που "έφυγε" από ιατρικά λάθη

Μια συγνώμη σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή, όταν πρόκειται για τον χαμό ενός βρέφους 12 μηνών, μόνο που σίγουρα κανείς δεν πρόκειται να την ζητήσει από την οικογένεια του μικρού Γιαννάκη.

Οι καταγγελίες της οικογένειας δεν έχουν τέλος. Έχασαν το παιδί τους μέσα από τα χέρια τους, καθώς κανένας δεν βρέθηκε να του προσφέρει το αυτονόητο δικαίωμά του στη ζωή.

Το αγγελούδι μεταφέρθηκε από τους γονείς του το πρωί του Σαββάτου 6 Μαρτίου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, από την μητέρα του, σε παιδίατρο του ΤΕΒΕ στην Κοζάνη.

Η τραγική μητέρα δεν πήγε το παιδί της στο δημόσιο νοσοκομείο της Κοζάνης, καθώς τόσο στο «Μαμάτσειο» όσο και το «Μποδοσάκειο» η παιδιατρική κλινική δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν γιατροί.

Ο γιατρός του ΤΕΒΕ που εξέτασε το παιδί διέγνωσε γαστρεντερίτιδα και μιας μορφής άσθμα. Μάλιστα, για το άσθμα ο παιδίατρος άλλαξε τα φάρμακα, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έπαιρνε κάποιο σπρέι.

Η κατάσταση του παιδιού χειροτέρεψε, και οι γονείς το μεταφέρουν την ίδια μέρα στο νοσοκομείο Βέροιας.

Εκεί υπάρχουν ακόμα παιδίατροι, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Σύμφωνα με την οικογένεια δεν έβαλαν στο παιδί ούτε ορό, καθώς, όπως τους είπαν, δεν έβρισκαν φλέβα.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η κατάσταση της υγείας του παιδιού επιδεινώθηκε δραματικά, κι αυτό άρχισε να μελανιάζει.

Τότε μόνο οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Βέροιας αποφάσισαν την μεταφορά του στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων «Λοιμωδών» της Θεσσαλονίκης, το οποίο εφημέρευε.

Μελανιασμένο, αφυδατωμένο και απίστευτα ταλαιπωρημένο, το μόλις 12 μηνών αγγελούδι φθάνει στο «Λοιμωδών». Εκεί οι γιατροί, σύμφωνα πάντα με την οικογένεια, του έβαλαν ορό και τίποτα άλλο.
Τη νύχτα της Κυριακής το παιδί παλεύει με τον θάνατο. Οι γιατροί καλούν επειγόντως το ΕΚΑΒ για να μεταφέρει το παιδί στο Ιπποκράτειο.

Μάλιστα, οι διασώστες του ΕΚΑΒ στην κυριολεξία επανέφεραν το μικρό αγγελούδι, που ήταν σχεδόν νεκρό. Στο Ιπποκράτειο το παιδάκι εισήχθη αμέσως στην εντατική και διασωληνώθηκε.

Οι γιατροί έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, σύμφωνα με τους γονείς του, που χρειάστηκε να περάσουν δύο εικοσιτετράωρα, να αλλάξουν τρία νοσοκομεία, να ταξιδέψουν περισσότερο από 100 χιλιόμετρα για να βρουν έναν παιδίατρο, με όλη την σημασία της λέξης, για το παιδί τους.

Δυστυχώς, ο μικρός δεν είχε άλλο κουράγιο, είχε υποστεί σοκ εξαιτίας της αφυδάτωσης, κρατήθηκε για μερικά ακόμη εικοσιτετράωρα στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, όμως το πρωί της περασμένης Τετάρτης 17 Μαρτίου κατέληξε από πνευμονική και καρδιακή εμβολή.

Το μαρτύριο όμως για την τραγική οικογένεια συνεχίστηκε και μετά θάνατον. Προχθές το πρωί η σορός του βρέφους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για νεκροψία νεκροτομή.

Το μεγαλείο της αναλγησίας, της αδιαφορίας και της γραφειοκρατίας, φαινόμενα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι δύσμοιροι γονείς, δεν περιγράφονται.

Συγγενείς καταγγέλλουν ότι ήταν παρόντες δύο ιατροδικαστές, αλλά δεν αναλάμβανε κανείς να διενεργήσει την νεκροτομή, επειδή «η βάρδια του ενός τελείωσε, αλλά η βάρδια του άλλου δεν είχε αρχίσει ακόμη».

Χρειάστηκε εισαγγελική εντολή για να γίνει τελικά η νεκροψία - νεκροτομή από τον ίδιο τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Δημήτρη Ψαρούλλη.

Ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι το πόρισμα για τα ακριβή αίτια του θανάτου του βρέφους θα καθυστερήσουν αρκετούς μήνες, καθώς ελήφθησαν δείγματα από όλα τα ζωτικά όργανα τα οποία θα σταλούν για εξέταση σε εξειδικευμένα εργαστήρια, ακόμη και του εξωτερικού αν χρειαστεί.

Στην διαδικασία της νεκροτομής σημειώθηκε το εξής κωμικοτραγικό: Ο ιατροδικαστής βγήκε έξω και είπε στους γονείς ότι δεν υπάρχει βρέφος με το δικό τους επώνυμο, αντιθέτως υπάρχει βρέφος με άλλο επώνυμο.

Έτσι, όσο απίστευτα τραγικό και αν ακούγεται, ζητήθηκε από τον πατέρα να αναγνωρίσει το νεκρό παιδί του, για να διαπιστωθεί ένα ακόμα λάθος!

Προχθές το απόγευμα η εξόδιος ακολουθία για το μικρό αγγελούδι τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και η ταφή έγινε στο νεκροταφείο της Κοζάνης, αφού πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κλείτος, το χωριό από το οποίο κατάγεται ο μικρός Γιαννάκης, δεν έχει νεκροταφείο.

Πηγή: ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα