Σοκ! Μαθητές έβαλαν φωτιά σε σπίτι μεταναστών στην Σπάρτη

Σοκ έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Σπάρτης και τις αρχές της Λακωνίας η αποτρόπαια πράξη μιας ομάδας μαθητών, οι οποίοι δεν δίστασαν να βάλουν φωτιά σε ένα παλιό σπίτι όπου διέμεναν εξαθλιωμένοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές!

Μάλιστα, ένας εκ των δέκα νεαρών, ηλικίας από 14 ώς 17 ετών, τραβούσε τις σκηνές βίας και αλλοφροσύνης που ακολούθησαν μετά την επίθεση με κάμερα κινητού τηλεφώνου. Το ερασιτεχνικό βίντεο έκανε το γύρο του Διαδικτύου προκαλώντας σε όλους όσοι το είδαν αισθήματα οργής και αγανάκτησης.

Σύμφωνα με το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και τα όσα έχουν καταγραφεί στο επίμαχο βίντεο, το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου, δέκα ανήλικα παιδιά μετέβησαν στις παρυφές της πόλης, κοντά στο Επαγγελματικό Λύκειο, όπου βρίσκεται ένα παλιό διώροφο σπίτι και έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους.

Εβγαλαν από τσάντες και μπουφάν μπουκάλια κηροζίνης, άναψαν τα στουπιά που είχαν τοποθετήσει στο στόμιο και τα πέταξαν μέσα στο οίκημα, όπου εκείνη τη στιγμή κοιμόντουσαν περίπου επτά μετανάστες. Από τις αυτοσχέδιες μολότοφ το σπίτι τυλίχθηκε μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου στις φλόγες, ενώ χλευάζοντας και πανηγυρίζοντας για το κατόρθωμά τους οι μαθητές απομακρύνθηκαν, σίγουροι ότι ο στόχος τους είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Λίγα λεπτά όμως αργότερα επέστρεψαν καθώς είδαν ότι ο δεύτερος όροφος του σπιτιού, στον οποίο είχαν καταφύγει οι μετανάστες για να σωθούν, δεν είχε παραδοθεί στις φλόγες. Ετσι, βρήκαν στον εξωτερικό χώρο σκισμένα ρούχα και παλιά στρώματα, στα οποία και έβαλαν φωτιά με την προσδοκία να τυλίξουν οι φλόγες απ’ άκρη σ' άκρη όλο το σπίτι και οι ένοικοί του να καούν ζωντανοί. Ευτυχώς, κάτοικοι της περιοχής που είδαν τη φωτιά ενημέρωσαν άμεσα την αστυνομία και την Πυροσβεστική, άνδρες της οποίας μετέβησαν στο σημείο και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν τους μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί και ζητούσαν απελπισμένα βοήθεια.

Τελικά, κατάφεραν να τους βγάλουν σώους από το φλεγόμενο κτίριο, ενώ ο κόσμος που είχε μαζευτεί στο σημείο παρακολουθούσε τις δραματικές σκηνές με κομμένη την ανάσα. Οταν οι φοβισμένοι αλλοδαποί ρωτήθηκαν από τους πυροσβέστες για το τι είχε συμβεί, εκείνοι απάντησαν ότι τους είχε επιτεθεί μια ομάδα μικρών παιδιών με σκοπό να τους κάψει. Μάλιστα, μετά από έρευνες στον χώρο βρέθηκαν υπολείμματα από τους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το περιστατικό και μετά από μαρτυρίες κατοίκων το κατέγραψαν στο βιβλίο συμβάντων «ως προσωπικές διαφορές μεταξύ κατοίκων και μεταναστών». Οταν όμως το ερασιτεχνικό βίντεο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, δόθηκε εντολή για περαιτέρω έρευνα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, χθες, στην «Espresso» αξιωματικός του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης: «Εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάθος. Διενεργείται προανάκριση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη» τόνισε και πρόσθεσε: «Αν υπάρξουν ευθύνες τότε θα σχηματιστεί δικογραφία, η οποία και θα αποσταλεί στη Δικαιοσύνη. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, ούτε προσαγωγή».

Για το περιστατικό που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία μίλησε στην «Espresso» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και εκτελών προσωρινά χρέη δημάρχου Χρήστος Πλειώτας που χαρακτήρισε την επίθεση ως «απαράδεκτη και ανοίκεια. Πρόκειται για ρακένδυτους μετανάστες που δουλεύουν στα χωράφια 24 ώρες το 24ωρο για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Δεν έχουν ενοχλήσει ποτέ κανέναν και είναι αξιοπρεπέστατοι». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η επίθεση έγινε από ανήλικους και παιδιά καλών οικογενειών, γεγονός που μας έχει τρομοκρατήσει».

Τέλος, όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Μετανάστες, το σπίτι των μεταναστών έχει τεθεί σε διακριτική αστυνομική επιτήρηση και όπως σημειώνει με νόημα «η επιτήρηση επιβλήθηκε όχι στους δράστες, αλλά στα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα