Συνελήφθη 58χρονος "οικονομικός σύμβουλος" που εξαπατούσε επενδυτές

Συνελήφθη, πρωινές ώρες της 18-1-2017 στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 58χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη από κοινού και κατά συρροή και καταδολίευση δανειστών.

Συγκατηγορούμενοι του ανωτέρω για τις ίδιες πράξεις είναι και δύο ημεδαποί και ένας υπήκοος Ελβετίας, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

Ειδικότερα, η προαναφερόμενη Υπηρεσία, στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διερεύνηση υπόθεσης κακουργηματικής απάτης, διενήργησε πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε πλήρως τη σύσταση και τον τρόπο δράσης, διεθνικού χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης, η οποία μέσω της σύστασης εξωχώριων (offshore) εταιρειών και με το πρόσχημα της αποκόμισης υψηλών αποδόσεων εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες-επενδυτές. Από την έρευνα επίσης επετεύχθη και η ταυτοποίηση των μελών της.

 

Η εγκληματική οργάνωση υποσχόταν σε ανυποψίαστους επενδυτές μεγάλα κέρδη και συνεχείς αποδόσεις. Εξέδιδαν και τίτλους μετοχών. Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απάτης με κέρδη 562.000 δολάρια και 100.000 ευρώ. Αναζητούνται 3 μέλη.


Τον Μάρτιο του 2009, οι κατηγορούμενοι προέβησαν από κοινού στη σύσταση εξωχώριας (offshore) «επενδυτικής εταιρείας» με έδρα στη Νέα Ζηλανδία και μισθωμένα γραφεία στην Ελλάδα. Στα εν λόγω γραφεία, τα οποία αρχικά στεγάζονταν στο Κολωνάκι και στη συνέχεια στην Κηφισιά, η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε συναντήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές-θύματα.

Όσον αφορά στον διακριτό ρόλο έκαστου μέλους στην επίμαχη εταιρική «επενδυτική» δομή, ο 58χρονος ημεδαπός εκτός από ιδρυτικό μέλος και στέλεχος ήταν και αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα. Ο υπήκοος Ελβετίας ήταν πρόεδρος και ιδρυτής και οι δύο άλλοι ημεδαποί ήταν μέλη αυτής.

Τον Μάρτιο του 2013, τα μέλη της οργάνωσης διέκοψαν τη λειτουργία της ως άνω εταιρικής δομής, λόγω της αποκάλυψης της παράνομης δράσης της και συνέστησαν νέα εξωχώρια (offshore) εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ και μισθωμένα γραφεία στην Αθήνα (ίδια με της πρώτης εταιρείας).

Επιπλέον για την προώθηση της νέας εταιρίας προέβησαν στη δημιουργία ιστοσελίδας όπου μεταξύ άλλων διαφημίζετο ότι η εταιρεία έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο και οι επενδύσεις είναι χωρίς ρίσκο.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στηριζόμενα στην ύπαρξη των ανωτέρω εταιρικών δομών, προσέγγιζαν υποψήφιους επενδυτές και προκειμένου να τους πείσουν να «επενδύουν» μεγάλα χρηματικά ποσά:

- Παρουσιάζονταν ως οικονομικοί, επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές, ειδήμονες στις επενδύσεις, επικαλούμενοι εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις.

- Προωθούσαν, διαφήμιζαν τις εταιρικές δομές ως «κολοσσούς» με διεθνές κύρος και εμβέλεια

- Υπόσχονταν μεγάλα κέρδη και συνεχείς κερδοφόρες αποδόσεις.

- Διαβεβαίωναν τα θύματά τους ότι το κεφάλαιό τους είναι απολύτως εγγυημένο και μη υποκείμενο σε αυξομειώσεις.

- Εξέδιδαν τίτλους (πιστοποιητικά) μετοχών, που μοίραζαν στους επενδυτές ως επιβεβαιωτικές των υποτιθέμενων κεφαλαίων που τους αναλογούσαν, πείθοντάς τους με τον τρόπο αυτό, αφενός, ότι τα χρήματά τους υπάρχουν, αφετέρου, ότι είναι ασφαλή.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξακριβώθηκε ότι με την προαναφερόμενη μεθοδολογία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έπεισαν τουλάχιστον τρία (3) άτομα να καταβάλουν χρηματικά ποσά, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ και 562.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και σημειώσεων που σχετίζονται με τη διαπραχθείσα απάτη, βιβλιάρια καταθέσεων, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.
euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα