Σε ποιους θα κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ;

To πράσινο φως στη ΔΕΗ για τη διακοπή της παροχής ηλεκτρισμού σε όσους κάνουν ρευματοκλοπές ή είναι κακοπληρωτές φαίνεται να δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέρ­γειας, παρότι επισήμως επιχειρεί να το διαψεύσει, ενώ στελέχη του υπουργείου δήλωσαν ότι εξομαλύνεται η κατάσταση όσον αφορά στο σύστημα ενέργειας και αίρονται οι συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης.

Αξιωματούχος του υπουργείου, ερωτώμενος αν το ΥΠΕΝ σκοπεύει να δώσει το ok στη ΔΕΗ για να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν τον λογαριασμό, δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή στις ρευματοκλοπές και στους κακοπληρωτές, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ έχει αποδείξει έμπρακτα την κοινωνική τη ευαισθησία με τα ειδικά μέτρα που έχει λάβει για τις ευπαθείς ομάδες (ΚΟΤ) κ.λπ., καθώς και με τα προγράμματα των δόσεων και των διακανονισμών, όπως π.χ. την τελευταία ρύθμιση που προβλέπει την αναστολή εξόφλησης οφειλής ως 500 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και την παροχή έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, αν ο πελάτης τους εξοφλεί εγκαίρως από εδώ και πέρα, αλλά και 24 δόσεις για οφειλές ως 1.000 ευρώ.

Σύγχυση προκάλεσε ωστόσο ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας στην οποία αναφέρει ότι «δημοσιεύματα που θέλουν το ΥΠΕΝ να δίνει 'πράσινο φως' στη ΔΕΗ για να κόψει το ρεύμα σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ, στερούνται σοβαρότητας και επαφής με την πραγματικότητα».

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι αποκοπές για οφειλές πάνω απο 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται κατά καιρούς.

Ιδιαίτερα προβληματικές ήταν οι οφειλές μέχρι τα 1.000 ευρώ, ιδιαίτερα μετά από μία δήλωση του πρώην υπουργού ΠΕΝ ότι δεν χρειάζεται να κόβεται το ρεύμα για χρέη μέχρι το ποσό αυτό.

Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί καταναλωτές να πληρώνουν στη ΔΕΗ μόνον το ποσό που υπερέβαινε το επίπεδο αυτό, αφήνοντας μία μόνιμη ανεξόφλητη οφειλή της τάξης των 1.000 ευρώ.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΔΕΗ προκύπτει ότι 1.150.000 πελάτες της έχουν οφειλές μέχρι 500 ευρώ. Το συνολικό χρέος της κατηγορίας αυτής των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, με τον συναγερμό επιπέδου 2 για την επάρκεια ρεύματος και φυσικού αερίου, στέλεχος του υπουργείου δήλωσε χθες ότι η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται μετά την εκφόρτωση του νέου φορτίου υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, την επαναλειτουργία της μονάδας του Αμυνταίου της ΔΕΗ και τη λειτουργία των αιολικών μονάδων.

Εξάλλου, το υπουργείο επεξεργάζεται εγκύκλιο που θα δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει την αυτονόμηση των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση μίας πολυκατοικίας.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα ενεργειακά ζητήματα, κύκλοι του υπουργείου εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι θα κλείσει το κεφάλαιο με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), με βάση τις συμβιβαστικές προτάσεις που συζητούνται με τους δανειστές.

Η ανάγκη για δημοπράτηση της έξτρα ποσότητας που ζητούν οι Θεσμοί θα επανεξετάζεται δύο φορές τον χρόνο ανάλογα με την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς, ενώ η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ως τον Ιούνιο, θα είναι ίδια με την τιμή που όρισε η ΡΑΕ στο πρώτο ΝΟΜΕ, του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα