Στον Άρειο Πάγο κρίνεται η τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μπήκαν στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Τουρκία στις 15Ιουλίου ξεκινάει στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, σήμερα, αύριο και την ερχόμενη Παρασκευή στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου θα συζητηθούν οι αναιρέσεις των 8 Τούρκων αξιωματικών κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν στην έκδοση τους.

Σήμερα θα συζητηθούν στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις των Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκσι και Μπιλάλ Κουρουγκούλ, ενώ των υπολοίπων θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των 8 στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν. Αντίθετα, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε εφέσεις. Ο κ. Λιώγας υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Εφετών «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν στη γείτονα χώρα.

Κατόπιν των αντίθετων αυτών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών, το όλο ζήτημα οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο.

Οι αρεοπαγίτες σε τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στη γείτονα χώρα οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ποινές από ισόβια κάθειρξη έως θανατική ποινή εφόσον αυτή επανέλθει.

Το Τουρκικό κράτος εκζητά τους 8 αξιωματικούς, προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Με επιστολή τους αποκλειστικά προς το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ οι 8 στρατιωτικοί σε κάθε τόνο λένε ότι κινδυνεύει η ζωή τους αν γυρίσουν στην Τουρκία.

Με την ενυπόγραφη επιστολή τους οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί περιγράφουν λεπτό προς λεπτό την κινηματογραφική απόδρασή τους από τα πυρά κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στη γείτονα, τις εντολές που είχαν εκείνο το βράδυ και την επίθεση που δέχθηκαν ενώ είχαν κληθεί να παραλάβουν με ελικόπτερο τραυματίες. «Δεν έχουμε εμπλοκή σε κάποιο έγκλημα, πιστεύουμε στην ελληνική δικαιοσύνη. Μας έβαλαν την ετικέτα του προδότη επειδή ήρθαμε στην Ελλάδα. Χωρίς δίκη, είμαστε κατηγορούμενοι και έχει ήδη εκδοθεί ετυμηγορία για μας», είναι το μήνυμα που στέλνουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα