Έρχεται νέο σύστημα διακανονισμών από τη ΔΕΗ. Τα σενάρια που εξετάζονται

Ριζικές αλλαγές στον διακανονισμό των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με την καθιέρωση πολλαπλού συστήματος μηνιαίων δόσεων αλλά και κίνητρα με εκπτώσεις στα τιμολόγια αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα δίνεται αυτή την εβδομάδα σιωπηρή παράταση στην ευνοϊκή ρύθμιση των 36 δόσεων με ελάχιστη καταβολή τα 10 ευρώ σε μια προσπάθεια να προσέλθουν πελάτες – οφειλέτες της τελευταίας στιγμής.

Η συγκεκριμένη επιβολή διευθέτησης των χρεών έληξε επισήμως στις 30 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» η εταιρεία προχωρά σε νέους τρόπους διακανονισμού είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κι αυτές που εξετάζονται είναι:

Η καθιέρωση, πιθανότατα, τριών κατηγοριών αποπληρωμής των υπηρήμερων χρεών με αντίστοιχους αριθμούς δόσεων. Πηγές αναφέρουν ότι θα ισχύσουν τα προγράμματα ρύθμισης σε 18, 24 και 36 μηνιαίες δόσεις. Αυτά θα απευθύνονται στους πελάτες της ΔΕΗ ανάλογα με το ύψος των χρεών και την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Θα υπάρχει κατώτατο ποσό μηνιαίας καταβολής σε κάθε κατηγορία.

Διευκόλυνση σε συνδυασμό με κίνητρα για όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ύψους έως 1.000 ευρώ. Ένα από τα σενάρια που μελετούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ είναι να «παγώνει» η οφειλή και εφόσον οι καταναλωτές είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους αυτή να μειώνεται κατά κάποιο ποσό το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Αν πληρώνουν τον συνολικό ετήσιο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος θα κερδίζουν έκπτωση 6% στα τιμολόγια κατανάλωσης ενέργειας.

Πάντως η διοίκηση της εταιρείας προβληματίζεται έντονα αναφορικά με τον ρυθμό είσπραξης των τρεχόντων λογαριασμών ρεύματος καθώς διαπιστώνει και εκεί καθυστερήσεις. Και για τον λόγο αυτό πέραν της έκπτωσης 15% που δίνει σε όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα δεν αποκλείεται να αποφασίσει και τη λήψη και άλλων μέτρων χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο.

Επίσης αποτιμά θετικά το πρόγραμμα διακανονισμών των 36 δόσεων που έτρεξε το προηγούμενο διάστημα, καθώς εκτιμά ότι 610.000 πελάτες της διευθέτησαν απλήρωτους λογαριασμούς συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά το 70% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εταιρεία.

Στο 1.150.000 ανέρχονται οι οικιακοί πελάτες και οι επιχειρήσεις που δεν υπήχθησαν στις ρυθμίσεις των 36 δόσεων.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα