Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ένταση, πετροπόλεμο και φωτιές στην πορεία μνήμης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2:00 η πορεία προς τη Βουλή που πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες - που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα Προπύλαια - με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με ομάδα νεαρών που ξεκίνησαν πετροπόλεμο στην Ακαδημίας.

Ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς...

 

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Ολοκληρώθηκε με μικροεπεισόδια η μαθητική πορεία

Στις 17:00 στα Προπύλαια έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαφόρων αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων.  Σε αντίστοιχη επιφυλακή βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, όπου στις 18:00 μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα και αμέσως μετά θα κάνουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Μία νέα κατάληψη στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου, όπως αυτή που είχε καταγραφεί στην επέτειο εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου, ενδέχεται να μεταφέρει το πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε ομάδες αντιεξουσιαστών και αστυνομικές δυνάμεις, και πάλι στους δρόμους γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, με αφορμή τις πορείες μνήμης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ήδη χθες το απόγευμα, στο συγκεκριμένο κτίριο, θα εξελισσόταν συγκέντρωση της ανοικτής συνέλευσης αναρχικών με θέμα «Δράσεις-Παρεμβάσεις για την 6η Δεκέμβρη», με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται και πάλι το συγκεκριμένο κτίριο να καταληφθεί και να αποτελέσει ορμητήριο επιθέσεων. Σε αυτή την περίπτωση όπως αναφέρουν επικεφαλής αξιωματικοί των μέτρων ασφάλειας, θα επιχειρηθεί και πάλι η «απομόνωση» των καταληψιών με την περιμετρική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, και  αποτροπή ενίσχυσής του από άτομα που θα συμμετάσχουν στην πορεία μνήμης.

Στο μεταξύ, ο εντοπισμός 150 βομβών μολότοφ μέσα σε καφάσια και βαλίτσες, σε εγκαταλελειμμένο σπίτι της οδού Νοταρά, αποτελεί σημαντικό «αφοπλισμό», σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς όπως εκτιμούν αυτές θα χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια επεισοδίων γύρω από το Πολυτεχνείο, πιθανότατα μετά τις πορείες μνήμης για την δολοφονία του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου. Το συγκεκριμένο κτίριο, όπως επισημαίνουν, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το πανεπιστημιακό ίδρυμα και κοντά σε κατάληψη της ίδιας οδού. Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός τους έγινε όταν ένοικοι των διπλανών σπιτιών ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για πολύ έντονη μυρωδιά βενζίνης. Μόλις οι πυροσβέστες μπήκαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο εντόπισαν αρχικά ένα τελάρο γεμάτο με βόμβες μολότοφ ενώ ερευνώντας το εσωτερικό του κτιρίου βρήκαν και μια βαλίτσα, που περιείχε και άλλες «έτοιμες» βόμβες μολότοφ.

Σημειώνεται ότι όλος αυτός ο «οπλισμός» μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα ανιχνευτούν κάποια αποτυπώματα και γενετικό υλικό των κατασκευαστών.

Ο αστυνομικός σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας των πορειών μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει ως βασική αρχή «ούτε μία βιτρίνα σπασμένη, ούτε ένα κατάστημα καμένο στο κέντρο της πόλης», γι αυτό και αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί η απομόνωση ύποπτων ταραξιών και «καθοδήγησή» τους προς την περιοχή των Εξαρχείων.

Στα μέτρα θα συμμετάσχουν περίπου 3.000 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., με το βάρος να πέφτει κυρίως στους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι θα πλαισιώσουν στενά τον κύριο όγκο της πορείας, ενώ πριν από αυτή, ομάδες προελέγχων θα ερευνούν ύποπτους νεαρούς.

Οι εντολές περιλαμβάνουν αυξημένα μέτρα σε αστυνομικά τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Χανιά: Καταλήψεις στα σχολεία

Σε κατάληψη πέντε σχολικών μονάδων της πόλης προχώρησαν σήμερα μαθητές στα Χανιά με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τη δολοφονία στην Αθήνα του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Tα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη είναι το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, το 5ο Γυμνάσιο Χανίων, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, το ΕΠΑΛ και το Γενικό Λύκειο Ελ. Βενιζέλου.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι φορείς και συλλογικότητες της πόλης. «Οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου κρατούμε ζωντανό το νόημα του ξεσηκωμού της νεολαίας το 2008» αναφέρουν, μεταξύ αλλων, σε ανακοίνωση τους οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.

 

 

thetoc

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα