Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Ολοκληρώθηκε με μικροεπεισόδια η μαθητική πορεία

Σήμερα, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 8 χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος έπεσε νεκρός από την σφαίρα του ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Έξι Δεκεμβρίου 2008. Ένα παιδί 15 ετών πέφτει νεκρό από τις σφαίρες αστυνομικού στα Εξάρχεια. Το όνομά του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Στην Αθήνα ξεσπούν επεισόδια τα οποία κρατούν μέρες ολόκληρες. Η οργή του κόσμου είναι μεγάλη. Εξι Δεκεμβρίου 2016. Οκτώ χρόνια μετά. Ο Αλέξης έγινε σύμβολο και αν ζούσε θα ήταν 23 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια μετά την δολοφονία του από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα μαθητές και φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη του. Δυστυχώς τι περισσότερες φορές η μέρα κλείνει με σοβαρά επεισόδια.

Ολοκληρώθηκε η πορεία προς τη Βουλή φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και συλλογικοτήτων - που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα Προπύλαια - με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης είχαν σημειωθεί μικροεπεισόδια με ομάδα ατόμων να επιδίδεται σε πετροπόλεμο.

Επίσης, συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και οργανώσεις της αριστεράς καλούν σε διαδηλώσεις στις 5 και στις 6 το απόγευμα, αντίστοιχα, με αφετηρία τα Προπύλαια.

Επιπλέον, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, από τη ΓΑΔΑ θα διατεθούν περίπου 3.000 αστυνομικοί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι εντολές που έχουν δοθεί στις αστυνομικές δυνάμεις είναι να έχουν διακριτική παρουσία στην συγκέντρωση και πορεία των μαθητών, καθώς και στη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών το απόγευμα, αλλά παράλληλα να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών.

Όλες οι εξελίξεις στις πορείες για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

14:38 Στη Βουλή έφτασε πριν από λίγο η πορεία των φοιτητικών συλλόγων και μαθητών με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

14:29Αναρχικοί μοιράζουν φυλλάδια στο κέντρο: Απομακρύνετε τα αυτοκίνητά σας

13:35  Η πορεία ξεκίνησε...

Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν αυτήν την ώρα φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες - που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα Προπύλαια - με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με ομάδα ατόμων να πετάει πέτρες σε ΜΑΤ στην Ακαδημίας.

Επίσης, συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και οργανώσεις της αριστεράς καλούν σε διαδηλώσεις στις 5 και στις 6 το απόγευμα, αντίστοιχα, με αφετηρία τα Προπύλαια. Επιπλέον, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, από τη ΓΑΔΑ θα διατεθούν περίπου 3.000 αστυνομικοί.

Οι εντολές που έχουν δοθεί στις αστυνομικές δυνάμεις είναι να έχουν διακριτική παρουσία στην συγκέντρωση και πορεία των μαθητών, καθώς και στη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών το απόγευμα, αλλά παράλληλα να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών.

Μικροένταση και πετροπόλεμος στην Ακαδημίας

Μικροένταση επικρατεί αυτή την ώρα στην Ακαδημίας στο περιθώριο των συγκεντρώσεων για την επέτειο από τα οκτώ χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η αστυνομία δεν έκοψε ακόμη την κυκλοφορία με αποτέλεσμα μηχανάκια και αυτοκίνητα να περνούν ανάμεσα από πέτρες.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Πως είναι σήμερα το μνημείο στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Γρηγορόπουλος

 

Πορείες για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Κλείνουν σταθμοί του μετρό

Κατεβάζουν ρολά από το μεσημέρι της Τρίτης οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο, έπειτα από εντολή της ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των δρακόντειων μέτρων που λαμβάνονται στην πρωτεύουσα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Συγκεκριμένα, στις 3 μετά το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός " ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ" και στις 4.30 το απόγευμα ο σταθμός "ΣΥΝΤΑΓΜΑ".

Οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις. Οι σταθμοί θα ανοίξουν κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται ότι στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης είναι προγραμματισμένο μαθητικό και σπουδαστικό συλλαλητήριο, στα Προπύλαια, ενώ το απόγευμα στον ίδιο χώρο είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών, για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Μία νέα κατάληψη στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου, όπως αυτή που είχε καταγραφεί στην επέτειο εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου, ενδέχεται να μεταφέρει το πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε ομάδες αντιεξουσιαστών και αστυνομικές δυνάμεις, και πάλι στους δρόμους γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, με αφορμή τις πορείες μνήμης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ήδη χθες το απόγευμα, στο συγκεκριμένο κτίριο, θα εξελισσόταν συγκέντρωση της ανοικτής συνέλευσης αναρχικών με θέμα «Δράσεις-Παρεμβάσεις για την 6η Δεκέμβρη», με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται και πάλι το συγκεκριμένο κτίριο να καταληφθεί και να αποτελέσει ορμητήριο επιθέσεων. Σε αυτή την περίπτωση όπως αναφέρουν επικεφαλής αξιωματικοί των μέτρων ασφάλειας, θα επιχειρηθεί και πάλι η «απομόνωση» των καταληψιών με την περιμετρική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, και  αποτροπή ενίσχυσής του από άτομα που θα συμμετάσχουν στην πορεία μνήμης.

Στο μεταξύ, ο εντοπισμός 150 βομβών μολότοφ μέσα σε καφάσια και βαλίτσες, σε εγκαταλελειμμένο σπίτι της οδού Νοταρά, αποτελεί σημαντικό «αφοπλισμό», σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς όπως εκτιμούν αυτές θα χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια επεισοδίων γύρω από το Πολυτεχνείο, πιθανότατα μετά τις πορείες μνήμης για την δολοφονία του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου. Το συγκεκριμένο κτίριο, όπως επισημαίνουν, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το πανεπιστημιακό ίδρυμα και κοντά σε κατάληψη της ίδιας οδού. Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός τους έγινε όταν ένοικοι των διπλανών σπιτιών ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για πολύ έντονη μυρωδιά βενζίνης. Μόλις οι πυροσβέστες μπήκαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο εντόπισαν αρχικά ένα τελάρο γεμάτο με βόμβες μολότοφ ενώ ερευνώντας το εσωτερικό του κτιρίου βρήκαν και μια βαλίτσα, που περιείχε και άλλες «έτοιμες» βόμβες μολότοφ.

Σημειώνεται ότι όλος αυτός ο «οπλισμός» μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα ανιχνευτούν κάποια αποτυπώματα και γενετικό υλικό των κατασκευαστών.

Ο αστυνομικός σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας των πορειών μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει ως βασική αρχή «ούτε μία βιτρίνα σπασμένη, ούτε ένα κατάστημα καμένο στο κέντρο της πόλης», γι αυτό και αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί η απομόνωση ύποπτων ταραξιών και «καθοδήγησή» τους προς την περιοχή των Εξαρχείων. Στα μέτρα θα συμμετάσχουν περίπου 3.000 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., με το βάρος να πέφτει κυρίως στους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι θα πλαισιώσουν στενά τον κύριο όγκο της πορείας, ενώ πριν από αυτή, ομάδες προελέγχων θα ερευνούν ύποπτους νεαρούς.

Οι εντολές περιλαμβάνουν αυξημένα μέτρα σε αστυνομικά τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.

Σημειώνεται ότι στις 12:00 το μεσημέρι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, ενώ στις 17:00 στον ίδιο χώρο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαφόρων αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων.  Σε αντίστοιχη επιφυλακή βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, όπου στις 18:00 μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα και αμέσως μετά θα κάνουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Ένα βράδυ που δεν μπορείς να ξεχάσεις: Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα