Η κακοκαιρία ξεκίνησε: Χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας

Από τα ξημερώματα άρχισε ο χιονιάς να κάνει την εμφάνισή του στo νομό Θεσσαλονίκης και σε πολλές περιοχές η χιονόπτωση ήταν έντονη.

Την ίδια ώρα, στη Λέσβο πλημμύρησαν σπίτια και καταστήματα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας, με την πτώση της θερμοκρασίας να είναι από χθες το βράδυ αισθητή. Τα ξημερώματα άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στο Ωραιόκαστρο, στο Μελισσοχώρι, στη Λητή, όπως επίσης στο Χορτιάτη και στο Φίλυρο.

Χιονίζει από το πρωί σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, ενώ νιφάδες ή χιονόνερο πέφτουν σποραδικά ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η Αρναία στη Χαλκιδική έχει ήδη ντυθεί στα λευκά, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βίγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά. Κάθετη πτώση σημειώνει ο υδράργυρος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, παρότι συνιστάται στους οδηγούς να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους και να γνωρίζουν τη χρήση τους.

Αναλυτικότερα, χιονίζει από τα ξημερώματα σε όλη τη δυτική Μακεδονία. Στην Φλώρινα το χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, έχοντας αρχίσει να δημιουργεί λευκό πέπλο στις στέγες των σπιτιών. Ελαφρύ χιόνι έπεφτε έως και πριν από τις εννέα το πρωί και στην πόλη της Κοζάνης, ενώ νιφάδες "πολιορκούν" και τη Σιάτιστα, τη Βάστη και τη Σαμαρίνα. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά πάνω από τα 1000 μέτρα η χιονόπτωση είναι πιο πυκνή, ενώ το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά στο ύψος των σαλέ στα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας Γρεβενών και Βίγλας Πισοδερίου στην Φλώρινα. Μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας.

Λάρισα: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά του νομού

Η πτώση της θερμοκρασίας από χθες έγινε αισθητή στην περιοχή της Λάρισας, ενώ σήμερα τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού.

Συγκεκριμένα, στο Λιβάδι της Ελασσόνας το οποίο είναι ένα χωριό κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1.200μ, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν τα ξημερώματα της Τρίτης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε ετοιμότητα είναι η Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Θεσσαλία

Φωτογραφίες από την Βόρεια Ελλάδα

xionia-voreia-ellada-1300-1

xionia-voreia-ellada-1300-3

xionia-voreia-ellada-1300-2

xionia-ellada-1300-1

xionia-ellada-1300-2

Φωτογραφία από την Κοζάνη

xionia-ellada-1300

Συνέχιση της κακοκαιρίας προβλέπεται και για τις επόμενες μέρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια και χιονοπτώσεις στα βόρεια της χώρας.

Όπως εξηγεί στο Real.gr o μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στα δύο καιρικά χωρισμένη πρόκειται να είναι η Ελλάδα σήμερα, στα νότια θερμές και υγρές ασταθείς αέριες μάζες, στα βόρεια πολύ ψυχρές αέριες μάζες να κινούνται νότια.

Xιόνια και στην Κοζάνη

Έτσι, στα νότια θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες (νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κυκλάδες Κρήτη, ανατ. Αιγαίο).

Στα βόρεια προβλέπεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, αρχικά σε ορεινές περιοχές και μέχρι το τέλος της ημέρας και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ακόμα και σε πιο πεδινές περιοχές (Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία).

Tα πρώτα χιόνια έπεσαν στη Θεσσαλονίκη

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν. Στο βόρειο Αιγαίο μέχρι το βράδυ θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ και στα νότια μέχρι 7 μποφόρ. Μόνο στα Δωδεκάνησα θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ για να στραφούν τη νύχτα κι εκεί σε βορειοδυτικούς .

Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς στα βόρεια, τους 14 στα δυτικά, τους 12 στα ανατολικά ηπειρωτικά . Μόνο στο νότιο Αιγαίο θα φτάσει τους 18 βαθμούς.

Στην Αθήνα προβλέπεται ήπιος καιρός με κάποιες βροχές, όχι όμως καταιγίδες, και θερμοκρασία που σταδιακά θα σημειώνει πτώση. Το μεσημέρι, το θερμόμετρο θα φτάσει στους 12 βαθμούς, με περαιτέρω πτώση από το απόγευμα. Οι ψυχρές αέριες μάζες θα φτάσουν στην Αθήνα αργά το βράδυ. Έτσι, τη νύχτα προβλέπεται να χιονίσει στα ορεινά και πιθανόν τα ξημερώματα της Τετάρτης και σε περιοχές στα βόρεια προάστια.

Στη Θεσσαλονίκη, θα δουν τα χιόνια νωρίτερα στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Τη νύχτα, καθώς το θερμόμετρο θα υποχωρεί και άλλο, πρόσκαιρα θα χιονίσει και μέσα στην πόλη. Το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς, με περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

Την Τετάρτη, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου ακόμη θα εκδηλώνονται το πρωί καταιγίδες, στα υπόλοιπα, πλέον, η ψυχρή εισβολή θα έχει ολοκληρωθεί. Αρχικά, θα χιονίζει στα βόρεια ακόμα και σε πεδινές περιοχές, σταδιακά όμως, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα κεντρικά και νότια τμήματα. Χιόνια θα δουν και σε ορεινές περιοχές στις Κυκλάδες όπως ακόμα και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς, και στη Θεσσαλονίκη τους 5. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι, 8-9 μποφόρ, προβλέπονται στο Αιγαίο.

Από την Πέμπτη, ήλιος με δόντια στα κεντρικά και βόρεια (ακόμα και -10 στη Φλώρινα), κρύο και στις υπόλοιπες περιοχές με συννεφιά και κάποια ασθενή φαινόμενα, που γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα