Γενική απεργία ΑΔΕΔΥ: Ποιοι απεργούν την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου

Γενική 24ωρη απεργία έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη 24 Νοεμβρόου η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζοντας συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.

Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ γίνεται με φόντο τα εργασιακά για τα οποία, όπως υποστηρίζει, το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζουν νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που θα έχουν ως αιχμές την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, τη διεύρυνση και γενίκευση της ελαστικοποίησης και της εκ περιτροπής εργασίας.  Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση - κάλεσμα η ΑΔΕΔΥ, διανύεται μια περίοδο κατά την οποία εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου, μεταξύ άλλων, στο Δημόσιο Τομέα δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών που σταδιακά με τις μετακινήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες θα αλλάζουν και οι σχέσεις εργασίας.

Μειώθηκαν κατά 370.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι

Περίπου κατά 370.000 άτομα μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2011 μέχρι σήμερα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη μέλη του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, το 2011 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανερχόταν σε 936.000, ενώ σήμερα μαζί με τους ένστολους είναι 567.000.

Με αυτό τον τρόπο οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ θέλησαν να καταδείξουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε καίριους τομείς του δημόσιου τομέα και να αιτιολογήσουν το αίτημα τους για ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, κυρίως στο χώρο της Υγείας της Παιδείας των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκαν επίσης και τα εργασιακά, για τα οποία έγινε λόγος για «εργασιακή ζούγκλα» και «εργασιακό μεσαίωνα», ενώ σημειώθηκε ότι επίκειται «σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων με ταυτόχρονη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αμφισβήτηση του κατώτατου μισθού και επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ προχώρησαν σε μια γενικευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για ψεύδη και καθεστωτικές πρακτικές και επισημάνθηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναμένονται νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αναφέρθηκε ότι δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών.

ΟΛΜΕ: Απεργούμε στις 24 Νοεμβρίου

Απεργούμε και απαιτούμε:

Αύξηση των δαπανών για την παιδεία

Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Δημόσιο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους τους μαθητές

Συλλογικές συμβάσεις

Ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης -ΕΕ - ΔΝΤ

Νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα κοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές, λόγω της συμμετοχής γιατρών και εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Για την κατάσταση στον χώρο της υγείας διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία, όπως αναφέρει, «παραμένει δραματική», με τα νοσοκομεία να βρίσκονται «σε οικονομική ασφυξία». Επίσης, κάνει λόγο για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές», καθώς και για «επιταχυνόμενη συρρίκνωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας».

Ακόμη, η ΟΕΝΓΕ προγραμματίζει πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ προγραμματίζει και παναττική στάση εργασίας στις 14 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 15:00, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10:00.

ΜΜΜ

Τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αν και πώς θα συμμετάσχουν στην απεργία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, τα μέσα μεταφοράς (Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Προαστιακός) θα κινηθούν κανονικά ενώ οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες μέρες:

Σάββατο (26/11/2016): Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας

Δευτέρα (28/11/2016): Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00

Τετάρτη (30/11/2016): Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00

Παρασκευή (02/12/2016): Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για αύριο η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία.

Τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αν και πώς θα συμμετάσχουν στην απεργία αυτή.

Δεμένα τα πλοία

Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 12:01, μετά τα μεσάνυχτα, της Πέμπτης.

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τροποποιήσεις των προγραμματισμένων δρομολογίων τους λόγω της απεργίας και οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία και λιμεναρχεία.

Τη στήριξή της στην απεργία εξέφρασε η Λαϊκή Ενότητα η οποία καλεί τους υπαλλήλους του Δημοσίου και όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στην γενική απεργία και να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Κάλεσμα προς όλους απευθύνει και το ΠΑΜΕ για την απεργία της 24ης Νοεμβρίου. Το ΠΑΜΕ προγραμματίζει συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10:30 το πρωί με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την κινητικότητα και την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα