Η Ελλάδα τιμά σήμερα τις Ένοπλες Δυνάμεις

Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα που εορτάζονται τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, τιμούνται παράλληλα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ως ελάχιστη αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς τους στον Ελληνισμό και την Πατρίδα.

Τιμούνται οι αγώνες του ελληνικού έθνους στο διάβα των αιώνων, η υπεράσπιση των υψηλών αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας και κυρίως οι επώνυμοι και ανώνυμοι ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών υψώνοντας το ανάστημα τους σε όλους εκείνους που επιβουλεύτηκαν την ελευθερία της Ελλάδας μας.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε μετά τη Μεταπολίτευση το 1975.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σημαιοστολισμός και φωταγώγηση των στρατιωτικών καταστημάτων, Μονάδων και Πολεμικών πλοίων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επίσημη έπαρση – υποστολή της Σημαίας σύμφωνα με το πρόγραμμα των τοπικών Πολιτικών Αρχών και συμμετοχή αγήματος και στρατιωτικής μουσικής. Τέλος, τελέστηκε δοξολογία σε πόλεις όπου εδρεύουν Σχηματισμοί , Συγκροτήματα, Μονάδες και Δκσεις ΤΕ, ενώ έγινε και κατάθεση στεφάνων στα Μνημείο Ηρώων.

Παυλόπουλος: Δεν πρόκειται να ανεχθούμε παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ως προς τον καθορισμό των συνόρων μας

«Ο Ελληνικός Λαός καταθέτει σήμερα, πανηγυρικώς, τα αισθήματα ευγνωμοσύνης του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Οι οποίες, με γνήσιο δημοκρατικό φρόνιμα, με υποδειγματική ανιδιοτέλεια και, κυρίως, με απαράμιλλη αποτελεσματικότητα υπερασπίζονται, μέχρις αυτοθυσίας, την ένδοξη πορεία του Έθνους μας, την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας και τα σύνορά της. Σύνορα τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, ο σημερινός Εορτασμός μας δίνει το δικαίωμα αλλά και μας επιβάλει το χρέος να καταστήσουμε σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται ν’ ανεχθούμε, ούτε κατ’ ελάχιστον, αμφισβήτηση και, πολύ περισσότερο, παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ως προς τον καθορισμό των συνόρων μας. Χρόνια πολλά!» τονίζει στο μήνυμά του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Καμμένος: Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν την απάντηση σε όποιον επιβουλεύεται τα όσια και ιερά του έθνους

Από πλευράς του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει ότι σήμερα που η χώρα μας «προκαλείται ανερυθρίαστα, όχι μόνο από τους εισβολείς της Κύπρου που αμφισβήτησαν απροκάλυπτα ακόμα και την συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και από ανιστόρητες λεκτικές παρεμβάσεις διαφόρων ξένων επισήμων, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μας και τα στρατευμένα παιδιά μας, πιστά στον όρκο που έχουν δώσει, να υπερασπίζονται την πατρίδα, αποτελούν την απάντηση σε όποιον επιβουλεύεται τα όσια και ιερά του έθνους».

Παράλληλα διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, που αποτελούν βασικό παράγοντα της εθνικής ισχύος, πηγή σθένους και υπερηφάνειας για όλους, ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους και υπηρετούν τη χώρα μας, που οργανώνει το παρόν και οικοδομεί το μέλλον της με αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα».

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν αφενός πολλαπλασιαστή διπλωματικής και αμυντικής ισχύος και αφετέρου εκπέμπουν τα μηνύματα που χαρακτηρίζουν το έθνος μας, τα μηνύματα δηλαδή της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, αλλά και της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων.

Μητσοτάκης: Οι ένοπλες δυνάμεις εγγύηση εθνικής κυριαρχίας

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τους οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό τους, ότι τιμούμε το έργο τους, είμαστε περήφανοι για το ήθος τους και θα σταθούμε δίπλα τους με όλες μας τις δυνάμεις» τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως «σε όλη την μακρά πορεία του Έθνους μας οι Ένοπλες Δυνάμεις μας υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας» και πως «αποτελούν και σήμερα εγγύηση ασφάλειας, σταθερότητας, εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας» αλλά και «ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο για τη χώρα μας και την ενίσχυση του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή που ζούμε».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα