Δόκιμος μοναχός καταδικάστηκε για αποπλάνηση ανήλικων παιδιών

Ποινή φυλάκισης 14 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν 75χρονο δόκιμο μοναχό, που κρίθηκε ένοχος, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά συρροή, παιδιών νεότερων των 12 ετών.

Δημόσιο: Σαρωτικές αλλαγές για την κινητικότητα. Ποιοι εξαιρούνται, πως θα γίνεται


Στον κατηγορούμενο είχε επιβληθεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ποινή φυλάκισης 19 μηνών, με 3ετή αναστολή το Νοέμβριο του 2013.

Ο μοναχός, σε ηλικία 71 ετών, είχε αφεθεί ελεύθερος, μετά και την απολογία του, με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της απαγόρευσης συναναστροφής του με τα ανήλικα παιδιά, που τον κατήγγειλαν για αποπλάνηση.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τα δύο ανήλικα αγόρια, ηλικίας τότε 11 και 10 ετών, αλλά και η 30χρονη μητέρα τους, υπήκοος Βουλγαρίας, την 31η Αυγούστου 2009 και περί ώρα 13:30, μετέβησαν στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, στην οδό Πατριάρχου Αθηναγόρα, προκειμένου να ανάψουν ένα κεράκι και να προσκυνήσουν τις εικόνες.

Προτού προλάβουν όμως να προσκυνήσουν τους πλησίασε ο δόκιμος μοναχός, ο οποίος άρχισε να τους ρωτά ποια είναι τα ονόματά τους και τους έβαλε να καθίσουν μαζί του, σε κάποια καρέκλα.

Φέρεται να κάθισε στο πόδι του τον 10χρονο, τον οποίο άρχισε να αγκαλιάζει με το δεξί του χέρι και να τον φιλά στο μάγουλο.

Στη συνέχεια φέρεται να έβαλε στα πόδια του τον 11χρονο, τον οποίο άρχισε να χαϊδεύει στο κεφάλι, στην πλάτη και τον φίλησε στα μάγουλα και δύο φορές στο στόμα. Μετά από αυτό, τα δύο ανήλικα παιδιά έφυγαν, πήγαν στο σπίτι τους και ενημέρωσαν την μητέρα τους, όταν επέστρεψε τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας.

Στη συνέχεια η ίδια μαζί με τα ανήλικα παιδιά κατήγγειλαν το συμβάν, την 1η Σεπτεμβρίου 2009, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Ο κατηγορούμενος αρνείται την αποδιδόμενη σε αυτόν κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι πράγματι τα δύο ανήλικα παιδιά πήγαν στον ναό προκειμένου να ανάψουν κερί και να φιλήσουν τις εικόνες και ότι αυτός, όταν τα είδε, συγκινήθηκε και ρώτησε πώς είναι τα ονόματά τους, κάθισε μαζί τους, μίλησαν και ισχυρίστηκε ότι πατρικά τα χάιδεψε στο κεφάλι και στην πλάτη και τα φίλησε στο μάγουλο και στον κρόταφο.

Ομολόγησε εξάλλου ότι φίλησε το ένα εκ των δύο αγοριών και υποστήριξε ότι επειδή δεν βλέπει καλά μπορεί να το φίλησε στο στόμα.

Στο απολογητικό υπόμνημα που είχε υποβάλει ενώπιον του Ανακριτή, είχε αναφέρει και τα ακόλουθα:

«Δεν είναι δυνατόν στα 70 χρόνια μου, να αποφάσισα να ασελγήσω ή έστω να συμπεριφερθώ ανάρμοστα σε ανήλικα παιδιά για τα οποία το μόνο που έκανα ήταν να τα περιβάλω με στοργή και αγάπη για την αγάπη τους προς την εκκλησία την οποία υπηρετώ αφιλοκερδώς επί σειράν ετών.



Εχω λευκό ποινικό μητρώο και διάγω μέχρι σήμερα βίο άψογο και θρησκευτικό. Η μόνη άλλη δικαιολογία για την καταγγελία πέραν αυτής που προανέφερα, διότι δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μου καταλογίζουν, είναι να παρεξηγήθηκαν οι κινήσεις μου, λόγω της εμφάνισής μου», ισχυριζόμενος πιο πέρα ότι «στο στόμα δεν φίλησα κανένα παιδί παρά μόνο στα μάγουλα από στοργή», επισημαίνοντας ότι «επειδή δεν βλέπω καλά ίσως να ακούμπησα τα χείλη του παιδιού αλλά αυτό δεν έγινε με πρόθεση. Το μόνο που ήθελα ήταν να επιβραβεύσω αυτά τα παιδιά για την αγάπη τους προς την εκκλησία αλλά και για την ευγένειά τους».

Θυμίζουμε ότι ήταν αρχικώς κατηγορούμενος για αποπλάνηση ανηλίκων, που δεν συμπλήρωσαν τα 12 έτη αλλά με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, τον Αύγουστο του 2011, η κατηγορία μετετράπη σε προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας των ανήλικων παιδιών.

Είχε κριθεί ότι υφίστανται επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του κατηγορούμενου, που ενισχύοντο από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, την οποίαν διενήργησε παιδοψυχίατρος και η οποία έκρινε ότι οι ανήλικοι είχαν σαφή αντίληψη των όσων συνέβησαν και τα καταγγελλόμενα απ’ αυτούς δεν αποτελούσαν προϊόν της φαντασίας τους.

dimokratiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα