Επιφανειακός σεισμός 4,7 Ρίχτερ ξύπνησε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1:22 τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Κιλκίς, συμφώνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Ο σεισμός χαρακτηρίζεται επιφανειακός ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Το συγκεκριμένο επίκεντρο, έχει δώσει το τελευταίο διάστημα -από τις 10 Νοεμβρίου- αρκετούς σεισμούς πάνω από τα 4 Ρίχτερ, ωστόσο η περιοχή, όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα.

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 18 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Κιλκίς και 42 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Το εστιακό βάθος της δόνησης τοποθετείται μόλις στα 4 χιλιόμετρα.

Λόγω του χαμηλού εστιακού του βάθους έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πέλλα και αλλού, σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Δείτε σχετικό tweet, δίνει 4,8 ρίχτερ

Τι αναφέρει ο Κ. Παπαζάχος για τον σεισμό που αναστάτωσε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα