Την απαλλαγή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ προτείνει ο εισαγγελέας

Να μην απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης που αφορά τα στοιχεία της Αρχής βάση των οποίων τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης η χώρα, εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Ιωάννης Κούτρας.

Ο κ. Κούτρας παρέλαβε τη δικογραφία για την υπόθεση από αναίρεση που ασκήθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επί απαλλακτικού βουλεύματος στο σκέλος της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Το Ποινικό Τμήμα με την υπ’ αριθμ. 1331/2016 απόφασή του, αναίρεσε το υπ’ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Έτσι, η δικογραφία επιστράφηκε στο Εφετείο προκειμένου να τεθεί σε νέα κρίση από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, όσον αφορά το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης. Ο κ. Γεωργίου έχει ήδη παραπεμφθεί για την πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με την κακουργηματική κατηγορία, η ψευδής βεβαίωση αφορά στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα της χώρας του 2009, τα οποία, κατά τα καταγγελλόμενα, το απεικόνιζαν τεχνητά διογκωμένο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισαχθεί σε καθεστώς μνημονίων.

Ο εισαγγελέας, μετά τη μελέτη και αποτίμηση των στοιχείων του φακέλου, αποφαίνεται πως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για αυτό εισηγείται να μην γίνει κατηγορία.

Την τελική κρίση για την υπόθεση θα έχει σε λίγες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών, που με βούλευμα του θα αποφανθεί για την δικογραφία.

Γιατί "τρέχει" η μύτη κάθε φορά που βγαίνουμε στο κρύο. Βίντεο

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα