Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια μετά τις πορείες για το Πολυτεχνείο

Δύο άτομα συνελήφθησαν, κατηγορούμενα για συμμετοχή στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, μετά τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για έναν 28χρονο και μία κοπέλα, 21 ετών, που θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Η Αστυνομία προχώρησε σε άλλες 16 προσαγωγές ατόμων, αλλά μετά την εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δύο πορειών, όταν στο ύψος της Καμάρας, κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έκαψαν ένα εκδοτήριο του ΟΑΣΘ και ξήλωσαν κολωνάκια από το πεζοδρόμιο.

Στη συνέχεια, κατέφυγαν προς τα Πανεπιστήμια, όπου με «ορμητήριο» την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, έστησαν οδοφράγματα επί της οδού Εγνατία, εκτοξεύοντας «βροχή» από βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και βεγγαλικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο «Παλαί ντε Σπορ» παραδόθηκε στις φλόγες και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τις Αρχές, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Εξάλλου, νωρίτερα, στη διάρκεια των πορειών, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα σε βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων και πέταξαν μπογιές.

Σε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία και στην Πάτρα, μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Ειδικότερα, ομάδα αντιεξουσιαστών που βρισκόταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία ξεκίνησε χθες από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, έβαλε φωτιές σε κάδους και προκάλεσε ζημιές σε υποκατάστημα τράπεζας.

Από τις φωτιές στους κάδους προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο και σε ένα μηχανάκι, ενώ άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής ώστε να μην υπάρξει επέκταση και σε άλλα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε επιφυλακή, επενέβησαν και απώθησαν την ομάδα των αντιεξουσιαστών προς την περιοχή της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, ενώ άλλοι αστυνομικοί έκαναν προσαγωγές.

Mε τραύμα στο μέτωπο νοσηλεύεται ο αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο οποίος δέχθηκε επίθεση χθες από κουκουλοφόρους, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 8 το βράδυ.

Ο άγνωστοι κουκουλοφόροι που δημιούργησαν τα επεισόδια στο τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο πέταξαν εναντίον του αστυνομικού διευθυντή ένα καδρόνι και τον τραυμάτισαν στο μέτωπο.

Δέκα λεπτά αργότερα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Η αστυνομία προχώρησε και εκεί σε προσαγωγές.

Επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία, πετροπόλεμος, βόμβες μολότοφ και πολλές ζημιές, χαρακτήρισαν την φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στον Βόλο.

Η πορεία ξεκίνησε με καθυστέρηση καθώς μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απαίτησαν να αποχωρήσουν από την κορυφή της πορείας οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τελικά το κατάφεραν και η μεγάλη πορεία πέρασε από την Λεωφόρο Δημητριάδος με αντικυβερνητικά συνθήματα.

Μία δεύτερη πορεία διαδηλωτών ξεκίνησε μετά τις 8 χθες το βράδυ, από την πλατεία Ελευθερίας, πέρασε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και κατευθύνθηκε προς το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, ενώ οι διαδηλωτές έχοντας μαζί τους πέτρες και κομμάτια από πλακάκια και τσιμέντα, που αφαίρεσαν από τον χώρο του πανεπιστημίου, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ τους στο κέντρο του Βόλου, για πολύ ώρα.

Οι διαδηλωτές, πέταξαν μολότοφ στη συμβολή των οδών Ογλ με Κονταράτου και Γαμβέτα με Κονταράτο, σημεία που συχνάζουν χιλιάδες Βολιώτες καθημερινά.

Στην περιοχή του κέντρου του Βόλου αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ, για να αναχαιτίσουν με βόμβες κρότου και λάμψης την δράση και τις επιθέσεις των συγκεντρωμένων, που μέχρι και τις 11 απόψε, συνέχιζαν να συγκρούονται με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα