Μολότοφ και οδομαχίες αμαύρωσαν την επέτειο του Πολυτεχνείου

Θλιβερά επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ αμαύρωσαν για ακόμη μια χρονιά τους εορτασμούς της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σκηνικό μάχης στήθηκε επί ώρες στο ιστορικό κτίριο του Ιδρύματος της οδού Πατησίων, με την Αστυνομία να προχωρά σε 13 συλλήψεις και 5 προσαγωγές, ενώ η ένταση άρχισε να υποχωρεί  μετά τη 1.00, ξημερώματα Παρασκευής.

Λίγο πριν από τη λήξη της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, ομάδα νεαρών έστησαν οδοφράγματα στην οδό Πατησίων, στην οδό Στουρνάρη και στην οδό Τζωρτζ, χρησιμοποιώντας θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου, ενώ νεαροί έσκισαν, ποδοπάτησαν και έκαψαν μια ελληνική σημαία.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πορεία για το Πολυτεχνείο τραγουδώντας «πότε θα κάνει ξαστεριά»

Οι ταραξίες πέταξαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας «απάντησαν» με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι σφοδρές συγκρούσεις και οι οδομαχίες επεκτάθηκαν σχεδόν σε κάθε στενό των Εξαρχείων..

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο που επικαλέστηκε πηγές της αστυνομίας, αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής.

Οι κουκουλοφόροι στην πορεία χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες συνεχίζοντας τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ στη συνέχεια "ταμπουρώθηκαν" μέσα στο Πολυτεχνείο.

Λίγο πριν από τις 22:00 άλλη ομάδα από 50 κουκουλοφόρους, βγήκε από την οδό Στουρνάρη και πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, έσπασε πεζοδρόμια και πέταξε πέτρες σε τηλεοπτικές κάμερες.

Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου ήταν για αρκετές ώρες αποπνικτική λόγω των χημικών, ενώ νωρίτερα ξέσπασε και φωτιά στο προαύλιο του Ιδρύματος.

Σε διαρκή επικοινωνία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου βρισκόταν μέχρι αργά η ηγεσία της ΕΛΑΣ. Δόθηκαν δε σαφείς οδηγίες να τηρηθούν τα προβλεπόμενα για "σπάσιμο" της κατάληψης στο Πολυτεχνείο.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αστυνομικές δυνάμεις, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια είχαν παραταχθεί γύρω από το ΕΜΠ για να μην μπορέσουν να πλησιάσουν αντιεξουσιαστές και ενωθούν με τους καταληψίες.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που κατευθύνονταν στο Πολυτεχνείο και εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα επεισόδια προκάλεσαν περίπου 70 άτομα που έχει καταλάβει το κτίριο Γκίνη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα