Πολυτεχνείο Live: Εντολή Εισαγγελέα να παρέμβουν τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο;

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν υπάρχει εντολή του εισαγγελέα για παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων εντός του Πολυτεχνείου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η εντολή που υπάρχει είναι να ενημερώνουν τον εισαγγελέα οι αστυνομικοί για το αν τελούνται αξιόποινες πράξεις .

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε διαρκή επικοινωνία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου βρίσκεται η ηγεσία της αστυνομίας,  για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου συνεχιστούν και ενταθούν.

Στα στενά των Εξαρχείων έχει μεταφερθεί την τελευταία ώρα η ένταση. Σχεδόν σε κάθε δρόμο της περιοχής υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ την ίδια στιγμή που στο Πολυτεχνείο (και ειδικά μπροστά από την πύλη της Πατησίων) δείχνει πως η κατάσταση εκτονώνεται.

Ένταση εξακολουθεί και υπάρχει στην πύλη της οδού Στουρνάρη αλλά και αυτή σε αισθητά μικρότερη ένταση σε σχέση με το τι γινόταν μια ώρα πριν.

Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων είναι αποπνικτική από τα χημικά και τα δακρυγόνα, ενώ οι φωτιές από τα οδοφράγματα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφοριες, μέχρι στιγμής από τα επεισόδια έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες προσαγωγές ενώ στασιμότητα παρατηρείται και στο θέμα της επέμβασης της ΕΛ.ΑΣ. στο εσωτερικό του ΕΜΠ, ειδικά από τη στιγμή που η κατάσταση στο ιστορικό Ίδρυμα της Πατησίων δείχνει προς εκτονώνεται.

psspltx1 psspltx2 psspltx3 psspltx4 psspltx5 psspltx6 psspltx7 psspltx8 psspltx9 psspltx10

Όπως επίσης έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αστυνομικές δυνάμεις, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια είχαν παραταχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο για να μην μπορέσουν να πλησιάσουν αντιεξουσιαστές και ενωθούν με τους καταληψίες. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που κατευθύνονταν στο Πολυτεχνείο και εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα επεισόδια προκαλούν περίπου 70 άτομα που έχει καταλάβει το κτίριο Γκίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα κεντρικά της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται δύο εισαγγελείς που παρακολουθούν τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει δώσει εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικές πράξεις να επέμβουν στο ιστορικό κτίριο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί ενώ τα επεισόδια έχουν περιοριστεί αισθητά.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, έχει  ήδη ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να επέμβει η αστυνομία εντός του Πολυτεχνείου στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι διαπράττονται  κακουργήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή  αρμόδιου εισαγγελέα, κάτι που σημαίνει πως η ΕΛΑΣ δεν έχει αποφασίσει  ακόμα πως πρέπει να επέμβει εντός του ΕΜΠ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, κ. Ζαγοραίος έχει δώσει ήδη το πράσινο φως να επέμβει η αστυνομία σε περίπτωση που διαπιστώσει κακουργηματικές πράξεις.

Φωτιά στην ελληνική σημαία έβαλε ομάδα ατόμων έξω από το Πολυτεχνείο, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ.

«Βροχή» έπεσαν οι μολότοφ και οι πέτρες στο σημείο, ενώ η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα