Πολυτεχνείο: Εντολή για παρέμβαση τις αστυνομίας. Πεδίο μάχης μέσα και γύρω το ίδρυμα

Η αστυνομία έχει υποχωρήσει πολύ μακριά από το Πολυτεχνείο

Ο στόχος ήταν να αφήσουν χώρο στους αντιεξουσιαστές ώστε να μην νιώθουν πρόκληση από την παρουσία της αστυνομίας και να ηρεμήσουν. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως βγήκαν μέσα από το ίδρυμα και σπάνε τζαμαρίες καταστημάτων απέναντι από το Πολυτεχνείο.

Η αστυνομία οπισθοχώρησε μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου

Τα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο συνεχίζονται

Αν και έχουν περιοριστεί αρκετά τα επεισόδια, ωστόσο οι κουκουλοφόροι συνεχίζουν τις καταδρομικές επιθέσεις κατά των ΜΑΤ. Μικρές ομάδες αντιεξουσιαστών βγαίνουν από την είσοδο του Πολυτεχνείο και πετούν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών στην Πατησίων.

Κρανίου τόπος η οδός Πατησίων κι ενώ τα επεισόδια βρίσκονται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη! Πέτρες, καδρόνια, βόμβες μολότοφ και γενικότερα... ό, τι βρίσκουν μπροστά τους οι αντιεξουσιαστές το πετούν στους αστυνομικούς!

Τεράστιες είναι οι καταστροφές και στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου...

Υπενθυμίζεται ότι ομάδες νεαρών είχαν παραμείνει μέσα στο ιστορικό κτίριο, έχοντας καταλάβει το κτίριο Γκίνη και έτσι οι πύλες του ΕΜΠ παρέμειναν ανοικτές.

Ανοιχτοί όλοι οι σταθμοί του μετρό

Άνοιξαν μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όλοι οι σταθμοί του μετρό που είχαν κλείσει, σταδιακά, από το πρωί για αυτό τον λόγο.

Έτσι οι συρμοί σταματούν πλέον κανονικά στους τρείς σταθμούς (Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής) που ήταν κλειστοί νωρίτερα.

Στο μεταξύ, ομαλοποιείται σιγά σιγά και η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, αφού πριν από λίγο δόθηκε στην κυκλοφορία η Βασ. Σοφίας και άλλες κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας.

Έκαψαν ένα αυτοκίνητο.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας των φοιτητικών συλλόγων και των αριστερών σχημάτων στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου, κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της Αστυνομίας και πυρπόλησαν εκδοτήριο του ΟΑΣΘ στη οδό Ιασωνίδου.

Αυτή τη στιγμή κουκουλοφόροι έχουν βάλει φωτιά σε κάδους στα στενά πάνω από την Εγνατία στο ύψος της Καμάρας.

Το εκδοτήριο του ΟΑΣΘ που βρίσκεται επί της οδού Ιασωνίδου, στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης πυρπόλησαν το βράδυ της Πέμπτης νεαροί που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, λίγο μετά την πορεία για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Παρόμοια επεισόδια και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε βόλο, Ιωάννινα και Πάτρα

Ιωάννινα

Ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών.

Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας, λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, ομάδα αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε πέτρες.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της πορείας οι αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες κατά του κτιρίου που στεγάζεται το Γ΄ αστυνομικό τμήμα, καθώς και σε υποκατάστημα τράπεζας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ η ομάδα των αντιεξουσιαστών παραμένει έξω το κτίριο του παραρτήματος.

Οι κουκουλοφόροι έκαψαν την ελληνική σημαία

Κουκουλοφόροι έχουν ταμπουρωθεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Επίσης έχουν στήσεις οδοφράγματα και ρίχονυν μολότοφ και πέτρες.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, κ. Ζαγοραίος έχει δώσει ήδη το πράσινο φως να επέμβει η αστυνομία σε περίπτωση που διαπιστώσει κακουργηματικές πράξεις.

Είναι κάτι που δυστυχώς όλοι περιμέναμε. Η πορεία για το Πολυτεχνείο βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο οι πρώτες στιγμές έντασης δεν άργησαν να ξεκινήσουν. (ώρα 19:00)

Χαμός στην Πατησίων! Οι αστυνομικοί έξω από το Πολυτεχνείο, οι αντιεξουσιαστές μέσα, ο πόλεμος μολότοφ και δακρυγόνων συνεχίζεται! (ώρα 7:40)

Μπορεί τα επεισόδια στην Πατησίων να μην είναι εκτεταμμένα προς το παρόν, ωστόσο λίγο πιο πάνω στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Τζωρτζ τα επεισόδια είναι σοβαρά. Οι κουκουλοφόροι πετούν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών, οι οποίοι αδυνατούν να τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν.

Ένταση  και στη Θεσσαλονίκη

Στην πορεία οι συγκεντρωμένοι έκαψαν την σημαία των ΗΠΑ

Πόλεμος μολότοφ - δακρυγόνων!


Οι αντιεξουσιαστές πετούν πέτρες, μολότοφ και ό, τι άλλου βρίσκουν μπροστά τους και οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόνα.

Κλειστή η Πατησίων και στα δύο ρεύματα

Τραυματίας ένας αστυνομικός

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένας άνδρας της αστυνομίας έχει τραυματιστεί στα Εξάρχεια.

Τα απρόοπτα, ωστόσο, δεν άργησαν να ξεκινήσουν. Ένταση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μπόταση, στα Εξάρχεια, όπου άγνωστοι ανέβηκαν σε μία ταράτσα και έριξαν μολότοφ.

Επίσης, οδοφράγματα έχουν στηθεί στην οδό Τζορτζ, καθώς και στα γύρω στενά.

Κουκουλοφόροι χρησιμοποιούν θρανία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα από το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ

'Ενταση επικρατεί αυτή την ώρα στην περιοχή των Εξαρχείων, καθώς νεαροί έχουν αρχίσει να στήνουν οδοφράγματα με θρανία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα που βράζουν έξω από το ιστορικό κτίριο του Πολυυτεχνείου.
Καθώς ολοκληρώνεται η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απομακρύνεται, οι ομάδες των νεαρών που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου δείχνουν ότι έχουν διάθεση πρόκλησης επεισοδίων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στην περιοχή των Εξαρχείων.

Καθώς ολοκληρώνεται η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απομακρύνεται, οι ομάδες των νεαρών που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου έκαναν ξεκάθαρο ότι είχαν διάθεση να προκαλέσουν επεισόδια.

Η αρχή έγινε με ομάδα περίπου εκατό κουκουλοφόρων που έστησαν τα οδοφράγματα. Νωρίτερα, το μεσημέρι, η περιοχή των Εξαρχείων μύριζε «μπαρούτι», ενώ ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε βαν που μετέφερε ασπίδες και κράνη για τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το μπλοκ των αντιεξουσιαστών αριθμούσε περίπου 700 άτομα που πριν από λίγο πέρασε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία. Αυτή την ώρα, κατευθύνονται μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα Εξάρχεια, υπό την επιτήρηση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ. Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας είναι να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία της πόλης, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ταραξίες στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόθεσή της ΕΛΑΣ είναι «να λειτουργήσει η υπόλοιπη πόλη και να ανοίξουν κανονικά οι δρόμοι».

δείτε τι έγινε από το πρωί

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα