Εδώ Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Οι τριήμεροι εορτασμοί ξεκίνησαν την Τρίτη και έως σήμερα πλήθη κόσμου έχουν συρρεύσει στο κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων για να αποθέσουν ένα λουλούδι στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης.

Την επέτειο θα τιμήσει σήμερα και η Βουλή των Ελλήνων σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα απευθύνει ομιλία προς το σώμα στη μνήμη και την τιμή των εξεγερθέντων.

Στις 15:00 η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν στις 13:00, οπότε και θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου και θα πραγματοποιηθεί το προσκλητήριο των νεκρών της εξέγερσης και ομιλίες από τους φορείς που απαρτίζουν την επιτροπή εορτασμού.

Στη συνέχεια θα σχηματιστεί η πορεία με προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Στην κεφαλή της πορείας θα βρίσκεται η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης.

Το ιστορικό κτίριο της Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 08:30, έως τις 13:00 και αναμένεται, εκτός από τους πολίτες, να καταθέσουν στεφάνια διάφοροι φορείς και θεσμικοί παράγοντες.

Σε εγρήγορση η Αστυνομία

Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση υπό τον φόβο νέων επεισοδίων, μετά τις συμπλοκές το βράδυ της Τρίτης στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο. Στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία και η Τροχαία έχουν εκπονήσει σχέδιο με έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα κορυφωθούν σήμερα το μεσημέρι, οπότε θα πραγματοποιηθεί η πορεία και θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές ανάγκες που θα προκύπτουν. Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ).

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, στη διαδρομή της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Τροποποιήσεις στο συγκοινωνιακό έργο του μετρό αναμένεται με το κλείσιμο των σταθμών του μετρό σε Ομόνοια, Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα, παράλληλα με το ξεκίνημα της πορείας από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι δρόμοι και οι σταθμοί του Μετρό θα ανοίξουν μετά το τέλος της πορείας (συνήθως γύρω στις 19:00). Η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο θα παραμείνει αποκλεισμένη τουλάχιστον ως τις 6:00 π.μ. της Παρασκευής.

Πολιτικές παρουσίες και κατάθεση στεφάνων

Την ιστορική επέτειο τίμησαν χθες και προχθές εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας. Στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου κατέθεσαν στον ιστορικό χώρο του ιδρύματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εκ μέρους της εθνικής αντιπροσωπείας, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας και η νεολαία του κόμματος.

«Εδώ έγιναν αγώνες που δεν πρέπει να ξεχαστούν και που θα πρέπει να είναι το ορόσημο και στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Πάντοτε η τιμή ανήκει σε αυτούς τους πρωταγωνιστές» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Τιμούμε με σεβασμό και απέραντη ευγνωμοσύνη τα παιδιά που έπεσαν εδώ. Σε μια συγκυρία που δοκιμάζεται η δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη ελπίζουμε τα οράματά τους και οι θυσίες τους να μην έχουν πάει χαμένα» ήταν η δήλωση του υπουργού Παιδείας.

«Σήμερα τιμούμε τους αγώνες των νέων ανθρώπων που έδωσαν και την ψυχή τους για να υπάρξει δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αναγνωρίζει τα αιτήματα και τους αγώνες. Οι αγώνες δεν θα πάνε χαμένοι και θα ολοκληρωθούν με την επιτυχία την επόμενη περίοδο μέσα από τη σκληρή μάχη την οποία δίνουμε» ανέφερε ο Παναγιώτης Ρήγας.

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ενώ αντεγκλήσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ομάδα νεαρών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα