On line έλεγχος στους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για την ΕΕ

Εκατομμύρια τουρίστες και επιχειρηματίες που επισκέπτονται την Ευρώπη θα πρέπει να ολοκληρώνουν έναν ον-λάιν έλεγχο ασφαλείας κόστους 5 ευρώ (5,35 δολάρια ΗΠΑ) πριν φθάσουν στην ΕΕ, εφόσον εγκριθεί ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των ελέγχων σε ξένους που δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στις χώρες της Ένωσης.

Το σύστημα, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποστηρίξει σήμερα, θα ελέγχει τα έγγραφα ταυτότητας των προσώπων και τα στοιχεία της κατοικίας τους διασταυρώνοντάς τα με πολλές ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων σχετικών με την ασφάλεια και τα εγκλήματα.

Μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Γαλλία και το Βέλγιο και τη χαοτική μαζική άφιξη μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, η Επιτροπή ελπίζει πως ο έλεγχος αυτός θα κλείσει τα «παραθυράκια» στα σύνορά της που εκμεταλλεύονται ισλαμιστές, εγκληματίες και επίδοξοι παράτυποι μετανάστες.

Το μέτρο θα επηρεάσει τους πολίτες περίπου 60 χωρών που μπορούν να επισκέπονται τον χώρο Σένγκεν της Ευρώπης για σύντομα ταξίδια χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου, μεταξύ των οποίων οι Αμερικανοί, οι Ιάπωνες και, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που θα διαπραγματευτεί το Λονδίνο για το Brexit, ενδεχομένως και οι Βρετανοί.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα σταλεί για έγκριση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει στόχο να αυτοχρηματοδοτείται μέσω της χρέωσης για την αίτηση. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η εγκατάσταση του συστήματος κοστίζει περίπου 200 εκατ. ευρώ και το ετήσιο κόστος της λειτουργίας του θα ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ.

Με το πρόγραμμα αυτό θα αντιμετωπιστούν επίσης οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια για την επέκταση, μέσα στα ερχόμενα χρόνια, των ταξιδιών χωρίς βίζα σε δύο μεγάλους γείτονες της Ευρώπης, την Τουρκία και την Ουκρανία, ενώ θα εφαρμοστεί αμέσως όσον αφορά πρόσωπα από κράτη στα Βαλκάνια που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως η Αλβανία και η Σερβία.

Το σύστημα, που είναι γνωστό ως ETIAS και είναι παρόμοιο με το αμερικανικό σύστημα ESTA, θα παρέχει στους περισσότερους ταξιδιώτες μέσα σε μερικά λεπτά πενταετή άδεια για πολλαπλά ταξίδια. Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι μπορεί να είναι έτοιμο και να λειτουργεί μετά την έγκρισή του από τα κοινοβούλιο στις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας.

Το ESTA των ΗΠΑ ισχύει για δύο χρόνια και κοστίζει 14 δολάρια, ενώ το παρόμοιο eTA του Καναδά ισχύει για πέντε χρόνια και κοστίζει 7 δολάρια Καναδά (5,21 δολάρια ΗΠΑ). Η Ιαπωνία δεν χρεώνει τους επισκέπτες της που προέρχονται από χώρες από τις οποίες δεν χρειάζεται κανείς βίζα για να ταξιδέψει στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα