Επίσκεψη Ομπάμα: Κάηκε το κέντρο της Αθήνας στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

 

Με συνθήματα «Ανεπιθύμητος», «Όχι στον πόλεμο, όχι στον ιμπεριαλισμό» αριστερές παρατάξεις, κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιεξουσιαστικές ομάδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, ενόψει της πορείας διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε πως «η κυβέρνηση με τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων και των πορειών καταλύει το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του ελληνικού λαού». Όπως τόνισε, «το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Οι κυβερνητικές απαγορεύσεις των συναθροίσεων μέρες Πολυτεχνείου αποτελούν πρόκληση στους ήρωες του Νοέμβρη που έδωσαν το αίμα τους για τη Δημοκρατία ενάντια στην αμερικανοκρατία. Διαδηλώνουμε και στέλνουμε ένα μήνυμα αγώνα για μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική, δίκαιη, ανεξάρτητη με το λαό αφέντη στον τόπο του». Και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή η μέρα δεν θα αργήσει να ξημερώσει».

Κλειστές για τη διέλευση των οχημάτων παραμένουν αυτή την ώρα οι οδοί Πατησίων, Σταδίου και Πανεπιστημίου, ωστόσο κανονικά κινούνται τα οχήματα στους γύρω δρόμους.

Περίπου 3.000 άτομα συμμετέχουν στην πορεία, κρατάνε πλακάτ τα οποία στρέφονται και εναντίον του νεοεκλεγέντα πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ.

22:27  Η αστυνομία οπισθοχωρεί προς την Ομόνοια

Αυτό φαίνεται πως είναι μία προσπάθεια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση έτσι ώστε να μην προκαλούνται οι αντιεξουσιαστές από την παρουσία τους.

22:06  Στα επεισόδια και η Ελένη Λουκά!

Δείτε το βίντεο

21:56  Μέχρι στιγμής έχει γίνει μια σύλληψη

21:45  Δίχως τέλος τα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση έως αυτή την ώρα, τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, που θυμίζει «πεδίο μάχης». Περίπου 150 αντιεξουσιαστές εξακολουθούν να ρίχνουν βόμβες μολότοφ, πέτρες  και διάφορα άλλα αντικείμενα  εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως από τις οδούς Σολωμού, Στουρνάρη και Τοσίτσα, αλλά και μέσα από το Πολυτεχνείο. Παράλληλα, έχουν στήσει οδοφράγματα σε στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις από την πλευρά τους, συνεχίζουν να κάνουν χρήση χημικών, προσπαθώντας να απωθήσουν τους αντιεξουσιαστές. Η Πατησίων έχει κλείσει μέχρι το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ παράλληλα παραμένουν κλειστοί όλοι οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου.

21:41  Πορείες διαμαρτυρίες για τον Ομπάμα και στο Ηράκλειο

Συγκέντρωση και πορεία  διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ηράκλειο, εναντίον της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα.

Τη διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας και την πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, φορείς και συλλογικότητες χαρακτηρίζοντας «πρόκληση την επίσκεψη αυτή για τον Ελληνικό λαό»

Στη διαμαρτυρία κυριάρχησαν συνθήματα, όπως «έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσουν οι αμερικανό - νατοϊκές βάσεις στον τόπο μας, έξω από ΝΑΤΟ - Δ.Ν.Τ.,  καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καμιά αποδοχή του νέου διχοτομικού σχεδίου για την Κύπρο, καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

21:37  H αστυνομία αδυνατεί να περιορίσει τους αντιεξουσιαστές

21:09  Βόμβες μολότοφ στο Α.Τ. Εξαρχείων

Άγνωστα άτομα έριξαν, πριν από λίγη ώρα, δύο βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.

Από την επίθεση, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, αλλά ούτε έγινε προσαγωγή.

Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα, στην συγκέντρωση αριστεριστών και αντιεξουσιαστών.

21:03  Οι αντιεξουσιαστές ήταν προετοιμασμένοι

Οι αντιεξουσιαστές φαίνεται πως είχαν προετοιμαστεί για τα καλά για το σκηνικό πολέμου. Εκατοντάδες βόμβες μολότοφ είχαν φτιάξει οι αντιεξουσιαστές και χρησιμοποιούν κυριολεκτικά το Πολυτεχνείο ως ορμητήριο.

20:59  Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να σταματήσουν τις καταδρομικές επιθέσεις των αντιεξουσιαστών

20:46  Καρέ – καρέ τα επεισόδια από τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Δείτε τις φωτογραφίες του Reuters εδώ

20:44  Οι αντιεξουσιαστές έχουν καταλάβει όλη τη Στουρνάρη και τη Τζωρτζ

20:22  Μολότοφ στη Σολωμού!

20:15  Καίνε τα Εξάρχεια

20:11  Πετροπόλεμος και μολότοφ σε Πατησίων και Στουρνάρη

20:10  Οδοφράγματα με φωτιές στην Πανεπιστημίου

20:06  Σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια!

19:43  Σοβαρά επεισόδια και δακρυγόνα σε Σταδίου και Αμερικής

19:32  Στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη καίνε αμερικανικές σημαίες

 

19:27  Σε εξέλιξη η πορεία του ΠΑΜΕ

Παρόντες στο κάλεσμα του ΚΚΕ, μέλη του ΠΑΜΕ αλλά και πολλών λαϊκών επιτροπών από διάφορες περιοχές της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι διαδηλωτές άρχισαν κατευθύνονται δια μέσου της οδού Πανεπιστημίου προς την αμερικανική πρεσβεία, αλλά αστυνομικές κλούβες στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου παρεμπόδισαν τη διέλευσή τους.

 

Στη συγκέντρωση συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής και το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Το «παρών» δίνει και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

19:10  Η πορεία κατευθύνεται προς την οδό Ομήρου

Ένταση σημειώθηκε στην πορεία συλλογικοτήτων στην οδό Σταδίου, στο ύψος της οδού Αμερικής, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να περάσουν από το μπλόκο που έχουν στήσει στο σημείο ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Πολυτεχνείο με προορισμό αμερικάνικη πρεσβεία. αψηφώντας την απαγόρευση της αστυνομίας. Σημειώνεται ότι οι αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση συναθροίσεων, στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Αθήνας.

 

newsit

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα