Φόβοι για επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του Ομπάμα

Το ενδεχόμενο μιας ακτιβιστικής ενέργειας ή ακόμη περισσότερο μιας τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο την αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί τον εφιάλτη των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, τα σημεία που θα επισκεφθεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης ή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχουν εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ελεγχθεί εξονυχιστικά και «αποστειρωθεί». Δεν ισχύει το ίδιο για σημεία κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα, όπως οι λεωφόροι Βασ. Σοφίας, Συγγρού κ.ά. «Θα υπάρχουν αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, κατά μήκος της διαδρομής με εντολή να εντοπίσουν εγκαίρως κινήσεις υπόπτων. Και αυτό διότι μας ανησυχεί το ενδεχόμενο μιας ακτιβιστικής ενέργειας ή ακόμη και μιας επίθεσης με στόχο την αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού προέδρου», δήλωσε σχετικά αρμόδιος αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ. Γι’ αυτό, εξάλλου, η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα θα αποτελείται από τρεις πανομοιότυπες, θωρακισμένες λιμουζίνες και μόνον τα μέλη της προσωπικής του ασφάλειας θα γνωρίζουν σε ποια από τις τρεις θα επιβαίνει, ενώ, εκτός των Αμερικανών πρακτόρων, τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ θα συνοδεύει και κλιμάκιο αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).

Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό και επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. θα μετάσχουν 4.000 Ελληνες αστυνομικοί και πάνω από 300 Αμερικανοί πράκτορες. Ταυτόχρονα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προβλεφθούν δράσεις με μεγάλο επικοινωνιακό αντίκτυπο από ομάδες αντιεξουσιαστών, όπως καταλήψεις κτιρίων ή καταδρομικές επιθέσεις σε αμερικανικού ενδιαφέροντος στόχους. Φέρεται να έχει υπάρξει ειδική μέριμνα ούτως ώστε να παραμείνουν υπό επιτήρηση τα άτομα που συμμετείχαν στο πρόσφατο παρελθόν σε δυναμικές ενέργειες, όπως η κατάληψη των γραφείων της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην οδό Μασσαλίας και πιο πρόσφατα η έφοδος στο αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης. Πάντως, οι εισηγήσεις για ενεργοποίηση του δόγματος των προληπτικών προσαγωγών δεν υιοθετήθηκαν από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., υπό τον φόβο η συγκεκριμένη πρακτική να δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα. Σύμφωνα εξάλλου με αρμόδια αστυνομική πηγή, τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχουν πληροφορίες ότι ομάδες αναρχικών σχεδιάζουν να προκαλέσουν επεισόδια στη διάρκεια των διαδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα. Υπάρχουν αναφορές για απόκρυψη πολεμοφοδίων σε «καβάτζες» στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το Σαββατοκύριακο έρευνες για κρυμμένες μολότοφ πραγματοποίησαν στον λόφο του Στρέφη αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει διακοπή λειτουργίας συγκεκριμένων σταθμών του μετρό (Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Ακρόπολη, Συγγρού-Φιξ) ανάλογα με τις μετακινήσεις του κ. Ομπάμα, ενώ «σφραγίστηκαν» ο Εθνικός Κήπος, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και 28 σχολεία του κέντρου της Αθήνας. Υπό επιτήρηση βρίσκονται και καταλήψεις «στέγης» στο κέντρο της Αθήνας για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια σε περίπτωση επεισοδίων, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για να αντιμετωπιστεί πιθανή από αέρος απειλή. Αμερικανικό ελικόπτερο που μεταφέρθηκε στην Αθήνα για την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να είναι εξοπλισμένο με ειδική συσκευή που μπλοκάρει τη λειτουργία των drones, ενώ με σχετική απόφαση απαγορεύονται όλες οι εμπορικές πτήσεις στο σύνολο του εναερίου χώρου πάνω από την Αττική από τα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος», Ελευσίνας και Τατοΐου. Η σχετική ΝΟΤΑΜ έχει ισχύ από σήμερα στις 04.36 τα ξημερώματα μέχρι και αύριο το απόγευμα.

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα