Πώς θα επιβιώσετε στην Αθήνα με τον Μπαράκ Ομπάμα

Φρούριο θυμίζει η Αθήνα που υποδέχεται τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τις δύο ημέρες της παραμονής του στην Αθήνα, ενώ απαγορεύτηκαν οι σε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης και τη Βουλιαγμένη όπου θα διαμείνει.

Ταυτόχρονα ένα «Γολγοθάς» περιμένει τους πολίτες, αφού οι δρόμοι θα κλείνουν απροειδοποίητα και όποτε ενημερώνουν για αυτοί οι μυστικοί πράκτορες των ΗΠΑ, ενώ γίνονται αλλαγές στο Μετρό. Γενικά οι μετακινήσεις θα είναι μια περιπέτεια για τους Αθηναίους...

Η απαγόρευση συγκεντρώσεων ισχύει από τα ξημερώματα της Τρίτης ώς το απόγευμα της Τετάρτης. Καλύπτει το κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα, καθώς και όλες τις διαδρομές που θα ακολουθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τις μετακινήσεις του, από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου και θα διαμείνει.

Ταυτόχρονα κανένα δρομολόγιο δε θα πραγματοποιηθεί από και προς το αεροδρόμιο από τις 10:20 πμ ώς τις 11:20, ενώ θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Ακρόπολη και Συγγρού - Φιξ.

Ουσιαστικά, το μόνο κομμάτι της Αθήνας στο οποίο δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες, είναι η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί θα επιτηρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τα μέτρα φτάνουν και στη θάλασσα στον Αστέρα, όπου απαγορεύονται τα πλοία.

181561

Το Air Force One αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 10:50 το πρωί της Τρίτης και τον Αμερικανό πρόεδρο θα υποδεχτεί εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στις 13:30 ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ μία ώρα μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Πώς θα κινηθούν Μετρό, Τραμ Ηλεκτρικός

Κανονικά την Τρίτη θα κινηθούν οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι εργαζόμενοι στο Μετρό και το Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει και έτσι οι συρμοί του Μετρό και του Τραμ θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί.

Κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Ακρόπολη» και «Συγγρού-Φιξ». Οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά από τους σταθμούς αυτούς αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις. Οι παραπάνω σταθμοί θα ανοίξουν, κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.

Επίσης, το πρώτο δρομολόγιο από «Αγία Μαρίνα» προς «Αεροδρόμιο » θα αναχωρήσει στις 10:56 ενώ από Αεροδρόμιο προς Αθήνα στις 12:00.

Ακινητοποιημένοι είναι και οι συρμοί του τραμ από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9 το βράδυ.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου ενώ πιθανές τροποποιήσεις καθυστερήσεις θα υπάρξουν σε δρομολόγια λεωφορειακών γραμμών και τρόλεϊ. Αλλαγές, επίσης, θα υπάρξουν, από τις 10 πμ και ως την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου, στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το αεροδρόμιο.

Πότε θα κλείνουν οι δρόμοι

Το κύριο πρόσταγμα έχουν οι Αμερικανοί πράκτορες, οι οποίοι σχεδιάζουν και οργανώνουν τα πάντα, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από αμερικανικής πλευράς, όλες οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στη συνοδεία και προστασία του Ομπάμα, με κάθε τρόπο, είναι πάνω από 500 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν φτάσει, ήδη, στη χώρα μας.

Στα σημεία που θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αποκλείεται η περιοχή, τουλάχιστον πριν από μισή ώρα και θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές, σε ταράτσες και άλλα επίκαιρα σημεία, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, για παν ενδεχόμενο, ένα κινητό νοσοκομείο με 150 ατόμων, που έχει φτάσει, από τις ΗΠΑ.

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ώρες και δρόμοι που θα κλείνουν, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, στην παραλιακή, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, τη Συγγρού, τη Βασιλίσσης Σοφίας. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους γύρω από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το προεδρικό μέγαρο, το μέγαρο Μαξίμου και το Ζάππειο.

Ακόμα και οι ελληνικές υπηρεσίες θα ενημερώνονται την τελευταία στιγμή από τους επιτελείς της ομάδας ασφάλειας του κ. Ομπάμα για τις μετακινήσεις του.

Από ελληνικής πλευράς, στα μέτρα θα συμμετάσχουν 4.500 άτομα, που θα συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα αποκλείουν περιοχές και δρόμους και θα παρέχουν κάλυψη με κάθε τρόπο.

Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, θα γίνονται σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Οι δρόμοι θα κλείνουν αναλόγως από την παραλιακή, τη Βουλιαγμένης, τη Συγγρού και βέβαια το κέντρο.

Συγκεκριμένα, θα κλείνουν δρόμοι για να περάσει ο υψηλός επισκέπτης με τη συνοδεία του και θα ανοίγουν μετά από κάποιο διάστημα, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστή η χρονική στιγμή που θα συμβαίνει η κάθε παρέμβαση. Κανένα αυτοκίνητο δεν θα μπαίνει στους δρόμους από όπου θα περνάει ο Ομπάμα.

Τις προηγούμενες ημέρες οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασαν εξονυχιστικά τους χώρους όπου αναμένεται να κινηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιπλέον σε κάθε μετακίνηση οι δρόμοι θα κλείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σε κομβικά σημεία θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές και «μυστικοί» αστυνομικοί.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο πολλά σχολεία του δήμου Αθηναίων λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ και τα οποία καθιστούν αδύνατη την προσέλευση ή αναχώρηση των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού τους.

Μέτρα ασφαλείας

Οι ελληνικές και οι αμερικανικές αρχές έχουν καταρτίσει λεπτομερές σχέδιο για την ασφαλή παραμονή του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. Το σχέδιο ξεκινάει από τη θάλασσα και εκτείνεται από τη Βουλιαγμένη έως και το κέντρο της Αθήνας.

Από χθες το πρωί τέθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περιπολίες περίπου 4.500 αστυνομικών, ενώ στην Αθήνα έχουν φτάσει περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές.

Άνδρες της ασφάλειας, της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών θα αποτελούν τον προπομπό στα σημεία επίσκεψης του κ. Ομπάμα.

Επίσης, έχουν φτάσει, από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, με μεταγωγικά αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του, βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του και οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Ακόμη, μαζί με το υπόλοιπο υλικό έχει έρθει κι ένα ελικόπτερο.

181545

 

Οι συναντήσεις και το δείπνο

Στις 2.30 το μεσημέρι αναμένεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη παρά το γεγονός της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η ατζέντα των θεμάτων είναι πλούσια με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει πως ο Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να στείλει μηνύματα στήριξης για ζητήματα όπως το χρέος, το προσφυγικό ή το Κυπριακό.

Η Αθήνα προσδοκά σε μία ηχηρή πολιτική στήριξη για την απομείωση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους, με το ενδιαφέρον της να επικεντρώνεται στα μεσο και μακροπρόθεσμα μέτρα που επιζητά να αποφασιστούν μαζί με τα βραχυπρόθεσμα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Με τα μηνύματα που έχει στείλει ήδη ο Μπαράκ Ομπάμα, δείχνοντας τις σαφείς προθέσεις του για στήριξη της Ελλάδας κυρίως λόγω του κινδύνου μίας νέας οικονομικής αποσταθεροποίησης και των λεπτών γεωπολιτικών ισορροπιών στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον άγνωστο παράγοντα Τραμπ αλλά και το τι έχει στις αποσκευές του για τη συνέχεια της περιοδείας του στο Βερολίνο.

Το απόγευμα στις 19:30 θα παρατεθεί δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με σφυρίδα και γαρίδες.

Η γραβάτα δεν θα είναι απαραίτητη, ενώ λόγω της απουσίας της Μισέλ Ομπάμα, στο δείπνο δεν θα παραβρίσκονται ούτε η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα, ούτε η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Εκτός λίστας έμειναν και οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Δεκάδες άτομα θα παρακαθίσουν στο δείπνο, όχι όμως και οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κατάλογος των προσκεκλημένων αριθμεί περί τα 120 – 130 άτομα, εκ των οποίων τα περίπου 40 – 50 είναι της αμερικανικής αποστολής.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που θα δώσει το παρών θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας τηλεφώνησε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε ότι δεν είναι δυνατόν να παραστούν στο δείπνο.

Σε έντονο ύφος ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» και «κλειστοφοβική διπλωματία».

Αντίθετα, στη λίστα των προσκεκλημένων βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν οι διατελέσαντες πρώην πρωθυπουργοί (Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Λ. Παπαδήμος, Π. Πικραμμένος, Β. Θάνου) και οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας (Χρ. Σαρτζετάκης, Κ. Παπούλιας, Κ. Στεφανόπουλος).

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα