Πώς έριξαν τη χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία - Φόβος και για άλλη επίθεση ενόψει Ομπάμα

Φόβους για νέο τρομοκρατικό χτύπημα το προσεχές χρονικό διάστημα εκφράζουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., και δεν αποκλείουν την θανατηφόρα εκδοχή του. Η ευκολία με την οποία οι τρομοκράτες κατάφεραν πλήγμα στην εικόνα της χώρας χτυπώντας στην καρδιά της πρωτεύουσας την ώρα που Αμερικανοί πράκτορες και διπλωμάτες ετοιμάζονταν πυρετωδώς για την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα, προβληματίζει την πολιτική και αστυνομική ηγεσία.

Η επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, ακριβώς απέναντι από τη Βουλή, προκάλεσε ανησυχία στους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι βλέπουν να πυκνώνουν τα «μαύρα» σύννεφα γύρω από την επίσκεψη Ομπάμα. Έτσι, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα απροσπέλαστο πλέγμα ασφαλείας γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την παρουσία του στην Ελλάδα, σχέδιο για το οποίο θα επιστρατευτούν περίπου 500 Αμερικανοί πράκτορες της Secret Services.

Οι τρομοκράτες επιχείρησαν ένα χτύπημα υψηλού σημειολογικού χαρακτήρα. Θέλησαν να δείξουν ότι ακόμα και μετά τις δεκάδες συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής παραμένουν επικίνδυνοι και μάλιστα μπορούν να επιχειρήσουν σε καλά φυλασσόμενα σημεία.

Κενά ασφαλείας

Η ενέργειά τους έφερε στην επιφάνεια κενά στα μέτρα ασφαλείας που έχουν κάνει ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να επαναπροσδιορίζουν το σχεδιασμό τους. Και αυτό διότι ενώ στην περιοχή υπήρχαν ισχυρές στατικές αστυνομικές δυνάμεις (για τη φύλαξη της Βουλής, των πρεσβειών, του υπουργείου Εξωτερικών), εντούτοις δεν υπήρχαν αστυνομικοί που θα μπορούσαν να καταδιώξουν τους δράστες. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο κρανοφόροι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού να διασχίσουν τη Βασιλίσσης Σοφίας, να κόψουν ταχύτητα στο νούμερο 7, να εκτοξεύσουν τη χειροβομβίδα αμυντικού τύπου F1 ρωσικής κατασκευής και να διαφύγουν ανενόχλητοι.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προχωρά από χθες σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αστυνόμευσης γύρω από πρεσβείες και στόχους ξένων συμφερόντων. Αλλαγές γίνονται και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εποχούμενων περιπολιών, προκειμένου λιγότερες στατικές δυνάμεις να μπορούν να γίνουν στόχος τρομοκρατών αλλά και να υπάρχει δυνατότητα καταδίωξης. Αυτό προϋποθέτει και έγκαιρη ειδοποίηση. Χαρακτηριστικό στην χθεσινή επίθεση είναι το γεγονός ότι η σκοπιά δεν διαθέτει μπουτόν ειδοποίησης, ούτε καν ασύρματο, και η ενημέρωση προήλθε από φρουρά της Βουλής.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προχωρά από χθες σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας

Θα λειτουργήσει το SEPURA;

Απόρρητη διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιούσε από τις αρχές Οκτωβρίου 2016 τις αστυνομικές υπηρεσίες για επικείμενο χτύπημα σε πρεσβεία, με την Γαλλική να κατέχει τη 2η θέση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι τρομοκράτες είχαν χθες διπλό στόχο. Ο ένας ήταν η πρεσβεία της Γαλλίας και ο δεύτερος ήταν ο αστυνομικός-σκοπός.

Τα τελευταία 24ωρα γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη ΓΑΔΑ ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και Αμερικανούς αξιωματούχους. Πληροφορίες του «ΕΤ» αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκε είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις επικοινωνίες των αστυνομικών. Και αυτό διότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι Έλληνες αστυνομικοί χρησιμοποιούν αναλογικούς ασυρμάτους με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοποιοί να ακούνε τα πάντα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα, το διήμερο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, να χρησιμοποιήσουν ξανά μετά από πολύ καιρό ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας (ονόματι Sepura) και όχι το απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα. Πρόκειται για μία κίνηση ενδεικτική του πόσο πιέζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου τα μέτρα ασφαλείας να είναι αψεγάδιαστα.

Η τρομοκρατική επωνυμία που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να κρύβεται πίσω από την επίθεση είναι η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που συνδέεται με την καταζητούμενη Πόλα Ρούπα, σύντροφο του αρχηγού του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκου Μαζιώτη. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει χτυπήσει με καλάσνικοφ την κατοικία του Γερμανού πρέσβη και την Ισραηλινή πρεσβεία.

Το ιδεολογικό πρόσημο της Ο.Λ.Α., όπως λένε αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., θυμίζει αυτό του «Επαναστατικού Αγώνα», αφού σύμφωνα με τους αστυνομικούς είναι «θυγατρική» του.

Έτσι, δεν πρέπει να αποκλείεται η χθεσινή επίθεση να συνδέεται με το θέμα του φυλακισμένου Λιβανέζου, Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στη Γαλλία από το 1984. Ο Αμπντάλα ήταν αρχηγός της οργάνωσης «FARL» (Ένοπλες Επαναστατικές Παρατάξεις Λιβάνου). Μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΛΜΑΠ) και της  Ένοπλης Επαναστατικής Λιβανέζικης Φράξιας, είχε δολοφονήσει στις αρχές 1982 στρατιωτικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι και λίγους μήνες αργότερα ισραηλινό διπλωμάτη. Σημειώνεται ότι το διάστημα 15-22 Οκτωβρίου είχε μάλιστα προσδιορισθεί η Διεθνής Εβδομάδα Δράσης υπέρ του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα και είχαν διοργανωθεί σχετικές εκδηλώσεις και στην Ελλάδα. Στις 21 Οκτωβρίου μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν συγκεντρωθεί έξω την Γαλλική Πρεσβεία.

Η τρομοκρατική επωνυμία που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να κρύβεται πίσω από την επίθεση είναι η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Νίκος Μαζιώτης, όπως και μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», είχαν ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν σε δημόσια παρέμβασή τους την αποφυλάκισή του, ενώ συλλογικότητες είχαν διοργανώσει πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον ίδιο σκοπό.

«Είναι επιτακτική η αύξηση της πίεσης από τη μεριά των αντικαπιταλιστικών και αντιεξουσιαστικών κινημάτων για την απελευθέρωση του συντρόφου Αμπντάλα», έγραφε ο Μαζιώτης.

Τα μέλη της ΟΛΑ έχουν δείξει ότι γνωρίζουν καλά την περιοχή του Συντάγματος, γεγονός που είχαν διαπιστώσει οι αστυνομικοί στις 24 Νοεμβρίου 2015 όταν είχαν τοποθετήσει βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι λόγω «λειψανδρίας» που προκλήθηκε από συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής μπορεί να επιστρατεύτηκαν σε επιθέσεις της ΟΛΑ άτομα που μέχρι πρότινος φλέρταραν περισσότερο με τον ποινικό κόσμο παρά με τον τρομοκρατικό.

Δεύτερη ιεραρχικά αιτία για την στόχευση της γαλλικής πρεσβείας είναι η εκδίωξη χιλιάδων προσφύγων από την «ζούγκλα» του Καλέ από τη γαλλική αστυνομία, ενώ τρίτη η «επέλαση» και αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι η επόμενη εβδομάδα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία, που έχει ως κύριο μέλημα την αποτροπή ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος. Και αυτό διότι εκτός από την Ο.Λ.Α. ενεργή οργάνωση είναι και η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που επιτέθηκε πρόσφατα με βόμβα στο σπίτι της Εισαγγελέως Εφετών κ. Γεωργίας Τσατάνη στα Εξάρχεια, ενώ αίνιγμα είναι και η «άφαντη» Σέχτα Επαναστατών, που χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις θανατηφόρων επιθέσεων.

Οι δύο κρανοφόροι που εκτέλεσαν την ενέργεια είχαν σχεδιάσει καλά τις κινήσεις τους και σίγουρα είχαν και υποστηρικτικό «πυρήνα». Εμφανίστηκαν στις 04:45 στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Κινούνταν στην αριστερή λωρίδα. Ελάττωσαν ταχύτητα, έκαναν έναν ελιγμό, πέρασαν στη δεξιά λωρίδα, και μπροστά από την πρεσβεία εν κινήσει ο συνεπιβάτης πέταξε τη χειροβομβίδα μπροστά στο κουβούκλιο του αστυνομικού.

Το γεγονός ότι δεν εκτόξευσαν τη χειροβομβίδα στο εσωτερικό της πρεσβείας κάνει τους αρμόδιους αξιωματικούς να πιστεύουν ότι ο στόχος τους ήταν και ο αστυνομικός. Ο 33χρονος ειδικός φρουρός αρχικά δεν αντιλήφθηκε ότι είχε μπροστά του τρομοκράτες, αλλά… συναδέλφους του. Νόμιζε ότι ήταν… περιπολούντες αστυνομικοί της Ασφάλειας, και επιχείρησε να βγει από την σκοπιά. Η εκτίμησή του άλλαξε όταν είδε να πετούν ένα αντικείμενο και επιχείρησε να κλείσει την πόρτα όταν εξερράγη η χειροβομβίδα.

«Η αλεξίσφαιρη πόρτα προστάτευσε τον ειδικό φρουρό αφού δέχθηκε τα θραύσματα. Αυτή ήταν που τον έσωσε. Το λάθος ήταν ότι δεν είχε προλάβει να την κλείσει τελείως και έτσι πέρασαν από κάτω θραύσματα που τον τραυμάτισαν στην φτέρνα. Αν είχε βγει έξω μπορεί να ήταν νεκρός», λέει αστυνομική πηγή.

Ο 33χρονος αστυνομικός διακομίστηκε  στο «401» Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου ανέφερε στους γιατρούς ότι νιώθει πόνο στα αυτιά από τον πολύ ισχυρό κρότο. Λίγες ώρες αργότερα πήρε εξιτήριο. Στο σημείο της επίθεσης υπήρχαν κάμερες της γαλλικής πρεσβείας που κατέγραψαν τις κινήσεις των δραστών, όχι όμως και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν συλλέξει την περόνη, την κεφαλή και τον μοχλό οπλίσεως της χειροβομβίδας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας είχε επικοινωνία χθες το πρωί με τον Γάλλο πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα αναδιαταχθούν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. γύρω από τους γαλλικούς στόχους. Ο κ. Σαντεπί έκανε μία σύντομη δήλωση για την επίθεση στην οποία κάλεσε τους Γάλλους πολίτες στην Ελλάδα να επιδείξουν ψυχραιμία και επαγρύπνηση. Άμεση ήταν και η αντίδραση του πολιτικού κόσμου που καταδίκασε στο σύνολό του την τρομοκρατική ενέργεια.

 

 

 

 

cnn

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα