Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο και συγκεκριμένα στις 14:12, κοντά στο Κιλκίς.  (αργότερα "διόρθωσε" το μέγεθος της σε 4,5 Ρίχτερ)

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης του Κιλκίς, ενώ το εστιακό του βάθος εκτιμήθηκε αρχικώς στα 10 χιλιόμετρα, όμως και αυτό "διορθώθηκε" στα 5 χιλιόμετρα, μετά απο την μελέτη των δεδομένων του σεισμού απο τους ειδικούς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στην πόλη του Κιλκίς και τις κοντινές περιοχές, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και σε άλλους όμορους νομούς.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται εννέα χιλιόμετρα από την περιοχή Κρηστώνη και έγινε ιδιαίτερα αισθητός ακόμα και στη Θεσσαλονίκη.

 

Σύμφωνα ωστόσο με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το μέγεθός του σεισμού ήταν 4,8 ρίχτερ.

 

Ο χάρτης του σεισμό από το Γεωδυναμικό ΙνστιτούτοΟ χάρτης του σεισμό από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χιλιόμετρα από το Κιλκίς ενώ το εστιακό βάθος ήταν 5,2 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το ίδιο επίκεντρο έγιναν και δύο μετασεισμοί,  2 και 2,3 ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 και 10 χιλιόμετρα

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην περιοχή. Κάτοικοι είπαν ότι ήταν σύντομη και δυνατή η δόνηση. Δείτε στον παρακάτω χάρτη, τις περιοχές που έγινε αισθητός ο σεισμός:

«Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο - γνωστό ρήγμα που να έδωσε στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς, στην περιοχή βορειοδυτικά από την πόλη του Κιλκίς, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο της δόνησης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης. «Δεν προκύπτει ότι η περιοχή αυτή συγκεντρώνει μεγάλη σεισμικότητα, ενώ στο παρελθόν δεν έχουν σημειωθεί μεγάλοι σεισμοί», τόνισε ο κ. Σκορδίλης και ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες, στις 8/11, είχαν προηγηθεί, με επίκεντρο στο ίδιο σημείο, δύο μικρότεροι σε μέγεθος σεισμοί, από το σημερινό, της τάξης των 3,8 Ρίχτερ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα