Οι κάμερες και ο φρουρός είδαν τους τρομοκράτες. Συναγερμός για την επίσκεψη Ομπάμα

Λίγα 24ωρα πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα τρομοκράτες κατάφεραν πλήγμα στην εικόνα της χώρας μας χτυπώντας στην «καρδιά» της Αθήνας, λίγα μέτρα από τη Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι τρομοκράτες αψήφησαν τις κάμερες ασφαλείας που τους κατέγραφαν και τη στατική δύναμη που φρουρούσε σε κοντινή απόσταση τη Βουλή εκτοξεύοντας χειροβομβίδα έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 7. Ο ειδικός φρουρός που φρουρούσε το κτίριο είδε τους τρομοκράτες, οι οποίοι φορούσαν κράνη κρύβοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Ο 33χρονος αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες πέταξαν τη χειροβομβίδα στο κουβούκλιο το σκοπού, το οποίο είναι αλεξίσφαιρο.

Το μεσημέρι αναμένεται να καταθέσει ο αστυνομικός. Η κατάθεση του αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση της επίθεσης, όπως πχ για την εμφάνιση των δραστών, στοιχεία για τον τύπο της μοτοσυκλέτας που χρησιμοποίησαν, καθώς και στον τρόπο που εκδηλώθηκε η επίθεση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μοτοσυκλέτα που το πρωί εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια δεν είναι κλεμμένη και δεν φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Οι τρομοκράτες ήταν δύο, επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και εμφανίστηκαν λίγο πριν τις 5.00 το πρωί. Μετά από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκε στα Εξάρχεια κλεμμένη μοτοσικλέτα που εξετάζεται το κατά πόσο είναι αυτή που χρησιμοποίησαν οι δράστες

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και άντρες Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών έφτασαν στο σημείο από όπου συνέλλεξαν θραύσματα της χειροβομβίδας αλλά και μαρτυρίες.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής «βλέπουν» πίσω από την επίθεση κάποια από τις ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις της χώρας μας. Μία από αυτές είναι η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ). Τα ασύλληπτα μέλη της ΟΛΑ έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι έχουν μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες.

Συναγερμός για Ομπάμα

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με άλλες επισκέψεις του Ομπάμα, καθώς η τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και η επιστολή Γιωτόπουλου που κάνει λόγο για ασύλληπτα μέλη της «17 Νοέμβρη» κάνουν ανήσυχους τους Αμερικανούς.

Στις 15 Νοεμβρίου 2016, ημέρα άφιξής του Αμερικανού προέδρου, η Αττική θα θυμίζει αποκλεισμένη ζώνη. Κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας, θα βρίσκονται ανεπτυγμένα στην πόλη. Στελέχη του ΤΕΕΜ, και συνοδοί σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών θα περιπολούν νωρίτερα στα σημεία επισκέψεων και προσέγγισης του Αμερικανού προέδρου. Παράλληλα σε πολλές ταράτσες κτιρίων της πόλης, κοντά σε σημεία διέλευσης της αυτοκινητοπομπής, θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ, προκειμένου να επιβλέπουν για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Ένας άλλος σχεδιασμός ασφαλείας αφορά την έντονη περιφρούρηση των δεκάδων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγελθεί από διάφορα συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου οι συμμετέχοντες να βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία από εκείνα της κίνησης του Μπάρακ Ομπάμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εκδοθεί και σχετική διαταγή απαγόρευσης και περιορισμού τους σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας.

Καταδικάζει η ελληνική κυβέρνηση

Την επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία καταδικάζει η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και τονίζει ότι η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση στην Πρεσβεία της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε από την επίθεση. Η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών. Οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες».

Ανησυχία και αγανάκτηση από τον Μητσοτάκη

Με δυο αναρτήσεις στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και τη συμπαράστασή του στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε.

«Ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημα μας. Εκφράζω την συμπαράσταση όλων μας στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και σε όλους τους αστυνομικούς για την δύσκολη αποστολή τους», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό.

ΑΝΕΛ: Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας στηρίζονται σε γερά θεμέλια

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλική πρεσβεία και εκφράζουμε την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον αστυνομικό που τραυματίστηκε από τη διασπορά των θραυσμάτων και διακομίστηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Οι σχέσεις του ελληνικού λαού με τον φίλο λαό της Γαλλίας στηρίζονται σε πολύ γερά θεμέλια για να διαταραχθούν από τέτοιου είδους απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες» επισήμανε.

Ποιον βλέπουν πίσω από την επίθεση

huffpost

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα