Ανησυχία για το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία. Ποιον βλέπουν πίσω από την επίθεση

Προβληματισμό προκαλεί στην αστυνομία η επίθεση με χειροβομβίδα στην γαλλική πρεσβεία που βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας, απέναντι από τη Βουλή.

Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το χτύπημα των δύο ανδρών που πέταξαν τη χειροβομβίδα στις 5:40 το πρωί της Πέμπτης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περισσότερο για χτύπημα εντυπωσιασμού με στόχο των τρομοκρατών να δείξουν ότι μπορούν να χτυπήσουνε σε οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας ακόμα και «κάτω από τη μύτη των αστυνομικών».

Από τις κινήσεις των δύο ανδρών άλλωστε, οι οποίοι κατά πληροφορίες κινήθηκαν παράλληλα ή πίσω από κάποιο λεωφορείο επί της Βασιλίσσης Σοφίας, φαίνεται ότι αυτό που τους ανησυχούσε δεν ήταν οι πάρα πολλές κάμερες στην ευρύτερη περιοχή αλλά η παρουσία της διμοιρίας των ΜΑΤ που φυλάει τη Βουλή σε 24ωρη βάση.

Με το πρίσμα αυτό εξετάζεται το υλικό από τις κάμερες προκειμένου να διαπιστωθεί επακριβώς το mondus operandi των δύο ανδρών όπως επίσης και να διαπιστωθεί αν οι σωματότυποι και ο τρόπος που έδρασαν μοιάζει με κάποια προηγούμενη επίθεση.

Περιμένοντας, εντωμεταξύ την προκήρυξη, οι αστυνομικοί θεωρούν όπως αναφέρει ο Ελεύθερος τύπος, ως πιθανότερο το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που θεωρείται η συνέχεια του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς αυτές οι δύο οργανώσεις – μαζί με τη Σέχτα Επαναστατών – είναι που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει χειροβομβίδες για τις επιθέσεις τους. Προς την «Ο.Λ.Α.» δείχνει, κατά τους αστυνομικούς, και το γεγονός ότι η οργάνωση αυτή είναι η μοναδική, πλην των Πυρήνων της Φωτιάς, που κάνει επιθέσεις σε πρεσβείες με όπλα και εκρηκτικά.

Επίθεση με χειροβομβίδα έχει κάνει η Σέχτα Επαναστατών το Φεβρουάριο του 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Ήταν τότε η πρώτη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης και η χειροβομβίδα δεν είχε σκάσει.

Χειροβομβίδες έχει χρησιμοποιήσει και ο Επαναστατικός Αγώνας και μάλιστα δύο φορές. Η πρώτη το 2007 στην επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Περισσού και η δεύτερη το 2009 στην επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής.

Το μεσημέρι καταθέτει ο τραυματίας αστυνομικός από την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία

Αμυντικού τύπου η χειροβομβίδα που εξερράγη στην γαλλική πρεσβεία

Η Le Monde για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα