Κούρεμα ως και 60% στα κόκκινα δάνεια

Αν και όλα θα κριθούν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε ό,τι αφορά στο αντίστοιχο κούρεμα των χρεών προς το Δημόσιο, όλα δείχνουν ότι οι τράπεζες θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το Capital στόχος των τραπεζών είναι να αυξήσουν τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων καιειδικά τις μακροπρόθεσμες, και στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε εκτεταμένα "κουρέματα", τα οποία εκτιμούν πως θα κινηθούν στο 40% - 60%

Το ποσοστό της διαγραφής οφειλών που θα απαιτήσουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με το τι θα συμφωνηθεί για τα "κουρέματα" χρεών προς το Δημόσιο. Το θέμα αυτό αποτελεί κεντρικό σημείο στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και θα μπει ξανά στο τραπέζι προς οριστική συμφωνία στις 14 Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, η αρχική θέση των Θεσμών για "κουρέματα" όλων των οφειλών προς το Δημόσιο και αυτή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για εξαίρεση όλων των οφειλών προς το Δημόσιο από το "κούρεμα", έχει συγκλίνει μερικώς, με την κάθε πλευρά να εντάσσει στη διαπραγμάτευσή της το "υπό προϋποθέσεις". Ωστόσο, η θέση των Θεσμών να εξαιρούνται του "κουρέματος" υπό προϋποθέσεις κάποιες οφειλές απέχει ακόμη μακράν από τη θέση της ΓΓΔΕ που δέχεται υπό προϋποθέσεις το "κούρεμα" κάποιων οφειλών.

Όπως εκτιμούν τραπεζίτες, πάντως, είναι αναπόφευκτο και οι οφειλές προς το Δημόσιο να συγκλίνουν στα ποσοστά διαγραφών του 40% - 60% που θα κάνουν οι τράπεζες, δεδομένου ότι πολύ μικρό μέρος των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο μπορεί να θεωρείται βάσιμα ανακτήσιμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος είναι το ύψος των διαγραφών δανείων να είναι αντίστοιχο αυτού των ρυθμίσεων δανείων, στο πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες μέχρι το 2019. Το ύψος αυτό προσδιορίζεται σε περίπου 14,5 δισ. ευρώ για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις δανείων, και άλλο τόσο για τις διαγραφές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα