Ποιες περιοχές ενδέχεται να δώσουν μεγάλο σεισμό

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη για επερχόμενο σεισμό σε δυο περιοχές της Ελλάδας με πολλούς να δίνουν ονόματα ακόμη και μεγέθη και χρόνο εκδήλωσης του σεισμού.

Ο Άκης Τσελέντης, ήταν κατηγορηματικός πως το ρήγμα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, αν και όπως σημείωσε η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «συσσωρεύσει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.

Αυτό, όπως είπε, σημαίνει πως τόσο οι πολίτες όσο και η κοινωνία πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα ενώ τόνισε πως ο ρόλος των επιστημόνων δεν είναι να εφησυχάζουν. Οφείλουν να ενημερώνουν για έναν επικείμενο σεισμό προκειμένου να είναι όλοι προετοιμασμένοι. Αυτό, όπως σημείωσε, δεν είναι κινδυνολογία.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και τόνισε πως ένας τέτοιος σεισμός αφήνει σημάδια πριν γίνει.

Συμπλήρωσε, δε πως η πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό.

Με την ανησυχία να εντείνεται ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «χωρίς να ξέρουμε τον χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόβλεψη, όμως η πρόβλεψη απαιτεί και τον χρόνο οπότε ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο. χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μιλάμε για πρόβλεψη αλλά για εκτίμηση».

Ο κ. Χουλιάρας ξεκαθάρισε ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να συμβεί ισχυρός σεισμός και ανέφερε «το ελληνικό τόξο από Κεφαλλονιά ως Ρόδο, ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός». Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές γνωρίζουμε ότι θα πληγούν άμεσα από σεισμό. Μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι τα κτίρια να έχουν την ανάλογη αντισεισμική προστασία.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα