Τσελέντης: Περιμένουμε σεισμό σε δύο περιοχές της Ελλάδας

Ο καθηγητής Ακης Τσελέντης αποκαλύπτει ότι υπάρχουν πιθανότητες για ισχυρή δόνηση σε δύο περιοχές της Ελλάδας

Ανήσυχος για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από ένα ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Ακης Τσελέντης, που επισήμανε ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο σεισμό, που κάποια στιγμή θα συμβεί.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι υπάρχουν δύο περιοχές του ελλαδικού χώρου με αυξημένες πιθανότητες για ισχυρή δόνηση, εξαιτίας των μεγάλων ποσών σεισμικής ενέργειας που έχουν συσσωρευτεί!

Με αφορμή τον «χορό» των Ρίχτερ στην Ιταλία, ο κ. Τσελέντης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η σεισμικότητα της Ελλάδας από τα γεγονότα στη γειτονική χώρα. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε: «Εγώ ποτέ δεν υπήρξα επαγγελματίας εφησυχαστής. Πάντα έλεγα και λέω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής, δεν θα γίνει ποτέ Σαχάρα που δεν έχει σεισμούς!»

Ο καθηγητής δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό δεν έχει γίνει μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. «Υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν μαζέψει πολλά μεγάλα ποσά σεισμικής ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως πρόκειται για δύο γνωστές περιοχές που «έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να συμβεί κάτι σε αυτές». Πάντως απέφυγε τόσο να τις κατονομάσει όσο και να κάνει κάποια χρονική πρόβλεψη. «Είναι δύο περιοχές που τις κοιτάμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχουμε σεισμό μεθαύριο, την Παρασκευή ή σε δέκα χρόνια» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για τον μεγάλο σεισμό που αργά ή γρήγορα θα έρθει και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ελέγχου δημόσιων κτιρίων, που καρκινοβατεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «σχολεία με τα σίδερα έξω, πράγμα απαράδεκτο»! Παράλληλα, κατήγγειλε ότι στην Αθήνα υπάρχουν χιλιάδες «κόκκινα» κτίρια από τον σεισμό του 1999, που έγιναν «πράσινα» χωρίς ουσιαστικές επισκευές!

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο καθηγητής εκτίμησε ότι με την προχθεσινή δόνηση των 6,5 Ρίχτερ ολοκληρώθηκε η σεισμική ακολουθία που άρχισε στις 24 Αυγούστου και πρόσθεσε πως ήταν ευτύχημα η θραύση του σεισμογόνου ρήγματος σε τρία κομμάτια.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα