Εμπρησμός Marfin: Αθώοι οι δύο κατηγορούμενοι

Αθώοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι δυο κατηγορούμενοι για την φονική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου, τον Μάιο του 2010, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις υπάλληλοι της τράπεζας.

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, το Δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε την αθώωση του Θ. Σ. κατηγορούμενου για την επίθεση στη Marfin και τον Π.Α. ο οποίος κατηγορείτο για την εμπρηστική επίθεση, χωρίς θύματα, στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ».


Έξι χρόνια μετά το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, η ελληνική Δικαιοσύνη κατέληξε με μία απόφαση που ενστερνίστηκαν και τα επτά μέλη του δικαστηρίου (δικαστές και ένορκοι) ότι οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος με θύματα τρεις υπαλλήλους, εκ των οποίων η μία έγκυος, ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί.

Σε αυτό άλλωστε κατέτεινε και η εισαγγελέας της έδρας η οποία επίσης πρότεινε την απαλλαγή τόσο του Θ. Σίψα για την επίθεση στη Marfin όσο και του Π. Αντρέεβ για τον εμπρησμό του Ιανού.

Κατά τις απολογίες τους, και οι δύο άντρες αρνήθηκαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την κατηγορία. Μάλιστα, ο Θ. Σίψας, συναισθηματικά φορτισμένος, απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας: "Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Marfin από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για τη αντιεξουσια και την ελευθερία δε θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για αυτό που κατηγορούμαι".

Υποστήριξε ότι ο ίδιος βρέθηκε στην πορεία εκείνη τη μέρα αλλά βρισκόταν σε άλλο σημείο από την τράπεζα. Όπως περιέγραψε, "ξεκίνησα από το Πεδίο του Άρεως όπου άφησα και την μοτοσυκλέτα μου. Προχώρησα προς την οδό Πατησίων για να πάω στο Σύνταγμα. Σοκαριστικά με τον όγκο του κόσμου που υπήρχε εκείνη ημέρα (...). Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου, σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην τράπεζα Marfin. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο.  Άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτίριο. Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Και τότε επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ κατέβηκα προς το πεζοδρόμιο και προχώρησα προς το Σύνταγμα".

Εισαγγελέας : Πόση ώρα μείνατε κοντά στο κτίριο της Marfin;

Κατηγορούμενος : Έμεινα ένα με δυο λεπτά εκεί

Εισαγγελέας: Τότε ποια ήταν προσπάθεια να βοηθήσετε;

Κατηγορουμενος : Είπα ότι σκέφτηκα να τους βοηθήσω. Σκέφτηκα ότι θα έρθουν να μας επιτεθούν Ματ και κατέβηκα στο οδόστρωμα. Δεν είχα καταλάβει ότι κινδυνεύουν ζωές.

(...)

Σύνεδρος εκ των αριστερών: Αναφέρεται πως έξω από κατάστημα ήταν κάποιος φίλος σας;

Κατηγορούμενος: Όχι μόνος μου ήμουν

Σύνεδρος εκ δεξιών: Εσείς ανήκετε στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μάθατε τι είχε γίνει; Ποιοι μπορεί να είναι; Από χώρο αυτόν ή είχαν παρεισφρήσει άλλα άτομα;

Κατηγορούμενος: Η άποψη που υπήρχε ήταν ότι είχε παρεισφρήσει άλλος κόσμος.

Σύνεδρος εκ δεξιών: Και τι κόσμος είναι αυτός ;

Κατηγορούμενος:  Μπορεί να είναι φίλαθλοι, μεθυσμένοι, οτιδήποτε...

Τέλος πρόσθεσε πως όταν έλαβε γνώση για τις κατηγορίες "ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Εγώ πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω πράξει και μάλιστα για ένα τόσο βαρύ έγκλημα".

Από την πλευρά του ο Π. Αντρέεβ υποστήριξε ότι δεν βρισκόταν καν στην πορεία εκείνη την ημέρα, καθώς εργαζόταν. "Από πρώτη στιγμή αρνήθηκα την κατηγορία διότι δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα. Επειδή ήταν η γιορτή της μητέρας μου θυμάμαι κατά 90% τι έκανα" ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. "Θα ήθελα να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι" κατέληξε.

Πρόεδρος: Πως η αστυνομία έφτασε σε εσάς;

Κατηγορούμενος: Αυτό δεν το ξέρω, η αστυνομία το ξέρει

Πρόεδρος: Ανήκετε σε κάποιο χώρο;

Κατηγορούμενος : Όχι σε κανένα. Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα για τι κατηγορούμαι

 

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα