Δίκη Γιακουμάκη: Ποτέ δεν είδαν, αλλά είχαν ακούσει για βασανιστήρια

Ποτέ δεν είδαν, αλλά είχαν ακούσει για βασανιστήρια σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, όπως προκύπτει από τις χθεσινές καταθέσεις στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών, όπου διεξάγεται η δίκη, με κατηγορουμένους δύο υπευθύνους της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων (για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση) και τον πρώην υπουργό και βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη (για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος).

Χθες ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα ο συγκάτοικος του άτυχου 20χρονου, ένας άλλος σπουδαστής και η υπεύθυνη σίτισης, ασφάλειας και καθαριότητας της σχολής. Η γυναίκα κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι τον Μάρτιο του 2014 ο διευθυντής συγκάλεσε σύσκεψη για να συζητήσουν την καταγγελία ότι συμπατριώτες του Γιακουμάκη τον χτυπούν, εφιστώντας της την προσοχή για καλύτερη επιτήρηση στον χώρο.

Η ίδια αποκάλυψε την επικοινωνία της με τη μητέρα του Βαγγέλη, όταν εκείνη πήγε στη σχολή, την επομένη της εξαφάνισης του γιου της. Είπε ότι τη ρώτησε αν γνώριζε τα προβλήματα του γιου της το διάστημα λίγο πριν από την αλλαγή δωματίου στην εστία και η Μαρία Γιακουμάκη τής είχε απαντήσει θετικά.

Μάλιστα, είπε ότι η συμβουλή προς τον γιο της ήταν να μην ξεκόψει από τους πατριώτες του, καθώς είναι 20 ετών και μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το τηλεφώνημα

Ο συγκάτοικος του άτυχου 20χρονου υποστήριξε ότι δεν είχε αντιληφθεί περιστατικό βίας, αλλά άλλοι σπουδαστές του τού είχαν πει ότι τις ημέρες των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 μια ομάδα Κρητικών δημιούργησε δύο φορές πρόβλημα στον Γιακουμάκη. Απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας και σε εκείνες του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην διευθυντή της σχολής, ο μάρτυρας είπε ότι ο Βαγγέλης ποτέ δεν του ανέφερε τον λόγο για τον οποίο άλλαξε δωμάτιο τον Μάρτιο του 2014, τονίζοντας ότι ήταν «εσωστρεφές άτομο».

Ο άλλος νεαρός ανέφερε «άκουσα ότι είχαν δέσει τον Βαγγέλη σε καρέκλα, όμως οι φήμες λένε ότι το ήθελε», ενώ ισχυρίστηκε ότι άκουσαν ότι ένας από τους «σκληρούς» χρησιμοποίησε τον πατέρα του -που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης- να τηλεφωνήσει στη Γαλακτοκομική για να μην τιμωρηθεί η παρέα του για ζημιές που είχε προκαλέσει στη σχολή.

Σχολιάζοντας τα περί φημών για τα μαρτύρια του Βαγγέλη, ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, ποινικολόγος Δημήτρης Μπούκας, τόνισε στην «Espresso»: «Εμείς έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα αποδεικτικό υλικό το οποίο εξελίσσεται στην ακροαματική διαδικασία και υπάρχει ταυτόχρονα στη δικογραφία. Εκεί θα αξιολογήσουν, λοιπόν, ποιος είναι εκείνος ο οποίος τυχόν είπε κάποια επιπλέον τότε, αν λέει επιπλέον τώρα και θα καταλήξουν αν πράγματι υπάρχει ή δεν υπάρχει άδικη πράξη».

Πυρά κατά Νικολούλη - Τσούκαλη

Ο Αλέξης Κούγιας τονίζει την απουσία κατάθεσης από αυτόπτη μάρτυρα και στράφηκε χθες κατά της δημοσιογράφου Αγγελικής Νικολούλη και του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη, λέγοντας ότι διόγκωσαν την υπόθεση. Ο ίδιος άφησε αιχμές για τις δημόσιες τοποθετήσεις του ιδιωτικού αστυνομικού σχετικά με την υπόθεση και τη σχέση του με τον μάρτυρα που κατέθεσε την πρώτη μέρα. Μάλιστα, ζήτησε από το δικαστήριο να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παραπλάνησης μάρτυρος σε ψευδορκία! Με τοποθέτησή του μέσω facebook, ο κ. Τσούκαλης  ανέφερε: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι δήθεν γνώριζα τον μάρτυρα Νίκο Δάβρη πριν από τον ερχομό του στην Ελλάδα και ότι δήθεν του πλήρωσα τα έξοδα μετακίνησής του από τη Βραζιλία στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι τον ανωτέρω τον γνώρισα αφότου ήρθε στην Ελλάδα. Συνεπώς ούτε πλήρωσα ποτέ έξοδα μετακίνησής του ούτε ουδόλως προσπάθησα να τον προσεγγίσω για οτιδήποτε, πέραν της γνωριμίας μας, αφότου ήρθε στην Ελλάδα».


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα