SOS για τον... ιό drunkorexia! Στοχεύει κυρίως νέους

Μια ύπουλη παγίδα για την υγεία αρχίζει (και στην Ελλάδα) να «στοχεύει» κυρίως νέους, συνήθως φοιτητές, που προσπαθούν να μην ξοδεύουν σε φαγητό τα χρήματα που τους στέλνουν οι γονείς τους. Ετσι, μένουν για ώρες νηστικοί ώστε τα βράδια να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ! Ο... ιός drunkorexia «σαρώνει» ήδη Αγγλία, Αμερική και Αυστραλία, όπου βάσει ερευνών τα ποσοστά είναι άκρως απογοητευτικά, καθώς αφορούν το 60% και κατά περιπτώσεις το 80% της νεολαίας!

Στη χώρα μας έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα «θύματα», δεδομένου ότι αρκετοί νέοι ζητούν συμβουλές από τους ειδικούς. «Μιλάμε για ένα φαινόμενο της εποχής που -δυστυχώς- έχει αρχίσει να απασχολεί και την Ελλάδα, αφού η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο ζωής» λέει στην «Espresso» η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών Μαρία Τσιάκα (φωτό), που μελετά την drunkorexia από το 2011, όταν ολοένα και περισσότεροι άρχισαν να πέφτουν στα δίχτυα αυτής της απειλής.

«Από τότε καταγράφεται η πρώτη επίσημη έρευνα που έγινε σε φοιτητές στην Αμερική. Αν και έχουν γίνει και άλλες σε Αγγλία και Αυστραλία, δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ως διατροφική διαταραχή, γιατί υποστηρίζεται πως βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Τα άτομα που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής ουσιαστικά καταργούν ή αποφεύγουν βασικά γεύματα, με αποτέλεσμα να παίζουν σοβαρά με την υγεία τους, αφού τείνουν και προς τον αλκοολισμό» προσθέτει η ίδια και τονίζει ότι η drunkorexia δεν επιλέγει φύλο, αφού μπορεί να πλήξει το ίδιο τόσο τα νεαρά αγόρια και όσο και τα κορίτσια:

«Αφορά κυρίως τους νέους, γι' αυτό και όσες έρευνες έχουν γίνει πραγματοποιούνται σε ομάδες φοιτητών. Οι γυναίκες νομίζουν πως έτσι μπορούν να ελέγχουν το βάρος τους ή θεωρούν πως με το αλκοόλ θα απαλλαγούν σταδιακά από τα ανεπιθύμητα κιλά! Μεγάλο λάθος, αν σκεφτούμε πως οι θερμίδες του αλκοόλ θεωρούνται κενές, αφού δεν έχουν θρεπτική αξία, δηλαδή κανένα θρεπτικό συστατικό».

Οπως αποκαλύπτει η κυρία Τσιάκα, «έχω συναντήσει κοπέλα που είχε καθημερινά ως στόχο να λαμβάνει 1.200 θερμίδες. Τις 300 επέλεγε να τις παίρνει τρώγοντας κάτι ελαφρύ (ένα σνακ στην περίπτωσή της) και τις υπόλοιπες 900 πίνοντας αλκοόλ! Εχουν ψάξει τόσο πολύ το θέμα, που γνωρίζουν ακόμα και ποιο είναι το ποτό με τις χαμηλότερες θερμίδες ώστε να το επιλέγουν συνέχεια. Δεν πίνουν ποτέ κοκτέιλ, γιατί παχαίνουν, ενώ επιλέγουν μόνο τη σκέτη βότκα! Εβλεπα βουλιμική, η οποία δεν έτρωγε μπροστά σε κόσμο προκειμένου να μην την κακοχαρακτηρίσουν, ωστόσο έπινε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ».

Και τα δύο φύλα

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, όσον αφορά τους άνδρες, «αν γυμνάζονται έντονα, το κάνουν κι εκείνοι για την εικόνα τους, αλλά υπάρχει και η περίπτωση που στόχος τους είναι να δείχνουν στην παρέα τους ότι είναι “πότες”. Στην drunkorexia και τα δύο φύλα έχουν την ίδια κατάληξη: τον εμετό! Εχω δει περίπτωση που έφτανε στο σημείο να κάνει εμετό κρυφά από τους φίλους του και στη συνέχεια έπινε κι άλλο για να φαίνεται ότι αντέχει! Οσοι φτάνουν στον εμετό έχουν την εντύπωση πως θα βγάλουν κι αυτά που έφαγαν το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται στο τέλος, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το αλκοόλ απορροφάται πάρα πολύ γρήγορα σε σχέση με την τροφή, δεν μένει για ώρες στο στομάχι. Ετσι φτάνουν στα άκρα κάνοντας αμέσως μετά ένα βουλιμικό επεισόδιο με φαγητό, με άλλα λόγια μπορεί να καταναλώσουν ξαφνικά 2.000 θερμίδες»!

Η συχνότητα

Παλαιότερα εκείνους που δημιουργούσαν μια φορά βουλιμικά επεισόδια με αλκοόλ τους ονόμαζαν binge drinkers. Η ορολογία αυτή δεν ισχύει πια, αφού τα άτομα με drunkorexia επιλέγουν αυτή την αλκοολική συμπεριφορά πάνω από δύο και τρεις φορές την εβδομάδα:

«Δεν είναι κάτι απλό και αυτό πρέπει να το καταλάβουν τόσο τα ίδια τα άτομα όσο και οι οικογένειές τους. Καταλαβαίνω πως παιδιά που σπουδάζουν εκτός της οικογενειακής εστίας επιβάλλεται να κάνουν σωστή οικονομική διαχείριση, ωστόσο δεν μπορώ να διανοηθώ πως μένω νηστικός για να έχω λεφτά να πιω το βράδυ με τους φίλους μου και εκεί ίσως να τσιμπήσω κάτι από τα συνοδευτικά που θα μας φέρουν! Αυτομάτως, αυτό και μόνο βάζει το άτομο σε μεγάλες περιπέτειες χωρίς να το γνωρίζει. Μιλάμε για μια διατροφική παρέκκλιση που συνδυάζεται με μια τάση προς αλκοολισμό. Γι' αυτό το αλκοόλ μπαίνει στην ίδια συνομοταξία με την υπερβολική άσκηση, τον εμετό και τα καθαρτικά».

Η ειδικός επισημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή και καλό είναι οι γονείς να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους όταν σπουδάζουν και κατά πόσο αυτή αλλάζει με τον χρόνο ή όχι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα