Μετακομίζει ολόκληρο χωριό λόγω ΔΕΗ

Κατατέθηκαν σήμερα από τη ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 144.134.255 ευρώ που προορίζονται για αποζημιώσεις 862 ιδιοκτησιών της Ποντοκώμης Κοζάνης.

Είναι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που καταβάλλει η ΔΕΗ για τη μετεγκατάσταση του οικισμού, μετά τις οριστικές αποφάσεις των δικαστηρίων για την τιμή αποζημίωσης. Το ποσό αποζημίωσης αναμένεται να αυξηθεί ελάχιστα μετά την κατάθεση των πολεοδομικών αδειών των κτισμάτων από τους κατοίκους στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 2,2 εκ. ευρώ για δικαστικά έξοδα και αποζημίωση για τον Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης, 42.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και 2,2 εκ. ευρώ είναι ο φόρος μεταβίβασης που θα κατατεθεί στη ΔΟΥ Κοζάνης. Για τους δικαιούχους της Ποντοκώμης προορίζονται 139.730.000 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ «με τις αποζημιώσεις αυτές οι κάτοικοι του ιστορικού χωριού θα έχουν τη δυνατότητα για μετεγκατάσταση στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί από το Δήμο Κοζάνης και την Περιφέρεια. Η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης είναι αναγκαία για την αξιοποίηση των υποκείμενων λιγνιτικών κοιτασμάτων τα οποία θα τροφοδοτήσουν τη νέα Μονάδα «Πτολεμαΐδα V».  Η ΔΕΗ έτσι κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος».

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα