Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Δύο νεκροί από πτώση Τσέσνα

Στο πένθος βύθισαν την Πολεμική Αεροπορία η συντριβή αεροπλάνου και ο εντοπισμός των απανθρακωμένων πτωμάτων του 32χρονου σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, χειριστή του μοιραίου Τσέσνα, και του 50χρονου εκπαιδευόμενου συγκυβερνήτη. Το αεροσκάφος κατέπεσε κάτω από άγνωστες συνθήκες το απόγευμα της Κυριακής, σε ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων.

Η τραγική κατάληξη της εκπαιδευτικής πτήσης επιβεβαιώθηκε χθες το μεσημέρι, δύο λεπτά πριν από τις 12.00 και ενώ είχαν συμπληρωθεί σχεδόν 19 ώρες από την τελευταία επικοινωνία του μικρού αεροπλάνου με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Δεκαεννέα ώρες μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ, τα συντρίμμια του μονοκινητήριου Τσέσνα 172, που ανήκε στην αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση Μέγαρα - Ρίο - Καλάβρυτα - Μέγαρα, εντοπίστηκαν τρία χιλιόμετρα βόρεια από το πάρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Ο πιλότος εκπαιδευτής Σωτήρης Αντωνόπουλος έμελλε να αφήσει την τελευταία πνοή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αφού καταγόταν από το Μάνεσι Καλαβρύτων! Ηταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας (με επτά παιδιά), γιος του αείμνηστου καθηγητή και πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου Γιώργου Αντωνόπουλου και ανιψιός του μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.

Ο 32χρονος ήταν έμπειρος σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας και υπηρετούσε στην 384 Μοίρα Ερευνας και Διάσωσης ως πιλότος ελικοπτέρων Super Puma, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές ώρες πτήσης.

Η τελευταία φορά που επικοινώνησε με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ήταν στις 17.15 της Κυριακής, δίχως όμως να αναφέρει κάποιο πρόβλημα ή πιθανή βλάβη στο αεροσκάφος. Ομως, ενώ θα είχε νέα επικοινωνία με την ΥΠΑ στις 17.35, αυτή δεν έγινε ποτέ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν να κηρυχθεί το αεροσκάφος σε φάση αβεβαιότητας και κατόπιν σε κατάσταση κινδύνου. Τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν σε μια δασώδη περιοχή, στη θέση Λάκκες του Λουκά στην περιοχή του όρους Χελμός, από ένα ελικόπτερο Agusta Bell-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο μηχανικός του ελικοπτέρου που κατέβηκε στο σημείο στις 12.13 ανέφερε ότι και οι δύο άνδρες ήταν νεκροί. Στις 15.00 ανασύρθηκαν από δυνάμεις της 6ης ΕΜΑΚ που εδρεύει στην Πάτρα και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων, ενώ στο σημείο είχαν φτάσει δύναμη της ΕΛ.ΑΣ., τμήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και εκπρόσωπος του Δήμου Καλαβρύτων.

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την Κυριακή στην περιοχή των Καλαβρύτων ήταν καλές και ο χειριστής δεν είχε αναφέρει κάποιο μηχανικό πρόβλημα, πιθανολογείται ότι το αεροπλάνο κατέπεσε εξαιτίας κάποιας αιφνίδιας βλάβης, με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Η Πολιτική Αεροπορία διερευνά τα ακριβή αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος και προσπαθεί να φωτίσει το μυστήριο της αιφνίδιας πτώσης, που οδήγησε στον θάνατο τον νεαρό πιλότο και τον συγκυβερνήτη του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα