Ο σεισμός των Ιωαννίνων μετακίνησε το όρος Μιτσικέλι στην Πίνδο

Τη μετακίνηση του όρου Μιτσικέλι στην Πίνδο διαπίστωσε ο γεωολόγος – σεισμολόγος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάσης Γκάνας.

Επικαλούμενος τα δεδομένα, ο σεισμολόγος σημείωσε ότι, ο σεισμός των 5,3 ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου, μετακίνησε το όρος ελάχιστα προς τα δυτικά.

Να σημειωθεί ότι, πρόκειται για το βουνό που ξεπροβάλει στα βόρεια της λίμνης των Ιωαννίνων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος στα ΝΕΑ, «το σημαντικότερο εύρημα από το σεισμό είναι ότι έγινε πάνω στο ρήγμα Ιωαννίνων – Καλπακίου, με κατεύθυνση ΒΔ – ΝΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη των Ιωαννίνων. Έτσι, μάθαμε ότι υπάρχουν ρήγματα σε βάθος 8 -15 χλμ για τα οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ενδείξεις, αφού δεν ξέραμε την ακριβή τους θέση.

Πάνω από 200 σεισμοί έχουν ακολουθήσει αυτόν των 5,3 ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί αν η δόνηση των 23:15 ήταν η κύρια ή όχι.

Όπως δήλωσε ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1, όταν κλείσει 48ώρο από τον πρώτο σεισμό, θα καταστεί δυνατό να εξακριβωθεί αν ο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ το Σάββατο ήταν ο κύριος σεισμός.

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, πάντως, βρίσκονται σε επιφυλακή και παρά το ότι έχουν μειωθεί οι δονήσεις, πολλοί εξ αυτών πέρασαν το βράδυ της Κυριακής σε πλατείες και στα αυτοκίνητά τους.

Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί σε κτήρια δεν είναι σοβαρές και όσες προκλήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έχουν επιδιορθωθεί από την Κυριακή, οπότε και τα οχήματα κινούνται κανονικά.

Σήμερα αναμένεται να φτάσει από την Κοζάνη κλιμάκιο εμπειρογνωμών στην περιοχή, για την καταγραφή των ζημιών.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα