Ο σεισμός στα Ιωάννινα μετακίνησε την Πίνδο!

Προς τα δυτικά μετακίνησε την Πίνδο ο σεισμός άνω των 5 ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Ιωάννινα.

Όπως ανέφερε ο γεωλόγος-σεισμολόγος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, στην εφημερίδα Τα Νέα, ο σεισμός έγινε στο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ-ΒΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη Ιωαννίνων. Κατά τον κ. Γκανά το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι, το οποίο ξεπροβάλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης Ιωαννίνων και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος (το συγκεκριμένο όρος) προς τα δυτικά.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν κράτησαν πολλές οικογένειες έξω από τα σπίτια τους για δύο βράδια. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε στη στεριά, οπότε ήταν έντονα αισθητός.

Για την ώρα οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Δονείται διαρκώς η γη των Ιωαννίνων και των περιοχών γύρω από την πρωτεύουσα της Ηπείρου εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας. Αλεπάλληλοι σεισμοί που μετρώνται πλέον σε δύο εκατοντάδες, ποικίλης έντασης με επίκεντρο περίπου την περιοχή όπου σημειώθηκε η μεγάλη δόνηση (5,5 Ρίχτερ) το βράδυ του Σαββάτου ταράζουν τα Ιωάννινα και κρατούν σε αγωνία τους κατοίκους της πόλης. Η τελευταία ισχυρή δόνηση, έντασης 4,3 Ρίχτερ, έγινε αισθητή λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής. Παρόλ' αυτά, τα χτυπήματα παραμένουν πυκνά: Σύμφωνα με τον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και τη συνεχή ενημέρωση της δραστηριότητας, στις 02:16 της Δευτέρας έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, πέντε λεπτά αργότερα ένας άλλος ακόμη πιο δυνατός (3,7 Ρίχτερ), στις 02:31 μια δόνηση 3,1 Ρίχτερ και στις 05:33 άλλη μία 3,2 Ρίχτερ. Όλοι οι σεισμοί είχαν επίκεντρο στην ίδια περιοχή, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Το βουνό των Ιωαννίνων, το επιβλητικό Μιτσικέλι στην άλλη πλευρά της λίμνης είναι στην μια άκρη του ρήγματος.

Σύμφωνα με τον Θανάση Γκάνα το ρήγμα (το μεγάλο) συγκλίνει προς το βουνό. Ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα ο βουνό να μετακινηθεί προς τα δυτικά.

Μια κίνηση ελάχιστη μεν (δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως πόσο) ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε τόσο στην περίπτωση του σεισμού της Πάρνηθα στην Αθήνα, όσο και στον σεισμό της Λευκάδας, δυο σεισμούς με θύματα.

Πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων έμειναν και χθες βράδυ έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητά τους, σε πλατείες και δρόμους της πόλης μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ  της Κυριακής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων. Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται από προχθες το βράδυ στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως αναχώρησαν την Κυριακή από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πολλοί φοιτητές, οι οποίοι ξημέρωσαν στους δρόμους της πόλης μετα τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών που ταρακούνησε την Ήπειρο και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Δύσκολη θα είναι η εβδομάδα για τους κατοίκους των Ιωαννίνων και των Ζαγοροχωριών, με τη γη να μην έχει σταματήσει να τρέμει ούτε λεπτό από το πρώτο και μεγαλύτερο -ως τώρα- χτύπημα του Eγκέλαδου.

Γύρω στις 11 και τέταρτο το βράδυ του Σαββάτου, οι Ηπειρώτες πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους από τη βοή, τις δυνατές δονήσεις και τη μεγάλη διάρκεια του Εγκέλαδου που είχε να «κουνήσει» την περιοχή 47 χρόνια και 3 μέρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5,3 ρίχτερ με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα και η απόσταση από τα Ιωάννινα προσδιορίζεται στα 12 με 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το κέντρο της πόλης, στην περιοχή Πωγώνι. Ομως άλλες εκτιμήσεις σεισμολόγων κάνουν λόγο για 5,5 ρίχτερ, κάτι που υποστηρίζει και το Γερμανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Βγήκαν στους δρόμους

Με εκατοντάδες μετασεισμούς να ακολουθούν, οι κάτοικοι έμειναν έξω από τα σπίτια τους, πολλοί μάλιστα εγκατέλειψαν την πόλη για κοντινούς προορισμούς. Για αρκετές ώρες στους δρόμους επικρατούσε πανικός και μεγάλο μποτιλιάρισμα. Η χθεσινή μέρα βρήκε τους Γιαννιώτες να δοκιμάζονται και από ισχυρή βροχόπτωση το μεσημέρι και το απόγευμα, με πολλούς να μπερδεύουν τα μπουμπουνητά της καταιγίδας με τη βοή του σεισμού. Μέχρι αργά το απόγευμα καταγράφηκαν περισσότεροι από 80 μετασεισμοί άνω των 3 ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα κάθε μισό λεπτό καταγραφόταν μία σεισμική δόνηση. Ως και χθες οι μετρητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψαν τρεις μετασεισμούς άνω των 4,2 ρίχτερ, με έναν να αγγίζει τα 5 ρίχτερ, ενώ συνολικά 170 μετασεισμούς άνω των 2 ρίχτερ.

Λέκκας: Ανώμαλη η διαδικασία σεισμικής διέγερσης

Ο σεισμός στα Ιωάννινα μετακίνησε την Πίνδο

Προς τα δυτικά μετακίνησε την Πίνδο ο σεισμός άνω των 5 ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Ιωάννινα.

Όπως ανέφερε ο γεωλόγος-σεισμολόγος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, στην εφημερίδα Τα Νέα, ο σεισμός έγινε στο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ-ΒΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη Ιωαννίνων. Κατά τον κ. Γκανά το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι, το οποίο ξεπροβάλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης Ιωαννίνων και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος (το συγκεκριμένο όρος) προς τα δυτικά.

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου

Γιάννενα: Οι υπηρεσίες που δεν θα λειτουργήσουν σήμερα

Ψυχραιμία συνιστά το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητά από τους πολίτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων, που συνεδρίασε  το πρωί της Κυριακής προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Το Συντονιστικό Όργανο συνιστά επίσης στους πολίτεςγια την ενημέρωσή τους να εμπιστεύονται ΜΟΝΟ τις επίσημες αρχές της Πολιτείας (Περιφέρεια, Δήμους και κυρίως τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας), ενώ επισημαίνει ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο.

Στο Συντονιστικό Όργανο συζητήθηκαν, επίσης, οι αναφορές για μεμονωμένες ζημιές που έχουν εντοπιστεί και για καθαρά προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Δεν θα λειτουργήσουν  σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

- Συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.

- Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.

Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

-  Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.

Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από  σήμερα θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα