Γιατί αποχώρησε αιφνιδίως ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Ο. Ντεκότ

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στον κόσμο του πολιτισμού η είδηση ότι αποχώρησε από τη θέση του ο νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Ολιβιέ Ντεκότ, πριν καν κλείσει  6 μήνες παραμονής στη συγκεκριμένη θέση.

Τι ακριβώς συνέβη; «Ενα διαζύγιο κοινή συνενέσει», μας απαντούν από το Μουσείο Μπενάκη επιβεβαιώνοντάς μας ότι ο κύριος Ντεκότ δεν είναι πια ο νέος διευθυντής του Μουσείου. Τι ήταν αυτό που οδήγησε στο διαζύγιο; Προφανώς ... αδυμφωνία χαρακτήρων, αν υπολογίσει κανείς την απάντηση που δίνουν κύκλοι του Μουσείου ότι «δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για όλες τις θέσεις».

Σήμερα το πρωί, λοιπόν, ο κ. Ντεκότ άδειασε το γραφείο του στο κτήριο του Μουσείου επί της οδού Κουμπάρη κι αποχώρησε από το κτήριο μαζί με τη βοηθό του.

Τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στην κενή θέση; «Τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν», είναι η απάντηση.

 

Η ανακοίνωση

Η είδηση έγινε γνωστή με μια σύντομη ανακοίνωση, που δεν εξηγεί τους λόγους.

Η επιλογή του Olivier Descotes, που ανέλαβε τον Μάρτιο του 2016 από την Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου ήταν ομόφωνη έπειτα από μια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο.

 

Η ανακοίνωση

«O Διευθυντής ου Μουσείου Μπενάκη κύριος Olivier Descotes και η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Mπενάκη αποφάσισαν από κοινού τη λύση της συνεργασίας τους.

Εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής κυρία Αιμιλία Γερουλάνου θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κύριο Descotes για τις υπηρεσίες του και να του ευχηθεί ό,τι καλύτερο για το μέλλον».

 

Ποιος είναι ο Ολιβιέ Ντεκότ

Στη διάρκεια της θητείας του στο Γαλλικό Ινστιτούτο , ο Ντεκότ ενίσχυσε την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Γαλλία και δημιούργησε σημαντικές γέφυρες ανάμεσα στα πολιτιστικά δρώμενα των δυο χωρών στα αχνάρια των σπουδαίων φιλελλήνων διευθυντών που σφράγισαν την ιστορία του ινστιτούτου,  Οκτάβιου Μερλιέ και Ροζέ Μιλλιέξ.

Ο Ντεκότ έχει δηλώσει επανηλειμμένα ότι αισθάνεται Έλληνας, ο παππούς του δίδασκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών και ο πατέρας του μιλούσε ελληνικά. Ο Ντεκότ ανέλαβε το Γαλλικό ινστιτούτο σε ηλικία 35 ετών και η ανάληψη των καθηκόντων του συνέπεσε με την αρχή της κρίσης. Χάρισε στο Ινστιτούτο εξωστρέφεια και οι καλλιτέχνες τον θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο βλέποντάς τον σχεδόν καθημερινά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

O Ολιβιέ Ντεκότ είναι Διπλωματούχος του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης (Ιστορία), του Institut d’Etudes politiques του Παρισιού (Δημόσιος τομέας), ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Trinity College) στην Ιστορία της Μουσικής και στην Σχολή Προτεσταντικής Θεολογίας του Παρισιού.

Διετέλεσε επίσης Σύμβουλος του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού και Επικοινωνίας καθώς και του Πρόεδρου – Διευθύνων Σύμβουλος της Vivendi Universal πριν να ενταχθεί στο Μορφωτικό Δίκτυο εξωτερικού του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Έκτοτε ανέλαβε καθήκοντα Μορφωτικού Ακολούθου της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ιταλία (2005-2009) και στη συνέχεια διεύθυνε το Γαλλικό Ινστιτούτο του Μιλάνου (2009-2011) και κατόπιν, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (2011-20015). Είναι Ιππότης του Τάγματος των Γραμματών και Τεχνών και Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

 

nafteboriki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα