Ξεκινά το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2017

Εν αναμονή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονται στον ΟΑΕΔ, για να προγραμματίσουν τον Κοινωνικό Τουρισμό της επόμενης χρονιάς. Το φετινό πρόγραμμα, μετά τις περσινές καθυστερήσεις, ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου και ήδη από το υπουργείο Οικονομικών ζητήθηκαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να ετοιμαστεί η επίμαχη ΚΥΑ.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η δημοσιοποίησή της να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προλάβουν αντίστοιχα και οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ να προετοιμάσουν το «έδαφος» για την επίσης απαραίτητη δημόσια πρόσκληση, που περιλαμβάνει τον χρόνο υποβολής αιτήσεων, τόσο από πολίτες όσο και από παρόχους, έτσι ώστε να λειτουργήσει ομαλά η διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να μην υπάρξει μείωση ωφελούμενων σε σχέση με πέρσι, αλλά και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των καθυστερήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού αξιοποιήθηκαν 10 εκατ. ευρώ για να προκύψουν έως 150.000 ωφελούμενοι. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή με καθυστέρηση τουλάχιστον δυόμιση μηνών σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.

Σε κάθε περίπτωση οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης του προγράμματος θα αναφέρονται ρητά στη δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ, με τη συνολική χρονική διάρκεια να καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διατηρηθεί στους 12 μήνες.

Τόσο οι δικαιούχοι όσο και οι πάροχοι θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, που επίσης θα αναφέρονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους κατά το προηγούμενο έτος από την έναρξή του:

Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι το λιγότερο 50 Ημέρες Ασφάλισης στο ΙΚΑ, καταβάλλοντας εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), που έχει απορροφηθεί από το 2012 από τον ΟΑΕΔ.

Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).

Συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από όλα τα παραπάνω.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Εξαιρούνται μόνο οι δικαιούχοι ΑμΕΑ οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν σε συνεχόμενα προγράμματα. Επίσης, ο δικαιούχος δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα την ίδια χρονική περίοδο.

 

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 5-18 ετών.

Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 18 – 24 ετών όταν ασφαλίζονται από το δικαιούχο ή τον άλλο γονέα τους.

Οι σύζυγοι των δικαιούχων όταν ασφαλίζονται από αυτούς.

Οι συνοδοί ΑμΕΑ.

Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με την τελευταία δημόσια πρόσκληση, μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, αρκεί να επιλέξουν τουριστικό κατάλυμα από το μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ, αφού πρώτα συνεννοηθούν με τον ιδιοκτήτη του καταλύματος.

 

ergasianews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα