Έρευνα: Το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά ένα μήνα!

Έναν έξτρα μήνα... καλοκαίρι θα έχει η Ελλάδα ως το 2100, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών!

Το καλοκαιράκι στη χώρα μας θα «πιάνει» και... Νοέμβριο, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές δρ Δήμητρα Φουντά και δρ Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο αριθμός των θερμών ημερών του έτους αναμένεται να αυξηθεί κατά 40 ημέρες στην ηπειρωτική Ελλάδα ως το τέλος του 21ου αιώνα, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια περίοδο θα αυξηθούν σημαντικά στη δυτική Ελλάδα οι ημέρες με δυσφορία, καθώς και τα 24ωρα που θα απαιτούν μεγάλη ποσότητα ενέργειας για ψύξη.

Κίνδυνος πυρκαγιών

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και η περίοδος ξηρασίας επιμηκυνθεί τόσο πολύ, αναμένεται να ανέβει σημαντικά και ο βαθμός κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών στην Ελλάδα. «Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων και την επικράτηση ξηρότερων συνθηκών. Η μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα μας ακολουθεί ποιοτικά την πορεία της θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου, με θερμότερες και ψυχρότερες περιόδους, ενώ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970» αναφέρει η δρ Φουντά.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών του Αστεροσκοπείου προκύπτουν από συνδυασμό ιστορικών κλιματικών δεδομένων και προσομοιώσεων διάφορων μοντέλων. Με βάση τα στοιχεία που έχουν οι ερευνητές, η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα είναι πιο σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φτάνει τον έναν βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των θερμών ημερών και των επεισοδίων καύσωνα, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα