Πλειστηριασμοί: Χιλιάδες ακίνητα στο σφυρί. Εξωφρενικές περιπτώσεις και κίνημα

Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται πως σε δύσκολη θέση θα βρεθούν μόνο “επαγγελματίες μπαταχτσήδες”, όμως το πρόβλημα με τα “κόκκινα” ακίνητα, δεν είναι τόσο απλό. Σύμφωνα με την “Ημερησία” στα ειρηνοδικεία μόνο μέχρι τα Χριστούγεννα θα βρεθούν για πλειστηριασμό 5.000 ακίνητα. Μέσα στο 2017, ο αριθμός εκτοξεύεται στις 50 χιλιάδες!

Στα χέρια των τραπεζών βρίσκονται έτοιμοι φάκελοι για 2.000 δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται, παρά τις εκκλήσεις που έχουν γίνει και τα συνεχή ειδοποιητήρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται κυρίως για οφειλέτες μεγάλων ποσών που επί μήνες δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και παρ’ ότι ειδοποιήθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν. Αφορούν σε ακίνητα μεγάλης αξίας, πάνω από 200 - 300 χιλιάδες ευρώ, κυρίως εξοχικά σε ακριβά νησιά, για τους οποίους «δεν θα υπάρξουν χάρες και άλλες εξυπηρετήσεις», τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι.

Ανάμεσα όμως στα 50 χιλιάδες «επικίνδυνα» ακίνητα, βρίσκονται και πολλά δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλουν τις δόσεις ή να πληρώσουν τα χρέη τους. Οχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στις εφορίες και τους δήμους. Υπενθυμίζεται ότι για χρέη προς το δημόσιο (εφορία, Ταμεία) και προς ιδιώτες, δεν υπάρχει καμία ασπίδα προστασίας, σε αντίθεση με χρέη στις τράπεζες.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του πολίτη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έβλεπε να βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία του. Ο συγκεκριμένος φέρεται να είναι άτομο με ειδικές ανάγκες που έχει επιχειρηματικό δάνειο 300 χιλ. ευρώ, αλλά και χρέη στον ΟΑΕΕ ύψους 60 χιλ. ευρώ. Η κινητοποίηση την περασμένη Τετάρτη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης απέτρεψε τον πλειστηριασμό και οδήγησε στα σοβαρά επεισόδια. Υπάρχουν, όμως, και πιο ακραίες περιπτώσεις πλειστηριασμών οι οποίοι αποτράπηκαν, αλλά προκάλεσαν τις εικόνες «σκληρού ροκ» έξω από τα ειρηνοδικεία.

Οπως καταγγέλλουν μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες υπήρξαν οι εξής εξωφρενικές υποθέσεις:

Πολίτης είχε συνολική οφειλή 12.581 ευρώ. Τα ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί ήταν: Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 64,12 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 26.000 ευρώ, άλλο διαμέρισμα 47,11 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 36.800 ευρώ, διαμέρισμα 43,92 τ.μ. με πάρκινγκ 11,25 τ.μ. και τιμή εκκίνησης 34.000 ευρώ και διαμέρισμα 60,36 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 24.000 ευρώ.

Ιδιώτης στο Μαρούσι χρωστά σε άλλον ιδιώτη το ποσό των... 480 ευρώ και ζητήθηκε ο πλειστηριασμός διαμερίσματος.

Πολίτης χρωστά το ποσό των 9.996 ευρώ και στο πινάκιο γράφτηκε ο πλειστηριασμός ενός αγρού και 2 ορόφων από κατοικία.

Τράπεζα βγάζει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία για χρέος 100 χιλ. ευρώ και μια διώροφη κατοικία για δάνειο 360 χιλ. Ευρώ.

Ιδιώτης χρωστά σε εταιρεία 314.049 ευρώ και το σπίτι του βγαίνει στο σφυρί.

Εταιρεία ζητά τον εκπλειστηριασμό διαμερίσματος για χρέος 15.300 ευρώ.

Δανειολήπτης χρωστά σε συνεταιριστική τράπεζα 26 χιλ. ευρώ και βγαίνει στο σφυρί διαμέρισμα • πρώτη κατοικία στην Αθήνα.

Ιδιώτης χρωστά σε ιδιώτες 18.480 ευρώ και βγαίνουν στο σφυρί δύο διαμερίσματα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι οφειλές είναι τεράστιες. Όπως, για παράδειγμα, ιδιώτης χρωστά στην Attica Bank το ποσό του 1.289.383 ευρώ γι’ αυτό βγαίνουν στο σφυρί τέσσερις μεζονέτες. Επίσης, εταιρεία οφείλει στην Alpha Bank το ποσό των 3,6 εκατ. ευρώ και ο πλειστηριασμός αφορά σε ένα κατάστημα. Διαμέρισμα θα χάσει εταιρεία για χρέη 1,2 εκατ. ευρώ σε τράπεζα, ενώ ιδιώτης με δάνεια ύψους 2,9 εκατ. ευρώ θα χάσει τα οικόπεδά του. Υπάρχει και η περίπτωση οφειλέτη στο Δημόσιο που χρωστά περίπου 460 χιλ. ευρώ και η ΓΓΔΕ θα του πάρει τα 5 ακίνητα που κατέχει στην Σαντορίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα ακίνητα που βρίσκονται στα πινάκια πλειστηριασμών των ειρηνοδικείων δεν αφορούν σε πρώτες κατοικίες και πιθανότατα δεν ανήκουν σε φτωχές οικογένειες. Τράπεζες, δημόσιο και ταμεία θέλουν να πιέσουν περαιτέρω τους οφειλέτες ώστε να στείλουν μήνυμα και στους υπόλοιπους κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πρώτο επτάμηνο το 2016 ορίστηκαν μόλις 2.700 πλειστηριασμοί έναντι 7.000 το αντίστοιχο περυσινό επτάμηνο. Το 2009 είχαν γίνει 52.000 πλειστηριασμοί. Το 2010 ορίστηκαν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 ορίστηκαν 44.000, το 2012 καταγράφηκαν 25.900, την επόμενη χρονιά 19.200, το 2014 ορίστηκαν 16.000 και πέρυσι μόλις 8.700.

Η πείρα της Ισπανίας

Ο... ισπανικός ιός που απειλεί και την Ελλάδα ξεκίνησε το 2009, όταν οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εξώσεις. Την τελευταία πενταετία στην Ισπανία κατασχέθηκαν πάνω από 450 χιλ. σπίτια και σε πολλές περιπτώσεις κρύβονταν ανθρώπινες τραγωδίες που έφτασαν και σε αυτοκτονίες.

Η Ισπανία, μια χώρα με ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό κοντά στο 80% βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αφού έσκασε η «φούσκα» του real estate.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, υπήρχαν πάνω 3.400.000 άδεια σπίτια σ’ όλη τη χώρα -σχεδόν το 14% των σπιτιών στην Ισπανία- η πλειονότητα των οποίων ανήκει στις τράπεζες. Η κυβέρνηση Ραχόι αναγκάστηκε να επιβάλει μια διετή αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας, όμως οι βίαιες εξώσεις συνεχίζονταν. Αντίστοιχα κινήματα πολιτών συγκεντρώνονταν έξω από τα σπίτια και συγκρούονταν με την αστυνομία σε επεισόδια πρωτοφανή για τη χώρα.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς κατοικιών ακόμη και για πολύ μικρά ποσά και με τα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται τις Τετάρτες στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με την έκδοση non paper την Παρασκευή προσπαθούσε να κατασιγάσει τις ανησυχίες αναφέροντας ότι έως το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000, παράγοντες της αγοράς την διαψεύδουν, ανεβάζοντας το νούμερο σε 5.000 μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ για την επόμενη χρονιά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 50.000 ακίνητα που κινδυνεύουν να “βγουν στο σφυρί”.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε πως καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγει σε πλειστηριασμό για χρέη στο δημόσιο. "Δεν θα ξαναγίνει. (...) Δεν συμφωνώ να αγγίξουμε την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Ούτε κατά διάνοια. Και αυτή είναι πολύ σαφής οδηγία που μου έδωσε και ο πρωθυπουργός και προς κάθε κατεύθυνση χθες. (...) Είναι σαφής η θέση του πρωθυπουργού. Δεν θα αγγίξουμε πρώτες κατοικίες ανθρώπων" τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας την Κυριακή στον RealFm.

Πάντως, μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης καταγγέλει ότι την ερχόμενη Τετάρτη προκειται να βγουν στον πλειστηριασμό οκτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου και μάλιστα για χρέη προς το δημόσιο και όχι προς τις τράπεζες.

Τι επιδιώκουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες - σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που αφορούν στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια – έχουν βάλει ως στόχο την μείωση των ανοιγμάτων τους κατά 8 έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2017 και κατά 40% έως το τέλος του 2019. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ήταν συχνό το φαινόμενο έως το τέλος του 2015, στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για δάνεια ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι δανειολήπτες να αθετούν τις συμφωνίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο εξής τα πιστωτικά ιδρύματα αλλάζουν τακτική και είναι αποφασισμένα να οδηγούν στις αίθουσες των δικαστηρίων όλες εκείνες τις υποθέσεις που δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με μακροπρόθεσμες λύσεις.

Οι "ορέξεις" των ξένων funds

Την ίδια στιγμή πάντως, τα ξένα funds στα οποία αναμένεται να ανατεθεί η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων ζητούν και την διαχείριση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποθηκευτεί σε τέτοιου είδους δάνεια.

Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, τα funds υποχρεούνται να κινηθούν εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει και για τις τράπεζες και στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με έναν δανειολήπτη, θα πρέπει να επιστρέψουν το δάνειο στην τράπεζα για να κινηθεί εκείνη πλέον με άλλες διαδικασίες, όπως πώληση και εκποίηση.

Τα funds προβάλουν το επιχείρημα, ότι δεν τα συμφέρει επενδυτικά να διαχειρίζονται μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητούν και την διαχείριση των εμπράγματων υποθηκών, που στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων συνεπάγεται αφελληνισμό των περιουσιακών στοιχείων τους, με δικαίωμα να μπορούν να κάνουν ακόμη και πλειστηριασμούς.

Στα δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να δοθούν στα Funds για “διαχείριση” περιλαμβάνονται από επιχειρηματικά “φιλέτα” και περιουσίες ελευθέρων επαγγελματιών έως πρώτες κατοικίες ιδιωτών και εξοχικά σπίτια.

Τροπολογία υπέρ των δανειοληπτών από τον Δημήτρη Καμμένο

Παράθυρο ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το δάνειο του απ' την τράπεζα πριν αυτό καταλήξει στα χέρια των ξένων funds ανοίγει η τροπολογία που ετοίμασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος.

Η πρόταση του κ. Καμμένου ουσιαστικά προβλέπει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών με τα funds, αλλά χρονικό προβάδισμα 30 ημέρων έναντι αυτών σε οτι αφορά την αγορά των δανείων τους

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

-  Το πιστωτικό ή το χρηματοδοτικό ίδρυμα, που προτίθεται να μεταβιβάσει απαιτήσεις από δάνεια και άλλες πιστώσεις λόγω πωλήσεως τους σε "εταιρία μεταβίβασης", υποχρεούται, επιπλέον, να γνωστοποιεί στον κάθε οφειλέτη-δανειολήπτη και τους εγγυητές του, την πρόθεσή της αυτή και το προτεινόμενο και συμφωνηθέν, εν πάση περιπτώσει, με την εταιρία τίμημα πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, καλώντας αυτούς σε καταβολή τούτου εντός 30  εργασίμων ημερών, συνολικά ή σε δόσεις, προς τον σκοπό απόσβεσης του συνόλου της οφειλής.

-  Η παράλειψη γνωστοποίησης παρέχει το δικαίωμα στον οφειλέτη και τους εγγυητές να καταβάλουν το τίμημα πώλησης της απαίτησης στην εταιρία μεταβίβασης ή στο ίδρυμα, που την μεταβίβασε, εντός 30 εργασίμων ημερών από της πρώτης οχλήσεως τους περί πληρωμής μείζονος  συνολικού ποσού, απαλλασσόμενοι του χρέους.

- Το τίμημα πώλησης υποχρεούται να γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο οφειλέτη, χωρίς καθυστέρηση, το ίδιο το ίδρυμα ή η εταιρία μεταβίβασης.

-  Κατά του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, προς το οποίο ο οφειλέτης ή ο εγγυητής έχει υποβάλει πρόταση καταβολής του τιμήματος πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, είναι δυνατόν –αντί της άμεσης καταβολής- να ασκηθούν ή να διαμορφωθούν (αν ήδη έχουν συμφωνηθεί ή διαταχθεί) και όλα τα δικαιώματα ρύθμισης οφειλών των νόμων της προηγούμενης παραγράφου, σε ανάλογο προς το μειωμένο ποσό της οφειλής χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιούμενα πρόσωπα δεν διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία ή άμεση ρευστότητα.

- Η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης, υποβάλλεται μόνο μία φορά από το δανειολήπτη και σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των 30 ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.

-  Οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση μεταβιβάζεται από πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων προς οποιοδήποτε από τους προβλεπόμενους αγοραστές, θεωρείται ότι μεταβιβάζεται στον αγοραστή κατά το χρόνο της μεταβίβασης, και όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης του λογαριασμού που τοιουτοτρόπως μεταβιβάζεται, μεταβιβάζονται αυτόματα στη μεταξύ δανειολήπτη και αγοραστή σχέση και εξακολουθούν να είναι  έγκυρα μεταξύ των δύο αυτών μερών.

- Η τράπεζα υποχρεούται ανά εξαμηνία, να υποβάλλει έκθεση η οποία δημοσιοποιείται και στην οποία περιλαμβάνονται: στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν πωληθεί σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου και στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν εξαγοραστεί από δανειολήπτη.

- Σε περίπτωση πώλησης των δανείων από την Τράπεζα χωρίς πρότερη γνωστοποίηση προς τους δανειολήπτες για κατάθεση των προτάσεων τους, δικαιοδοσία επί της σύμβασης θα έχουν τα ελληνικά δικαστήρια, εκτός αν προνοείται κάτι διαφορετικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα