Στραγγίζουν τα αποθεματικά για πληρωμή των συντάξεων του ΟΑΕΕ

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς τα ελλείμματά του διαρκώς μεγαλώνουν. Αιτία το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δύο ασφαλισμένους του αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του.

Ετσι το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου ζήτησε χθες -με ομόφωνη απόφαση- από το υπουργείο Εργασίας την κεφαλαιακή ενίσχυση του ΟΑΕΕ με 200 εκατομμύρια.

Είχε προηγηθεί ανάλογο αίτημα στις 21 Σεπτεμβρίου για ενίσχυσή του με ακόμη 150 εκατομμύρια, από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο ΟΑΕΕ αδυνατούσε να πληρώσει συντάξεις, αν δεν είχε λάβει από τον ίδιο "κουμπαρά" του ΑΚΑΓΕ 120 εκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Διοικητικού το ΔΣ του ΙΚΑ για να αποφασίσει την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με την εισήγηση "πρόκειται για ποσά που ξεπερνούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις του επόμενου δεκαπενθημέρου και δεν υφίσταται ανάγκη ταμειακής διευκόλυνσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από Τομείς του Ιδρύματος για την πληρωμή των συντάξεων", στους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, το ΔΣ του ΙΚΑ ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης του ταμείου και το ποσό που συμφωνήθηκε ανέρχεται στα 160 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το ΙΚΑ έχει μεταφέρει στο α΄ εξάμηνο 215 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα, από όπου το δημόσιο μπορεί να δανειστεί βραχυπρόθεσμα για να καλύψει τις γενικότερες χρηματοδοτικές ανάγκες του, μαζί και την ενίσχυση ελλειμματικών ταμείων -όπως ο ΟΑΕΕ- αλλά και την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων.

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα